Haklılık Duygusu Öfkeyi Besliyor

Suskun

V.I.P
V.I.P
2774.jpg

Ankara Üniversitesi (AÜ) İlahiyat Fakültesi Din Psikolojisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Öznur Özdoğan, haklılık duygusunun öfkeyi beslediğini, bunun da cinayetlere sebep olduğunu söyledi.


Özdoğan, Denizli Belediyesi ile Denizli Müftülüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen ve Belediye Sanat Merkezinde yapılan ''Aile İçi İletişim ve Mutluluk'' konulu seminerde, mutlu olmanın yolunun kusurları örtmekten geçtiğini ifade etti.

''Dinin amacı iki dünyada da mutlu olmak, hem bu dünyada hem ahirette. Psikoloji biliminin de amacı mutluluk. Din psikolojisi olunca çifte mutluluk oluyor'' diyen Özdoğan, çocukluğundan beri niyet etmeyi çok merak ettiğini ama bunun psikolojide ''farkında olmak, yapılanı bilinçli yapmak'' kavramıyla ilgili olduğunu anladığını dile getirdi.

Kusurları görüp örtmenin mutluluğun birinci şartı olduğunu söyleyen Özdoğan, ''İkincisi kusurları görmemektir. Aşkın gözü kördür derler. Kusur görmek istemiyorsanız sevginizi artırın, hoşgörünüzü artırın. Olumlu yanını bulup, olumlu tarafını büyütün'' dedi.

''Hz. Muhammed'in sahabeleriyle birlikte ölmüş bir hayvanın yanından geçerken, arkadaşlarının burnunu tutup söylendiklerini, onun ise 'Dişleri de çok güzelmiş' diyerek, hayvanın iyi tarafını gördüğünü'' anlatan Özdoğan, şöyle devam etti:

''Buna Anadolu'da gönül gözü derler. Kötü şeylerde iyi şeyler görmektir bu. En kusurlu durumlarda en güzeli görmeliyiz. Hayata olumlu bakmaya niyet etmeliyiz. Tıpkı oruçlu olduğumuzda ikram edileni çevirdiğimiz gibi kötü bir şeyle karşılaştığımızda da 'ben niyetliyim' diyerek bunları geri çevirmeliyiz. Mutlu olmak için affedip, yapılanları da silmeliyiz. Sadece affetmekle kalmayıp bunları hayatımızdan tamamen silmeliyiz, bilgisayarın çöp kutusunda olduğu gibi çöp kutusundan da silmeliyiz. İnsandaki kin ve nefret vücutta tümörleşir, bunlara müsaade etmemeliyiz.''

Haklılığı değil, mutluluğu seçmek gerektiğini söyleyen Özdoğan, ''Haklılık duygusu, öfkeyi besler. Bu ise cinayetlere sebeptir. Hapishanelerde yapılan araştırmalarda, eşler cinayetleri haklı oldukları için yaptıklarını söylemekte. Hırsızlığı gerçekleştirenler bunu haklı sebeplerle gerçekleştirdiğini savunmakta. Hazreti Muhammed, Taif'te kendisine yapılanlara karşı haklılığı değil mutluluğu seçmiştir. 'Dünyanın en güçlü insanı, öfkesini yöneten, yenen kişidir' sözü, o güzel insana aittir'' diye konuştu.

Çözüm insanı olmak gerektiğini vurgulayan Özdoğan, ''Beşer şaşar. Sevelim sevilelim, dünya kimseye kalmaz. Değer mi üzmeye, kırmaya değer mi? Neden haklılığı seçerek insanları üzelim, birbirimizi kıralım? Bizim kültürümüz bize bunu öğretmiş'' dedi
 
Top