• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Güzel Bir Tatil İçin İpuçları

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Tatilinizi mutlu bir şekilde sonlandırmak için bu uyarılara kulak verin...

Yaz tatili için rezervasyonlar yapılmaya başlandı. Aylardır beklediğiniz o günlerin sağlıklı geçmesi için bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Dikkat etmeniz gereken bazı püf noktaları ile o güzel tatil günlerinizin zehir olmasını engelleyebilirsiniz. İşte beslenmeden düzenli uykuya kadar dikkat etmeniz gerekenler bu listede:

1oCq5eH.jpg


NE YEMELİ, NE İÇMELİ?


Yaz aylarında aşırı kalorili ve yağlı gıdalardan kaçınmak, bol sebze ve meyve tüketmek, porsiyonları küçültmek gerekir. Yaz akşamlarında çok fazla alkol tüketilmemesine dikkat edilmeli, eğer tüketilecekse hafif alkollü içecekler tercih edilmesi gerekir. Yemeklerin geç yenmesi sindirim sistemi ve mide rahatsızlıklarına neden olacağı için akşam saat 19.00-20.00'den sonra yemek yenmemesi önerilir.


YAZ İSHALİNDEN BÖYLE KORUNUN

Sıcakta kalan gıdaların üzerinde üreyen bakteriler, yaz ishallerine neden olur. Bu nedenle sıcakta kalmış gıdaları tüketmemeye özen gösterilmesi gerekir. Kaynağı bilinmeyen, açıkta satılan veya dağıtılan, denetimsiz içme suları ve bu sularla yıkanmış sebze ve meyveler ise bağırsak hastalıklarına yol açar. Ayrıca yaz aylarında vücut ısısının artması nedeniyle su kaybı daha fazla olur. Bu nedenle vücudun susuz kalmaması için bol bol su içilmesi önerilir.

uONEM02.jpg



GÜNEŞLE İLİŞKİNİZE SINIR KOYUN

Güneşin yaydığı ultraviyole ışınlarının vücuda faydası olduğu kadar zararı da bulunur. Bu zararların en önemlileri deri yaşlanması, deri kanserleri ve düzensiz lekeler olarak sıralanır. Ultraviyole ışınlarından korunmak için, öncelikle güneşin en zararlı olduğu 11.00-15.00 saatleri arasında güneşe çıkılmaması gerekir. Güneşe çıkmadan en az yarım saat önce 50 faktörün üzerinde koruyuculuğu olan güneş kremi kullanılması gerekir. Dışarıya çıkıldığında açık renkli ve koruyucu tarzda kıyafetler giyilmeli, güneş gözlüğü kullanılmalı ve geniş kenarlı şapkalar takılmalı. Ayrıca altı aydan küçük bebeklerin, uzun süre güneşe maruz bırakılmaması da büyük önem taşır.


ÖZELLİKLE KADINLAR HAVUZ SUYUNA DİKKAT ETMELİ

Yaz sezonunda havuzda serinleme isteği, hastalık tehlikesini de beraberinde getirir. İnsanların ortak kullanım alanı olan havuzlar temiz olmazsa ve dezenfekte edilmezse, bazı vücut enfeksiyonlarına, kulak, göz, cilt (mantar) enfeksiyonları ile ishal gibi sindirim sistemi sorunlarına neden olabilir. Bu yüzden havuza girmeden önce ve çıktıktan sonra bazı noktalara dikkat edilmeli, havuza girmeden önce duş alınması ve ayakların da dezenfektan sudan geçirilmesi gerekir. Ayrıca, havuz sularının düzenli olarak temizlenebilmesi için aktif klor kontrolünün yapıldığına ve bakteriyolojik kontrollerinin sürekliliğine dikkat etmek gerekir.


AĞIR SPOR YOK!

Sıcak havalarda; kalp, dolaşım ve solunum sisteminde sorunlar görülebilir. Yaz sıcağında ağır sporlar yapıldığında kalbe binen yük artar, kalp zorlanır. Terlemenin zorlaşmasıyla vücudun ısı regülasyonu farklılaşır. Bunu önlemek için spor yaparken mutlaka uygun ısı ortamı sağlanmış kapalı yerler tercih edilir ya da nispeten daha serin olan sabah saatlerinde spor yapılmalıdır. Sıcakta, güneş altında ve aşırı nemli havalarda soluk alıp vermek zorlaştığı için ağır fiziki egzersizlerden kaçınılması gerekir.


KLİMANIN ZARARLARINI ÖNEMSEYİN

Yaz aylarında klima kullanımı yaygınlaşır… Ancak klimalara bakım yapılmadığında içinde biriken mikroplar “legionella pnömonileri” denilen akciğer iltihaplarına ya da zatürrelerine neden olabilir. Legionella mikrobu doğada, su kaynakları içerisinde ve nemli ortamlarda bulunur. O nedenle direkt olarak klimanın karşısına geçmek bu tip hastalıkları da çağırmak anlamına gelir. Ayrıca, uzun süre klimalı ortamda kalmak yüz felcine, alerjik hastalıklara ve kas tutulmalarına yol açabilir.


UYKU DÜZENİNE DİKKAT

Tatilde uyku düzeni bozulabilir. Oysa kısa süreli uyumak bedeni yorar, bu nedenle tatillerde de geç yatılmaması ve uyku düzenine dikkat edilmesi gerekir.

Kaynak: Sozcu.com.tr
 
Top