Forumlar
Yeni Mesajlar
CerezExtra
EĞLENCE ↓
Şans Kurabiyesi
Renk Falınız
ÇerezRADYO
Sevgiliye Özel
ÇerezDERGİ
Hızlı Okuma Testleri
Pratik Çözümler
Yeniler
Yeni Mesajlar
Yeni ürünler
Yeni kaynaklar
Son Aktiviteler
İndir
En son incelemeler
Dükkan
Giriş
Kayıt
Yeniler
Yeni Mesajlar
Menu
Giriş
Kayıt
Uygulamayı yükle
Yükle
Forumlar
Sağlık
Genel Sağlık Bilgileri
Gut Hastalığı ve Diyeti
JavaScript devre dışı bırakıldı. Daha iyi bir deneyim için, devam etmeden önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Konuya cevap yaz
Mesaj
<blockquote data-quote="Çağlayağmur" data-source="post: 577915" data-attributes="member: 62850"><p>GUT, proteinin yapısında bulunan pürinin metabolizmasının bozukluğu nedeniyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Bazı protein içerikli besinlerde bulunan pürinin metabolize edilememesi sonucu oluşan bir hastalıktır. Bu hastalıkla pürinin vücutta kullanılması sonucu oluşan ürik asit eklemlerde birikerek şiddetli ağrılara neden olur. Bu nedenle beslenmemizde ürik asidi oluşturan pürinden zengin yiyeceklerden sakınmamız gerekir (Bu besinler miktarları ile birlikte aşağıdaki tabloda bulunmkatadır). Gut daha çok 40 yaş üstündeki erişkinlerde; daha çok şişman erkeklerde ve alkolü fazla tüketen bireylerde görülür. İlaç tedavisi ağrıların giderilmesi ve ve ürik asit atımını artırmak için yararlı olur. Ama tıbbi tedavini yanında pürinden sınırlı (bazı proteinlerden sınırlı) diyet önemlidir. Ayrıca, ürik asitin atımını sağlamak için bol su tüketimi önemlidir. </p><p><strong></strong></p><p><strong>Protein içeriklerine göre Sınırlı Önerilen Besinler </strong></p><p></p><p>*Bu gruptan günde yalnız 1 porsiyon tüketiniz.</p><p></p><p> </p><p>Dana, sığır, kuzu (yağsız) 2 köfte kadar 60 gr</p><p>Tavuk 2 köfte kadar 60 gr</p><p>Hindi 2 köfte kadar 60 gr</p><p>Balık 2 köfte kadar 60 gr</p><p>Nohut 8 yemek kaşığı 60 gr</p><p>Kuru fasulye 8 yemek kaşığı 60 gr</p><p>Bezelye 8 yemek kaşığı 60 gr</p><p>Mercimek 8 yemek kaşığı 60 gr</p><p>Bulgur 8 yemek kaşığı 60 gr</p><p>Karnabahar 5 yemek kaşığı 200 gr</p><p>Ispanak 5 yemek kaşığı 200 gr</p><p>Mantar 2 yemek kaşığı 50 gr</p><p></p><p><strong>Serbest besinler </strong></p><p>*Önerilen besinleri istediğiniz kadar tüketebilirsiniz.</p><p></p><p><strong>SÜT VE TÜREVLERİ</strong></p><p>Süt (az yağlı veya yağsız)</p><p>Yoğurt (az yağlı veya yağsız)</p><p>Peynir (az yağlı veya yağsız)</p><p></p><p><strong>EKMEK GRUBU</strong></p><p>Beyaz ekmek, Mısır ekmeği, Buğday unu, Tarhana, Şehriye, Pirinç, Makarna, Mısır, Erişte, Kuskus, Leblebi, Kestane, Yufka böreği.</p><p><strong></strong></p><p><strong>SEBZELER</strong></p><p>Sınırlı önerilen sebzelerin dışındaki tüm sebzeler.</p><p><strong></strong></p><p><strong>İÇECEKLER</strong></p><p>Meşrubatlar, Çay, Kahve.</p><p><strong></strong></p><p><strong>TAT VERİCİLER</strong></p><p>Tuz, Nane, Tere, Sirke, Maydanoz, Tüm baharatlar.</p><p></p><p><strong>TATLILAR</strong> (Fazla tatlı tüketimi kilo alımına sebep olacağı için haftada 1 porsiyon tüketmek yeterlidir.)</p><p>Sade kuru pasta, Kek, Jöleli tatlılar, Muhallebi, Sütlaç, Reçel, Bal.</p><p></p><p><strong>YAĞLAR</strong></p><p>Yemeklerde günde;</p><p>1 yemek kaşığı bitkisel sıvı yağlardan biri (ayçiçeği, soya, mısırözü yağı) ve </p><p>1 yemek kaşığı zeytinyağı veya 5 adet zeytin.</p><p></p><p><strong>YENİLMEMESİ GEREKEN YİYECEK VE İÇECEKLER</strong></p><p></p><p>• Tam yağlı süt, peynir, yağlı et suları ve bunlarla yapılmış çorbalar, yemekler</p><p>• Alkollü içecekler, boza, </p><p>• Sakatatlar (karaciğer, beyin, böbrek, dil, dalak, </p><p>işkembe, kokoreç vb.)</p><p>• Av etleri (ördek, kaz, bıldırcın)</p><p>• Sucuk, pastırma, salam, sosis vb.</p><p>• Kabuklu deniz hayvanları (kalamar, karides vb.)</p><p>• Yağda kızartmalar (et, sebze, hamur işi kızartmaları)</p><p>• Çok yağlı yiyecekler (kaymak, krema, mayonez, çikolata, pasta vb.)</p><p>• Hayvani ve katı yağlar (tereyağı, margarine, iç yağı, kuyruk yağı)</p><p>• Içeriği bilinmeyen hazır gıdalar (hazır çorbalar vs.)</p><p></p><p>Diyetisyen Deniz BERKSOY</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Çağlayağmur, post: 577915, member: 62850"] GUT, proteinin yapısında bulunan pürinin metabolizmasının bozukluğu nedeniyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Bazı protein içerikli besinlerde bulunan pürinin metabolize edilememesi sonucu oluşan bir hastalıktır. Bu hastalıkla pürinin vücutta kullanılması sonucu oluşan ürik asit eklemlerde birikerek şiddetli ağrılara neden olur. Bu nedenle beslenmemizde ürik asidi oluşturan pürinden zengin yiyeceklerden sakınmamız gerekir (Bu besinler miktarları ile birlikte aşağıdaki tabloda bulunmkatadır). Gut daha çok 40 yaş üstündeki erişkinlerde; daha çok şişman erkeklerde ve alkolü fazla tüketen bireylerde görülür. İlaç tedavisi ağrıların giderilmesi ve ve ürik asit atımını artırmak için yararlı olur. Ama tıbbi tedavini yanında pürinden sınırlı (bazı proteinlerden sınırlı) diyet önemlidir. Ayrıca, ürik asitin atımını sağlamak için bol su tüketimi önemlidir. [B] Protein içeriklerine göre Sınırlı Önerilen Besinler [/B] *Bu gruptan günde yalnız 1 porsiyon tüketiniz. Dana, sığır, kuzu (yağsız) 2 köfte kadar 60 gr Tavuk 2 köfte kadar 60 gr Hindi 2 köfte kadar 60 gr Balık 2 köfte kadar 60 gr Nohut 8 yemek kaşığı 60 gr Kuru fasulye 8 yemek kaşığı 60 gr Bezelye 8 yemek kaşığı 60 gr Mercimek 8 yemek kaşığı 60 gr Bulgur 8 yemek kaşığı 60 gr Karnabahar 5 yemek kaşığı 200 gr Ispanak 5 yemek kaşığı 200 gr Mantar 2 yemek kaşığı 50 gr [B]Serbest besinler [/B] *Önerilen besinleri istediğiniz kadar tüketebilirsiniz. [B]SÜT VE TÜREVLERİ[/B] Süt (az yağlı veya yağsız) Yoğurt (az yağlı veya yağsız) Peynir (az yağlı veya yağsız) [B]EKMEK GRUBU[/B] Beyaz ekmek, Mısır ekmeği, Buğday unu, Tarhana, Şehriye, Pirinç, Makarna, Mısır, Erişte, Kuskus, Leblebi, Kestane, Yufka böreği. [B] SEBZELER[/B] Sınırlı önerilen sebzelerin dışındaki tüm sebzeler. [B] İÇECEKLER[/B] Meşrubatlar, Çay, Kahve. [B] TAT VERİCİLER[/B] Tuz, Nane, Tere, Sirke, Maydanoz, Tüm baharatlar. [B]TATLILAR[/B] (Fazla tatlı tüketimi kilo alımına sebep olacağı için haftada 1 porsiyon tüketmek yeterlidir.) Sade kuru pasta, Kek, Jöleli tatlılar, Muhallebi, Sütlaç, Reçel, Bal. [B]YAĞLAR[/B] Yemeklerde günde; 1 yemek kaşığı bitkisel sıvı yağlardan biri (ayçiçeği, soya, mısırözü yağı) ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı veya 5 adet zeytin. [B]YENİLMEMESİ GEREKEN YİYECEK VE İÇECEKLER[/B] • Tam yağlı süt, peynir, yağlı et suları ve bunlarla yapılmış çorbalar, yemekler • Alkollü içecekler, boza, • Sakatatlar (karaciğer, beyin, böbrek, dil, dalak, işkembe, kokoreç vb.) • Av etleri (ördek, kaz, bıldırcın) • Sucuk, pastırma, salam, sosis vb. • Kabuklu deniz hayvanları (kalamar, karides vb.) • Yağda kızartmalar (et, sebze, hamur işi kızartmaları) • Çok yağlı yiyecekler (kaymak, krema, mayonez, çikolata, pasta vb.) • Hayvani ve katı yağlar (tereyağı, margarine, iç yağı, kuyruk yağı) • Içeriği bilinmeyen hazır gıdalar (hazır çorbalar vs.) Diyetisyen Deniz BERKSOY [/QUOTE]
Alıntıları ekle...
İsim
Spam kontrolü
Ülkemizin kuzeyindeki deniz hangisidir? (bitişik yazınız)
Cevapla
Forumlar
Sağlık
Genel Sağlık Bilgileri
Gut Hastalığı ve Diyeti
Top