Günümüzdeki modern mutfakların tehlikeleri

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Sağlığımız ve ailemiz için zararlı şeyleri sıralarsak, teflon muhakkak bunlardan biri olurdu. Her ne olursa olsun, “yapışmaz” özelliği sayesinde yemek pişirmede veya kızartma yapmada halen çok popülerdir. Teflon, 1938 yılında uluslararası bir şirket olan DuPont tarafından bulunmuştur. Bazıları bunu yemek yapmada hayat kurtaran bir buluş olarak görür, fakat gerçek şudur ki, çok zararlı materyal ve ürünlerden üretilmiştir. Uzay gemisi, kablo kaplama, tıbbi protez, boya, cila, kontakt lens, uzay kıyafetleri, motorlar, su geçirmez kaplamalar ve benzeri alanlarda kullanılmaktadır.

Teflonun tehlikeleri ana bileşeni olan PFOA‘dan gelmektedir (perfluorooctanoic asit, aynı zamanda C-8 olarak da bilinir), yok edilemez ve birikmiş bir maddedir. 1961 yılında, DuPont bu maddenin doğada çözünemediğini ve kanser, kısırlık, karaciğer problemleri, hipertiroid, cenin sakatlığı gibi rahatsızlıklara sebep olduğunu biliyordu. Yine de, bu pek umurlarında olmadı ve fabrika artıklarını atmosfere ve suya boşaltmaya devam ettiler. PFOA göllerde, ırmaklarda, okyanuslarda, içme suyunda, bitkilerde ve hatta dünya nüfusunun %95’inin kanında bulunmuştur.

Teflon kullanmak sağlığınız için zararlıdır çünkü yüzey aşınır ve stabil değildir, bu da yediğimiz yemeklere yapıştığı anlamına gelmektedir. Bu madde 160 derecede ısıtıldığında, küçük bir hayvanı, örneğin bir kuşu öldürecek derecede toksiktir. Fakat PFOA aynı zamanda patates cipsi, hamburger, patlamış mısır vb. ambalajlarında da bulunmuştur. Trigliserit ve kolesterol seviyelerini yükselttiği de görülmüştür.

Yemek pişirmede kullanılması zararlı olan diğer bir element ise plastiktir. Günümüzde bu ürün milyonlarca mutfakta kullanılmaktadır, fakat üretim aşamasında büyük oranlarda kirlenmeye maruz kalmaktadır ve geri dönüşümü zordur veya doğada çözünmez.

Plastik vücutta hormon bozukluğuna yol açabilecek bileşenler içermektedir. Bu da bu maddelerin, özellikle esnek plastik yemek kapları, şişe ve hazır gıda paketlerinin vücuda girerek vücut fonksiyonlarını engellediği, değişikliklere sebep olduğu (öncelikle çocuklar ve fetuslarda) anlamına gelmektedir. Bu maddeyle temas eden yiyecekler zararlıdır, mikrodalgada ısıtıldığında ise daha kötü hale gelmektedir. Bu her gün dışarıdan yemek sipariş eden veya hazır gıdalar tüketen binlerce evde meydana gelmektedir. Yemeklerini, ısıtma sırasında yaydığı dalgalar da sağlığa zararlı olan bu elektrikli aletle ısıtırlar.
 
Top