Günümüzde öğretmenlik değerini yitiriyor mu?

zeka küpü

Katılımcı
Madem bu hafta öğretmenler günüydü, bu konuda bir tartışmayı ele alalım o zaman..
Önceden öğretmenin ağzından çıkanlar kanun gibiydi, o her şeyi bilir kişiydi, bilginin kaynağıydı..
Şimdi ise öğrencisinden tutun velisine kadar, öğretmenlere verilen değerin azaldığını düşünüyorum. Buna etken olan sebepler neler size göre?
 

kelebek

-ütopik-
V.I.P
Çünkü eğitime de önem verilmiyor. Haklılar da bir yerde, okuyan iş bulamıyor. Zaten bir yerlere gelebilmek için yarış atı gibi koşturuyor çocuklar,üniversiteyi kazan oku sonra da iş bulma derdi.
Bir de tek öğretmene değil, herkese saygımızı yavai yavaş yitiriyoruz sanırım..
 

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Eğitim sisteminde bir türlü standardı oturtamadık maalesef. Neyin doğru olduğunu yasa koyucular bilmiyor ki. Öğretmenler arasında bu sürekli konuşulan bir konu bu. Yetkisizlik, disiplinin uygulanmaması, birbiri ile çelişen bir sürü uygulama vs vs sonuç başka ne olabilir? Herşeyden önce öğretmenlerin mesleğini tam anlamıyla yapabileceği maddi imkanların olması lazım. Araştırmaya, yeniliğe, bilgiye yatırabilecek kaç öğretmenin kaç parası var? Hep söylerler öğretmen şöyle olmalı böyle olmalı diye ama uygulamanın olabilmesi için bir çaba yok. Ne yani şimdi zamanında Turgut Özal'ın dediği gibi "Benim memurum işini bilir" zihniyetiyle mi yapalım bunları :)
 

corelia

Katılımcı
Büyüklerimiz anlatırdı önceden öğretmenler hatrı sayılır aydın insanlarmış, çünkü sayıları azmış. Şimdi şehir merkezlerinde bir sürü okul bir sürü başarılı başarısız öğretmen var ve Kelebek'in de söylediği gibi insanlar okumaya olan güven ve inançlarını yitirmeye başladılar. "mezun olsam ne olacak? Diplomalı işsiz!" diye düşünmeye başladı gençler, haksız da değiller bir bakıma..
Hızla geçen zaman pek çok güzellik ve kolaylık getirirken bir çok şeyi de koparıyor bizden aslında. Bugün hala doğuda öğretmensiz çocuklar biliyorum ki öğretmene hasretler ve kavuşsalar aynı saygıyı gösterecekler, fakat aileleri tarafından belkide istemediği alanlarda zorla okutulmaya çalışan, sürekli olarak baskılar içinde yetişen, öğretmen sıkıntısı çekmemiş öğrenciler doğal olarak öğretmenlerine de saygılarını yitiriyorlar. Bu durumda etkili olan bir diğer konu ise, toplumun bilime karşı sergilediği tutum bence. Bilginin kutsallığına ne kadar inanılırsa bilginin kaynağı olarak görülen öğretmenler de bi o kadar kutsal görülür, fakat şöyle bir şey var ki günümüzde bilgiye ulaşmak çok da zor değil artık.. Nasıl desem, insanlar doymuş gibiler öğrenmeye, merak etmiyorlar artık biraz da. Sanki buraya kadar gelen teknolojinin veya kültürün ilerisi yok gibi daha iyisi yapılamazmış gibi bir yargı da yok değil bazı insanlarca.
Nitekim biz öğretmenler olarak işimize bakalım, olmamızı istedikleri gibi değil, olmayı düşlediğimiz ideal öğretmen profilimizden vazgeçmeyelim. Toplumda bu denli yanlış yollara sapmış biçare öğrenciler farkında olmadan bizi beklerken bizler asla öğretmenlik değerini yitiriyor diyerek vazgeçmeyelim :)
 

corelia

Katılımcı
ayrıca Yorumsuza da katılıyorum, bu gerekli maddi ödenek sağlanma olayı yine bilime verilen değerle alakalı, ama nerdee bizim devletimizde herkes kendi cebini doldurma peşinde maalesef.. Bundan yıllar sonrasını görerek bugüne şekil verme devri Atatürkle birlikte kapandı sanki. Anlamıyorum, okulda bazı arkadaşlarım " öğretmenlik kolay diye ben burdayım, devlete sırtımı dayarım ooh yılda 3 ay tatil" diyorlar. Herkes böyle düşünürse ne yazık. Kendimizi düşünerek mahvettiğimiz bugünün Türkiyesini yıllar sonra çocuklarımıza ne yüzle emanet edeceğiz?
 
9 yıl önceki tartışma. 9 yıl öncesini hatırlıyorum da yine iyiymiş o zamanlar. Ben küçüğüm gerçi o zamanlar ama olsun.
Şimdi şununla konuyu hortlatmak istedim:

Yani evet öğretmenlere verilen değer azalıyor. Eğitime verilen değer de azalıyor maalesef.
 
Top