Güneşlenirken dikkat edin....

Melek

Özel Üye
Özel üye
Yaz aylarında deriyi etkileyen ultraviyole ışınlara karşı koruyucu tedbir alınmamasının, önemli hastalıklara neden olacağı bildirildi.

Atatürk Üniversitesi (A.Ü) Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Teoman Erdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz aylarındaki sıcak hava şartları ve güneş ışınlarının birçok hastalığın tetikleyicisi olduğuna dikkat çekti.

Yaz aylarında deriyi etkileyen en önemli faktörün güneş olduğunu belirten Prof. Dr. Erdem, ultraviyole A ışınlarının deri yaşlanmasına ve ciltte lekelere, ultraviyole B ışınlarının ise güneş yanıklarına neden olduğunu ifade etti.
Güneş ışınlarının etkisinin yüksek kesimlerde yüzde 15-20 oranında arttığına işaret eden Prof. Dr. Erdem, şunları kaydetti:

''Rakım arttıkça güneş ışınlarının etkisi de buna paralel olarak artar. Bu nedenle sadece sahil kenarındaki vatandaşlarımız değil, yüksek yerleşim birimlerindeki vatandaşlar da güneş ışınlarına karşı dikkatli olmalıdır. Özellikle öğlen 11.00-13.00 saatleri arasında güneş alan yerlerde durulmamalı.''

Prof. Dr. Erdem, ayrıca güneş ışınlarının diğer olumsuz etkisinin ise gözlerde katarakt hastalığını tetiklemesi olduğunu belirterek, güneş gözlüğü kullanılmasını önerdi.

ALINACAK TEDBİRLER...
Prof. Dr. Erdem, güneşin ciltteki olumsuz etkilerini azaltmanın en önemli yolunun koruyucu krem kullanımı olduğunu, en az 15 faktör koruyucu kremlerin kullanılması gerektiğini bildirdi. Yazın özellikle sahil bölgelerinde akut güneş yanıklarının görüldüğünü belirten Prof. Dr. Erdem, ''Akut güneş yanıkları, malin melanom dediğimiz çok tehlikeli bir tür kansere de neden olmaktadır.

Tatil beldelerindeki vatandaşlarımız bu konuya dikkat etsinler'' dedi. Güneş ışınlarının tatil bölgelerinde kum ve deniz yansıması nedeniyle etkisini artırdığını ifade eden Prof. Dr. Erdem, çocukların derilerinin ince olması nedeniyle söz konusu bölgelerde mutlaka giysiler ve şapkayla korunmaları gerektiğini ifade etti.

SIK SIK DUŞ ALINMASI VE SU TÜKETİMİ
Prof. Dr. Erdem, yazın sıcaklara bağlı olarak ayak ve kasık terlemeleri nedeniyle mantar hastalığının görülmesinde de artış yaşandığını belirterek, açık ayakkabı, rahat giysiler ve pamuklu çorapların tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Sık sık duş almanın da faydalı olduğunu bildiren Prof. Dr. Erdem, terleme nedeniyle deride oluşan atık dokuların uzaklaştırılması ve gözeneklerin açılmasında duş almanın önemli rol oynadığını kaydetti. Prof. Dr. Erdem, yazın günde ortalama 2-3 litre su tüketilmesi gerektiğine dikkat çekerek, şöyle devam etti:

''Su deriyi en iyi besleyen unsurdur. Her mevsim su tüketimine dikkat edilmelidir. Özellikle yazın daha fazla su tüketilmelidir. Günde ortalama 2-3 litre su tüketilmesi gerekiyor. Ayrıca sulu gıdalar tercih edilmelidir. Derinin beslenmesi ve zararların yok edilmesinde su önemli etkendir.''

Özellikle kırsal kesimlerde çocukların kundağa sarıldığına da dikkat çeken Prof. Dr. Erdem, yaz aylarında kundağın ter bezleri tam gelişmeyen çocuklara zarar verdiğini ve bu alışkanlığın da terk edilmesi gerektiğini ifade etti.
 
Küçü bir not: Güneş kremleri, losyonlar veya sütler, sizi utraviyole ışınlarından korumaz. Sadece vücudunuzun heryerinin aynı oranda ve istediğiniz kadar bronzlaşmasını sağlar. Asla direk güneş altında uzun süre kalmayınız.
 
Top