• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Göze Yabancı Madde Kaçması Halinde İlk Yardım

Joker7238

_Pure Love_
Eğer gözünüze yabancı bir madde kaçtıysa;

-Ellerinizi yıkayın.

-Temiz su yardımı veya solüsyon yardımı ile yabancı maddeyi gözünüzden çıkarmaya çalışın.


Eğer çevrenizdeki birinin gözüne yabancı bir madde kaçtıysa;

-Ellerinizi yıkayın.

-Kişinin gözüne ışıkta dikkatlice bakın.

-Gözün içindeki yabancı maddeyi görmeye çalışın. Alt ve üst göz kapaklarını dikkatlice açın.

-Eğer yabancı maddeyi görebiliyorsanız solüsyon veya su yardımı ile maddeyi çıkarmaya çalışın.

Dikkat:

-Göz küresine yapışan yabancı maddelere elinizle dokunmayın.

-Gözünüzü ovalamayın.

-Gözünüzün kapanmasını zorlaştıran büyük bir yabancı maddeyi çıkarmaya çalışmayın.

Eğer:

-Yabancı maddeyi çıkaramazsanız,

-Yabancı madde göz küresine yapışmışsa,

-Görüşünüz kötüleştiyse,

-Yabancı madde çıkarıldıktan sonra gözde kızarıklık ve ağrı oluştuysa mutlaka bir doktora başvurun.
 

r0se

Forum Onuru
Özel üye
Göze Bir Şey Kaçtığında Nasıl İlk Yardım Yapılır?
Göze yabancı bir cisim ya da sıvı kaçması önem verilmesi gereken bir durumdur. Göze kaçan maddenin sahip olduğu tahribat potansiyeline bağlı olarak tıbbi müdahale dahi gerekebilir. Göze kaçan maddenin cinsi, büyüklüğü ve delici formda olup olmaması gibi birçok etken riskin boyutunu değiştirebilir. Aynı şekilde göze kaçan maddenin özelliklerine göre yapılacak ilk müdahale de farklı olur.

Göze Toz Kaçmışsa
Göze toz veya benzer nitelikte tehlikesiz bir şey kaçması durumunda göz yaşarmaya ve kızarmaya başlar. Yaşarma, gözün kendini temizleme mekanizmasının hızlanması anlamına gelir. Ancak bu mekanizma her zaman yeterli olmayabilir. Gözün suyla yıkanması gerekebilir. Yıkanacak göz aşağıya gelecek şekilde eğilmek ve gözü suya tutmak gerekir. Gözün kendini temizleme mekanizmasına destek olmak için gözyaşı damlaları da kullanılabilir. Göz kapaklarının altlarının kontrol edilmesi için bir hastaneye başvurulabilir.

Göze Kimyasal Madde Kaçtıysa
Göze zarar verebilen güçlü kimyasal etkiye sahip maddeler bütün evlerde bulunmaktadır. Deterjan, çamaşır suyu, kolonya gibi zararlı bir madde göze kaçtıysa yapılacak ilk iş gözü suyla yıkamak olmalıdır. Kimyasal maddenin göze nüfuz etmesini önlemek için zaman kaybedilmemelidir. Göz yıkanırken mutlaka parmakların yardımı ile açılmalıdır. Çünkü acının verdiği refleksle göz kasılıp kapanmak isteyecektir. Gözü kapalı halde yıkayarak temizlemek mümkün değildir.

Göze Katı Bir Cisim Kaçtıysa
Göze kaçan katı cisimler dışarıdan görülebiliyorsa ve göze batmamışsa temiz bir bez yardımıyla alınabilir. Bezin sert olmaması gerekir. Göze müdahale edilecekse kesinlikle kulak çubuğu gibi pamuklu materyaller kullanılmamalıdır. Pamuğun lifleri gözde kalabilir.

Göze Bir Şey Battıysa
Göze bir şey battıysa ya da batıcı bir şey kaçtıysa hiçbir müdahale yapılmadan doğrudan bir acil servisine başvurulmalıdır. Göze batan bir şey varsa hastaneye gitmek şarttır. Göze batıcı bir şey kaçtığında da gözün kaşınması ya da kaçan maddenin bir şekilde çıkarılmaya çalışılması gözün en dış tabakası olan korneanın zarar görmesine neden olabilir. Bu yüzden risk alınmamalı ve hastaneye başvurulmalıdır.

Metal İşleme İşlerinde Gözlük Şart!
Metal işleme işlerinde çalışanların gözlük kullanması durumunda er ya da geç göze çapak kaçmasıyla sonuçlanan iş kazaları kaçınılmaz olur. Böyle durumlarda işçiler birbirine yardımcı olmak adına çapağı çıkarmaya çalışır. Eğitimsiz kişilerin müdahalesi zararın boyutunu artırır. Göze batan şeye kesinlikle bilinçsiz biri müdahale etmemelidir. Bir işçi sadece diş açma işleminden kalan çapakları temizlerken bile gözü delip çıkarılamayacak bir noktaya kadar ilerleyen çapaklar fırlayabilir. Metal işçilerinin gözlük takması şarttır.

Alıntı
 
Top