• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Göz Konusunda Doğru Bildiğimiz Yanlışlar

~meLek~

GalataSaray'ım
Günlük hayatımızda doğru olarak bildiğimiz kavramların yanlış olabileceğini hiç aklınıza getirdiniz mi? İşte size göz konusunda doğru bildiğimiz yanlışlar…

Göz ile ilgili bugüne kadar doğru bildiğimiz ancak birçok yanlış bilgiyi barındıran kavramın varlığına dikkat çeken Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan havucun görüşü arttırdığı bilgisinin de doğru bilinen yanlışlardan olduğunu vurguluyor.

"Dinlendirici gözlük baş ve göz ağrısını azaltmaz çünkü dinlendirici gözlük diye bir şey yoktur." diyen Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan sözlerini şöyle sürdürüyor: "Özellikle gençlerde net görmede problem olmamasına rağmen astigmat ya da hipermetrop gelişebiliyor. Çocuklarda ise sıklıkla görülen çok yakından televizyon izlemek ya da kitap okumak sanıldığının aksine gözleri bozmayıp ancak bir göz bozukluğunun habercisi olabiliyor."

Çok ağlamak gözyaşını kurutmaz çünkü ağlamak psikolojik bir olaydır ve gözyaşı göz çevresindeki çeşitli dokular tarafından sürekli üretilir.

Gözlükten kurtulmak için 'gözü çizdirmek gerekir' tanımı doğru bir ifade değildir. Görme kusurunun tedavisi için uygulanan lazer (excimer) tedavisinde gözün saydam tabakası belirli bölgelerde inceltilir. Çizmek gibi bir işlem yapılmaz.

'Bebekler gözlük takmaz' yanlış bilinen ifadedir. Göz muayenesi doğuştan itibaren yapılabilir ve 3 aylıktan itibaren bebekler gözlük takabilir.

'Bebeklerdeki şaşılık büyüdüğünde geçer' yine doğru bilinen yanlışlardandır. Bebeklerdeki bazı şaşılıklar tedavi edilmediğinde ileriye dönük kalıcı görme kayıpları (göz tembelliği) gelişebilir.

Katarakt tekrarlayıcı bir unsur değildir bazen katarakt ameliyatından sonra göz içine yerleştirilmiş olan merceğin arkasındaki zarda kesifleşme olabilir ve bu yanlış olarak 'katarakt tekrarladı' şeklinde bilinir.

Göz damlası damlatıldıktan sonra gözü kırpıştırmak geremez. Çünkü göze damla uyguladıktan sonra bir dakika süre ile gözü uyur gibi kapatmak gerekir. Gözün sık kırpıştırılması gözyaşı kanalı vasıtası ile damlanın burun boşluğuna geçerek etkisinin azalmasına yol açar.
 
Top