• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Göz Kapağı Düşüklüğü (Ptozis)

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Göz kapağı düşüklüğü ( Ptosis ) üst göz kapağının aşağı doğru yer değiştirmesidir. Doğuştan olabildiği gibi, yaralanmalara veya yaşlanmaya bağlı olarak görülebilir. Nadiren bazı sinir ve kas hastalıklarının belirtisi olabilir. Ptosis’in nedeni, göz kapağını yukarı kaldıran kasın az çalışması veya hiç çalışmamasıdır. Ameliyat şekli de kasın çalışma miktarına göre değişir. Bebeklerde ve çocuklarda görülen kapak düşüklüklerinde başarılı ameliyatlarla çok iyi sonuçlar alınabilmektedir.

Ptozis ameliyatı sonrası göz açıkta kalır mı?

Kapak düşüklüğü ne kadar ağır ise uygulanacak cerrahi işlem o kadar kapsamlı ve büyük olmaktadır. Her ptozis ameliyatı sonrası özellikle ilk aylarda bir miktar açık kalma kaçınılmazdır. Fakat bu soruna karşı gözün kendi korunma mekanizmaları mevcuttur.

Ptozis ameliyatı sonrası hastanede yatmak gerekli midir?

Hayır. Ameliyat bittikten sonra eve gidilebilir. Hastanın yaşı uygunsa ameliyatlar lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Kapak kıvrımına gizlenen ve iz bırakmayan dikişler ameliyattan 1 hafta sonra alınır.

Göz Kapaklarındaki Diğer Şekil Bozuklukları


Göz kapaklarında başka şekil bozuklukları da görülebilir. Göz kapakları yaşlılığa bağlı olarak içeri (entropiyum) yada dışarı (ektropiyum) doğru dönebilirler. Bu durum genellikle alt göz kapaklarında görülür, yaşlanmaya bağlıdır ve tedavileri cerrahidir. Göz kapaklarını yerlerinde tutan bağlar ve kapağı kaldıran kasta gevşeme söz konusudur. Yapılması gereken bağların ve kasın tamir edilmesidir. Üst göz kapağının içeri doğru dönmesi genellikle trahom sonucu oluşur, güney doğu bölgesinde yaşayan kişilerde daha sıktır ve tedavisi cerrahidir.


Kozmetik Kapak Cerrahisi

Alt ve üst göz kapaklarında zaman içinde yaşa bağlı istenmeyen değişiklikler oluşur. Bu değişimde genetiğin yani kalıtımında rolü büyüktür. Çok ince olan üst göz kapağı derisi devamlı hareketin sonucunda sarkar, yer çekimin etkisiyle gözün etrafını saran yağ dokuları özellikle alt göz kapağında öne doğru torbalanırlar. Tedavi cerrahidir. Fazlalık olan cilt ve yağ dokuları alınır.
 
Top