Google dev kütüphaneyi internete taşıyor

Melek

Özel Üye
Özel üye
Dünyanın bütün basılı eserlerini internete taşıma projesi için harekete geçen Google arama motoru, California Üniversitesiyle yaptığı anlaşma ile üniversite kütüphanesini sanal ortama taşıyacak.

Dünyanın önde gelen kütüphaneleri arasında gösterilen California Üniversitesi kütüphanesinin sanal ortama taşınması, yeryüzündeki bütün basılı kitapları internette yayımlamayı tasarlayan Google'ın bu iddialı ve tartışmalı projesi doğrultusunda atılmış adım oldu. California Üniversitesi yetkililerine göre, 10 kampüsteki 100'den fazla kütüphanede dünyanın en geniş akademik çalışma ve araştırma arşivi bulunuyor.

Google tarafından yayımlanan açıklamada, ''bundan böyle ister öğrenci, ister profesör olsun, herhangi bir kimsenin California'dan binlerce kilometre uzakta, dünyanın en ücra köşesinde bile olsa, internette bir tıklamayla üniversite kütüphanesine girebileceği'' belirtildi.

Google'a göre, kütüphane sanal ortama taşındığında telif hakkı da gözetilecek ve internet kullanıcılarına bazı kısıtlamalar getirilecek. Harvard ve Stanford üniversiteleriyle Amerikan Kongresi kütüphanesi de Google'la daha önce benzer anlaşmalar yapmıştı. 400 kadar Fransız yayınevini bünyesinde barındıran Ulusal Yayıncılar Birliği, Google'ın bu projesine itiraz ediyor ve telif hakları yüzünden şirketi mahkemeye vermekle tehdit ediyor.
 
Top