Forumlar
Yeni Mesajlar
CerezExtra
EĞLENCE ↓
Şans Kurabiyesi
Renk Falınız
ÇerezRADYO
Sevgiliye Özel
ÇerezDERGİ
Hızlı Okuma Testleri
Pratik Çözümler
Yeniler
Yeni Mesajlar
Yeni ürünler
Yeni kaynaklar
Son Aktiviteler
İndir
En son incelemeler
Dükkan
Giriş
Kayıt
Yeniler
Yeni Mesajlar
Menu
Giriş
Kayıt
Uygulamayı yükle
Yükle
Forumlar
Güncel
Gerekli Bilgiler
Gluten nedir?
JavaScript devre dışı bırakıldı. Daha iyi bir deneyim için, devam etmeden önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Konuya cevap yaz
Mesaj
<blockquote data-quote="Papatya" data-source="post: 966896" data-attributes="member: 91538"><p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'tahoma'">Gluten nedir? Gluten'in zararları nelerdir?</span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'tahoma'">Gluten nedir? Gluten faydalı mıdır?</span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'tahoma'">Gluten, son günlerde bazı hastalık grupları için özel hassasiyet gerektirmesi nedeniyle merak edilmeye başlanmıştır. </span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'tahoma'">İhtiva ettiği proteinler nedeniyle alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir.</span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'tahoma'">Gluten, ekmek dışında bazı ürünlerin içerisinde de kullanılmaktadır. </span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px">[ATTACH=full]77854[/ATTACH]</p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'tahoma'"><strong>GLUTEN NEDİR?</strong></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 40px"><span style="color: rgb(44, 130, 201)"><span style="font-family: 'tahoma'">Gluten, ekmek yapımı esnasında oluşan hamurun ağsı yapısını oluşturan yani hamurun güçlü yapısından sorumlu olan proteindir. Gluten olmadan ekmek mayalanmaz ve kabarmaz.</span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'tahoma'"><strong>Gluten, elastik bir protein topluluğudur. </strong></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'tahoma'">Proteinler birbirine bağlandıklarında esnek bir yapı oluştururlar; tıpkı tendondaki veya örümcek ipeğindeki proteinlerin yaptığı gibi. Su ile karıştırılıp hamur haline getirildiğinde gluten proteinleri de aynı esnekliğe sahip olur.</span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'tahoma'"><strong>Fırıncılar gluteni, ekmek yapmak için bir nevi iskele olarak kullanır. </strong></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'tahoma'">Maya -tek hücreli bir organizma- buğday ununa eklenir. Burada şeker fermentasyon kanalıyla tüketilir ve karbondioksitten oluşan gaz baloncuklarına dönüşür. Hamur, gaz baloncuklarını yakalayarak kabarır, esnek yapışkan iskelet desteği ile hava cepleri ağını yaratır. Gluten proteinleri ısıtıldığında tutulur, esneklik yumuşaklığa ve gevrekliğe dönüşür. Herhangi bir buğday ekmeğini dilimlerseniz içindeki kabarcıkları ve gluten desteğini tespit edebilirsiniz.</span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'tahoma'"><span style="color: rgb(65, 168, 95)">Fırıncılar gluteni ekmek için bir nevi iskele gibi kullanır çünkü gluten ekmeğe yumuşaklık ve çiğnenebilirlik verir. Herhangi bir buğday ekmeği dilimlenerek kabarcıklar ve gluten desteği görülebilir.</span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px">[ATTACH=full]69785[/ATTACH]</p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 40px"><span style="font-family: 'tahoma'"><strong>GLUTEN YERİNE HANGİ BESİNLER TÜKETİLMELİDİR?</strong></span></p> <p style="margin-left: 40px"></p> <p style="margin-left: 40px"><span style="font-family: 'tahoma'">Gluten tüketmekte çekinceleri olan bireyler, aynı besin değerini sağlayacak patates, mısır unu ve esmer pirinç gibi besinlerden faydalanabilirler.</span></p> <p style="margin-left: 40px"></p> <p style="margin-left: 40px"><span style="font-family: 'tahoma'">Pirinç ve pirinç unundan yapılan tatlılar, mısır, nohut, bezelye, soya, patates ve tüm sebzeler, meyveler, bakliyat grubu, et, tavuk, balık, yumurta, kuru yemişler, süt, yoğurt, peynir, ayran, şeker, bal, pekmez, mercimek, zeytin yağı, ayçiçek yağı, mısır yağı, soya yağı, kanola yağı, sebze çorbası, et ve tavuk sularıyla hazırlanmış çorbalar da bu listeye dahildir.</span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'tahoma'"><strong>GLUTENSİZ BESLENMENİN ZARARLARI NELERDİR?</strong></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'tahoma'">Glutensiz beslenmeye özen gösterilen Çölyak hastalığında, ince bağırsağın glutene karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi, hassasiyeti anlamına gelmektedir. </span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'tahoma'">Bu hastalığa sahip olan bireyler glutenli gıdalar tükettiklerinde bağırsak mukozasındaki alerji nedeniyle ince bağırsaktaki yapıları tahrip eder. Böylece alınan gıdalar emilmez ve bireyde karın ağrısı, gaz, şişkinlik, ishal, kilo kaybı, kas problemleri ve demir eksikliği gibi bir takım hayati tehlike yaratabilecek ciddi sorunlar görülmeye başlar. </span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'tahoma'">Çölyak hastaları glutensiz beslenmeye dikkat etmeye başladığı takdirde bağırsak yapısının iyileştiği ve buna bağlı olarak vitamin ve mineral kaybının da azaldığı görülür.</span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'tahoma'">Çölyak hastalığı, ince bağırsağın glutene karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi, hassasiyeti anlamına gelmektedir. Bu hastalığa sahip olan bireyler glutenli gıdalar tükettiklerinde bağırsak mukozasındaki alerji nedeniyle ince bağırsaktaki yapıları tahrip eder. Böylece alınan gıdalar emilmez ve bireyde karın ağrısı, gaz, şişkinlik, ishal, kilo kaybı, kas problemleri ve demir eksikliği gibi bir takım hayati tehlike yaratabilecek ciddi sorunlar görülmeye başlar. Çölyak hastaları glutensiz beslenmeye dikkat etmeye başladığı takdirde bağırsak yapısının iyileştiği ve buna bağlı olarak vitamin ve mineral kaybının da azaldığı görülür.</span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px">[ATTACH=full]69786[/ATTACH]</p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 18px"><span style="font-family: 'tahoma'">Glutensiz beslenmeyle ilgili en çok merak edilen zayıflamaya yardımcı olup olmadığıdır. </span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'tahoma'">Glutensiz bir yaşama adım atıldığında simit, makarna, hamur işleri gibi rafine karbonhidratlardan uzaklaştığımız için bir miktar zayıflama görülebilir. Böylece vücudun aldığı enerji çeşidi az olduğu için ister istemez kısıtlanır. </span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 40px"><span style="font-family: 'tahoma'"><span style="color: rgb(44, 130, 201)">Ancak tam tahıllı gıdalar, iştah kontrolü, kalp damar sağlığı, insülin direnci gibi birçok hastalığa karşı koruyucu olduğu için glutensiz bir hayata geçmeden önce bunların hepsi düşünülmeli ve emin olunmalıdır. </span></span></p> <p style="margin-left: 40px"></p> <p style="margin-left: 40px"><span style="font-family: 'tahoma'"><span style="color: rgb(44, 130, 201)">Glutensiz gıdalar karabuğday, kinoa, keten tohumu, pirinç nohut, patates, sebze ve meyveler, süt ürünlerinde içermediği gibi; işlenmiş gıdalar, salata sosları, hazır gıdalar, bisküvi gibi şekerli yiyeceklerde fazlasıyla bulunmaktadır.</span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'tahoma'">Kaynak; Hürriyet</span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Papatya, post: 966896, member: 91538"] [INDENT][/INDENT] [INDENT][SIZE=3][FONT=tahoma]Gluten nedir? Gluten'in zararları nelerdir?[/FONT][/SIZE][/INDENT] [INDENT][SIZE=3][FONT=tahoma]Gluten nedir? Gluten faydalı mıdır?[/FONT][/SIZE][/INDENT] [INDENT][/INDENT] [INDENT][FONT=tahoma]Gluten, son günlerde bazı hastalık grupları için özel hassasiyet gerektirmesi nedeniyle merak edilmeye başlanmıştır. [/FONT][/INDENT] [INDENT][FONT=tahoma]İhtiva ettiği proteinler nedeniyle alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir.[/FONT][/INDENT] [INDENT][FONT=tahoma]Gluten, ekmek dışında bazı ürünlerin içerisinde de kullanılmaktadır. [/FONT][/INDENT] [INDENT][/INDENT] [INDENT][ATTACH type="full" alt="Buğday tanesinin yapısı"]77854[/ATTACH][/INDENT] [INDENT][/INDENT] [INDENT][FONT=tahoma][B]GLUTEN NEDİR?[/B][/FONT][/INDENT] [INDENT][/INDENT] [INDENT=2][COLOR=rgb(44, 130, 201)][FONT=tahoma]Gluten, ekmek yapımı esnasında oluşan hamurun ağsı yapısını oluşturan yani hamurun güçlü yapısından sorumlu olan proteindir. Gluten olmadan ekmek mayalanmaz ve kabarmaz.[/FONT][/COLOR][/INDENT] [INDENT][/INDENT] [INDENT][FONT=tahoma][B]Gluten, elastik bir protein topluluğudur. [/B][/FONT][/INDENT] [INDENT][FONT=tahoma]Proteinler birbirine bağlandıklarında esnek bir yapı oluştururlar; tıpkı tendondaki veya örümcek ipeğindeki proteinlerin yaptığı gibi. Su ile karıştırılıp hamur haline getirildiğinde gluten proteinleri de aynı esnekliğe sahip olur.[/FONT][/INDENT] [INDENT][/INDENT] [INDENT][FONT=tahoma][B]Fırıncılar gluteni, ekmek yapmak için bir nevi iskele olarak kullanır. [/B][/FONT][/INDENT] [INDENT][FONT=tahoma]Maya -tek hücreli bir organizma- buğday ununa eklenir. Burada şeker fermentasyon kanalıyla tüketilir ve karbondioksitten oluşan gaz baloncuklarına dönüşür. Hamur, gaz baloncuklarını yakalayarak kabarır, esnek yapışkan iskelet desteği ile hava cepleri ağını yaratır. Gluten proteinleri ısıtıldığında tutulur, esneklik yumuşaklığa ve gevrekliğe dönüşür. Herhangi bir buğday ekmeğini dilimlerseniz içindeki kabarcıkları ve gluten desteğini tespit edebilirsiniz.[/FONT][/INDENT] [INDENT][/INDENT] [INDENT][FONT=tahoma][COLOR=rgb(65, 168, 95)]Fırıncılar gluteni ekmek için bir nevi iskele gibi kullanır çünkü gluten ekmeğe yumuşaklık ve çiğnenebilirlik verir. Herhangi bir buğday ekmeği dilimlenerek kabarcıklar ve gluten desteği görülebilir.[/COLOR][/FONT][/INDENT] [INDENT][/INDENT] [INDENT][ATTACH type="full" alt="69785"]69785[/ATTACH][/INDENT] [INDENT][/INDENT] [INDENT=2][FONT=tahoma][B]GLUTEN YERİNE HANGİ BESİNLER TÜKETİLMELİDİR?[/B][/FONT][/INDENT] [INDENT=2][/INDENT] [INDENT=2][FONT=tahoma]Gluten tüketmekte çekinceleri olan bireyler, aynı besin değerini sağlayacak patates, mısır unu ve esmer pirinç gibi besinlerden faydalanabilirler.[/FONT][/INDENT] [INDENT=2][/INDENT] [INDENT=2][FONT=tahoma]Pirinç ve pirinç unundan yapılan tatlılar, mısır, nohut, bezelye, soya, patates ve tüm sebzeler, meyveler, bakliyat grubu, et, tavuk, balık, yumurta, kuru yemişler, süt, yoğurt, peynir, ayran, şeker, bal, pekmez, mercimek, zeytin yağı, ayçiçek yağı, mısır yağı, soya yağı, kanola yağı, sebze çorbası, et ve tavuk sularıyla hazırlanmış çorbalar da bu listeye dahildir.[/FONT][/INDENT] [INDENT][/INDENT] [INDENT][FONT=tahoma][B]GLUTENSİZ BESLENMENİN ZARARLARI NELERDİR?[/B][/FONT][/INDENT] [INDENT][/INDENT] [INDENT][FONT=tahoma]Glutensiz beslenmeye özen gösterilen Çölyak hastalığında, ince bağırsağın glutene karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi, hassasiyeti anlamına gelmektedir. [/FONT][/INDENT] [INDENT][FONT=tahoma]Bu hastalığa sahip olan bireyler glutenli gıdalar tükettiklerinde bağırsak mukozasındaki alerji nedeniyle ince bağırsaktaki yapıları tahrip eder. Böylece alınan gıdalar emilmez ve bireyde karın ağrısı, gaz, şişkinlik, ishal, kilo kaybı, kas problemleri ve demir eksikliği gibi bir takım hayati tehlike yaratabilecek ciddi sorunlar görülmeye başlar. [/FONT][/INDENT] [INDENT][FONT=tahoma]Çölyak hastaları glutensiz beslenmeye dikkat etmeye başladığı takdirde bağırsak yapısının iyileştiği ve buna bağlı olarak vitamin ve mineral kaybının da azaldığı görülür.[/FONT][/INDENT] [INDENT][/INDENT] [INDENT][FONT=tahoma]Çölyak hastalığı, ince bağırsağın glutene karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi, hassasiyeti anlamına gelmektedir. Bu hastalığa sahip olan bireyler glutenli gıdalar tükettiklerinde bağırsak mukozasındaki alerji nedeniyle ince bağırsaktaki yapıları tahrip eder. Böylece alınan gıdalar emilmez ve bireyde karın ağrısı, gaz, şişkinlik, ishal, kilo kaybı, kas problemleri ve demir eksikliği gibi bir takım hayati tehlike yaratabilecek ciddi sorunlar görülmeye başlar. Çölyak hastaları glutensiz beslenmeye dikkat etmeye başladığı takdirde bağırsak yapısının iyileştiği ve buna bağlı olarak vitamin ve mineral kaybının da azaldığı görülür.[/FONT][/INDENT] [INDENT][/INDENT] [INDENT][ATTACH type="full" alt="69786"]69786[/ATTACH][/INDENT] [INDENT][/INDENT] [INDENT][/INDENT] [INDENT][SIZE=5][FONT=tahoma]Glutensiz beslenmeyle ilgili en çok merak edilen zayıflamaya yardımcı olup olmadığıdır. [/FONT][/SIZE][/INDENT] [INDENT][FONT=tahoma]Glutensiz bir yaşama adım atıldığında simit, makarna, hamur işleri gibi rafine karbonhidratlardan uzaklaştığımız için bir miktar zayıflama görülebilir. Böylece vücudun aldığı enerji çeşidi az olduğu için ister istemez kısıtlanır. [/FONT][/INDENT] [INDENT][/INDENT] [INDENT=2][FONT=tahoma][COLOR=rgb(44, 130, 201)]Ancak tam tahıllı gıdalar, iştah kontrolü, kalp damar sağlığı, insülin direnci gibi birçok hastalığa karşı koruyucu olduğu için glutensiz bir hayata geçmeden önce bunların hepsi düşünülmeli ve emin olunmalıdır. [/COLOR][/FONT][/INDENT] [INDENT=2][/INDENT] [INDENT=2][FONT=tahoma][COLOR=rgb(44, 130, 201)]Glutensiz gıdalar karabuğday, kinoa, keten tohumu, pirinç nohut, patates, sebze ve meyveler, süt ürünlerinde içermediği gibi; işlenmiş gıdalar, salata sosları, hazır gıdalar, bisküvi gibi şekerli yiyeceklerde fazlasıyla bulunmaktadır.[/COLOR][/FONT][/INDENT] [INDENT][/INDENT] [INDENT][/INDENT] [INDENT][SIZE=3][FONT=tahoma]Kaynak; Hürriyet[/FONT][/SIZE][/INDENT] [INDENT][/INDENT] [/QUOTE]
Alıntıları ekle...
İsim
Spam kontrolü
En iyi yönetim şekli?
Cevapla
Forumlar
Güncel
Gerekli Bilgiler
Gluten nedir?
Top