• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Gluten Hassasiyeti ve Üst Kolda Sivilceler

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Gluten hassasiyeti hakkında her geçen gün daha fazla şey duyuyoruz. Bu hastalık, çölyak hastalığı kadar ciddi olmasa da, bu proteini içeren gıdalar tüketildiğinde vücudun farklı bölgelerini etkiler.

Çölyak hastalığı tüm vücudu etkiler

Çölyak hastalığı, gluten içeren tüm gıdalara karşı kalıcı bir hassasiyet ile karakterize edilen otoimmün bir bozukluktur.
Gluten buğday, arpa ve çavdarda bulunur. Aynı zamanda gıda etiketlemede TACC olarak bahsedilir ve bu tahıllardan yapılan işlenmiş gıdaların tümünde bulunur.
Çölyak hastalığı genetik olarak kalıtsal olan bir durumdur ve kişinin yaşamı boyunca herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir.
Çölyak hastası olan bir kişi, gluten yemenin ardından sadece sindirim sistemini değil, tüm vücudu etkileyen antikorlar salan, bağışıklık sistemi ile bağlantılı bir reaksiyona maruz kalır.
Gluten hassasiyeti, çölyak hastalığı ile aynı mıdır?
Son yıllarda çölyak dışı gluten hassasiyetinin farklı seviyelerine bağlı bir çok hastalık ortaya çıktı.Bu durumlarda, gluten hassasiyeti otoimmün temellere değil, henüz bilinmeyen başka temellere dayanıyor.
Problem, bu hastalığın teşhisinin zor olmasında. Belirtiler zamanla ortaya çıkar ve genelde diğer hastalıklarla karıştırılmaktadır.Bu yüzden gluten hassasiyetinin belirtilerini bilmek önemlidir. Bunlardan biri üst kolda ortaya çıkan sivilcelerdir.
Kollarda sivilceler
Bazı insanların kollarında küçük sivilceler olur. Bu belirti, tıpta queratosis pilaris olarak geçer. A vitamini ve yağ asitlerinin eksikliği yüzünden üst kollarda ortaya çıkan aşırı keratindir.
Bu eksiklik zayıf beslenmeden kaynaklanmaz. Gluten hassasiyeti zamanla bağırsakları etkiler ve yağ emilimini önler.Bir çok insan, bu durumun gluten hassasiyeti ile bağlantılı olduğunu fark etmeden yıllarca sivilce sorunu yaşar.
Diğer belirtiler
Gluten hassasiyetinin bazı olası belirtileri aşağıdaki gibidir:

Şişkinlik, gaz ve reflü gibi kronik sindirim rahatsızlığı.
Yorgunluk veya halsizlik, özellikle de makarna, bisküvi ve ekmek gibi gluten içeren yiyecekler yedikten sonra. Kronik halsizlik ve fibromiyalji da göz önünde bulundurulmalıdır.
Hormonal düzensizlikler. Kadınların aybaşı döngülerinde düzensizlik veya ağrı olduğunu, kısır olduklarını ve düşük yaptıklarını anlamaları kolaydır.
Migren. Migren genelde sindirim problemleriyle bağlantılıdır, ama bunun sebebi her zaman gluten olmayabilir.
Enflamasyon veya eklemlerde ağrı.
Anksiyete, depresyon ya da ruh halinde çalkalanmalar.

Eğer aile geçmişinizde otoimmün hastalıklar (tiroid, römatizma, sedef hastalığı, multipl skleroz, deri sertleşmesi) varsa, gluten hassasiyeti riskiniz yüksek demektir.

Gluten hassasiyetim olduğunu nasıl anlayacağım?

Eğer bu belirtilerden birkaçını yaşıyorsanız, test, teşhis veya iyileşme süreçleri için doktorunuzdan bir randevu alın.
Ancak, testlerin her zaman tamamen güvenilir olmadığını söylemeliyiz, az biraz gluten hassasiyeti olsa da, test sonuçları negatif gelebilir.
Gluten hassasiyetiniz olup olmadığını anlamak için bir diğer yol ise bir ay boyunca hiç gluten tüketmemektir.
Vücut sindirilmemiş glutenin vücutta bıraktığı toksinleri atmak için zamana ihtiyaç duyar. Özellikle de ürün paketleri konusunda aşırı dikkatli olmanız gerekecek.
Gluten içeren gıdaların ne kadar çok olduğuna şaşırabilirsiniz.
Eğer dışarıda yemek yiyecekseniz, sipariş verdiğiniz yemekte un olup olmadığını sorun. Genelde un mamülleri, sos, yoğunlaştırıcı, şeker, bira ve diğer alkollü içeceklerde bulunur.
Bir ay sonunda yeniden gluten yiyerek herhangi bir değişiklik olup olmadığını gözlemleyin.
 
Top