Forumlar
Yeni Mesajlar
CerezExtra
EĞLENCE ↓
Şans Kurabiyesi
Renk Falınız
ÇerezRADYO
Sevgiliye Özel
ÇerezDERGİ
Hızlı Okuma Testleri
Pratik Çözümler
Yeniler
Yeni Mesajlar
Yeni ürünler
Yeni kaynaklar
Son Aktiviteler
İndir
En son incelemeler
Dükkan
Giriş
Kayıt
Yeniler
Yeni Mesajlar
Menu
Giriş
Kayıt
Uygulamayı yükle
Yükle
Forumlar
Sağlık
Genel Sağlık Bilgileri
Glüten Gerçekten Suçlu mu?
JavaScript devre dışı bırakıldı. Daha iyi bir deneyim için, devam etmeden önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Konuya cevap yaz
Mesaj
<blockquote data-quote="Papatya" data-source="post: 972003" data-attributes="member: 91538"><p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'tahoma'"><strong>Glüten nedir?</strong></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'tahoma'">Tahıldaki proteinlerin %80’ini oluşturan glüten; esas olarak <strong>“gliadin”</strong> ve<strong> “glütenin” </strong>proteinlerinden oluşur. </span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 18px"><span style="font-family: 'tahoma'">Buğday, arpa ve çavdar gibi tahılların endosperminde bulunur ve çimlenme sırasında bitki embriyolarını destekler. Ekmek gibi hamurlu gıdalarda esnekliği sağlar ve bir yapıştırıcı gibi görev yapar. </span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 18px"><span style="font-family: 'tahoma'">Fırınlanmış gıdalarda mayalanma sırasında hamurdaki kabarmanın oluşmasına imkan verir.</span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'tahoma'">Günümüzde pek çok kişi kilo vermek, sağlığı korumak ve zihnen zindelik sağlamak düşüncesiyle glüten içeren gıdalardan uzak duruyor. Ancak glütenin zararlı olduğuyla ilgili bilimsel deliller sunulmuş değil. Bu protein karışımının zararlı olabildiği bazı hastalıklar var. Ancak bu hastalar toplumun çok küçük bir yüzdesini oluşturuyor ve sağlıklı bireylerde glüten alımını azaltmak yarar yerine zarar verme potansiyeli taşıyor.</span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'tahoma'"><strong><span style="color: rgb(235, 107, 86)">Glüten çok küçük bir kesim için zararlı</span></strong></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'tahoma'">Bazı insanların vücudu glütene tolerans göstermez. Bu kişiler glütenli gıdalarla beslendiklerinde sindirim sırasında vücut tarafından bağışıklık yanıtı oluşturulur. Örneğin çölyak hastası biri bu gıdalarla beslendiğinde vücutta oluşan bağışıklık yanıtı bağırsaklara zarar verir ve yaşamsal besinlerin emilimi önlenmiş olur. Bu hastaların glütensiz gıdalarla beslenmesi öneriliyor. Ancak çölyak vakaları popülasyonun yalnızca %1’inde görülüyor. Huzursuz bağırsak sendromu ve çölyak dışı glüten hassasiyeti vakalarının da glütenden etkilendiği düşünülüyor fakat bu hastalıkların glüten dışında başka faktörlerden kaynaklanıyor olabileceğini gösteren çalışmalar var. Hastalıkların sebebi gerçekten glüten olsa bile teşhis konulmamış kişilerin glütensiz gıdalarla beslenmesi hem gereksiz hem de çeşitli sağlık sorunları için risk taşıyor. Ayrıca buğdaya karşı hassasiyetin modern ekmek buğdayı yerine antik buğdaylar kullanıldığında azalabileceğini gösteren çalışmalar var.</span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 40px">[ATTACH=full]70887[/ATTACH]</p> <p style="margin-left: 40px"></p> <p style="margin-left: 40px"><span style="color: rgb(235, 107, 86)"><span style="font-size: 18px"><span style="font-family: 'tahoma'">Glütenin zararlı olduğu düşünüldüğü için paketlenmiş glütensiz gıdalar satın alınıyor. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 40px"><span style="font-size: 18px"><span style="font-family: 'tahoma'">Ancak bu ürünler diğerlerinden daha zararlı olma potansiyeli taşıyor. Rafine gıdalar glütensiz hale getirilmek için ekstra işlemlere tabi tutulurlar. Büyük çoğunluğunda patates ya da pirinç nişastası bulunur. </span></span></p> <p style="margin-left: 40px"><span style="font-size: 18px"><span style="font-family: 'tahoma'">Glüten gıdalardan çıkarılıp, lezzeti sağlamak için eklenen içerikler yiyecekleri daha sağlıksız hale getirir. </span></span></p> <p style="margin-left: 40px"><span style="font-size: 18px"><span style="font-family: 'tahoma'">Glütensiz gıdalar glüten içerenlere göre daha fazla yağ, şeker ve tuz bulundururlar. Bu işlenmiş gıdalar; obezite, kalp rahatsızlıkları ve bazı kanser türlerine karşı koruyucu etki gösterme potansiyeli olan tam tahılların sağlık için birçok faydasından yoksundur. Ayrıca besleyici lifler, vitamin ve mineraller, demir, çinko, kalsiyum ve fosfor gibi içeriklerce fakirdirler.</span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'tahoma'">Glütensiz işlenmiş gıdalarda az bulunan liflerce zengin beslenmek sindirim sağlığı için büyük önem taşır. </span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'tahoma'"><span style="color: rgb(235, 107, 86)"><span style="font-size: 22px">L</span><span style="font-size: 18px">iflerin yetersiz alımı kabızlık ve diğer bağırsak problemlerine, doygunluk hissinin azalmasına ve kilo artışına sebep olabilir. Tahıllar liflerin tek kaynağı olmasa da lif alımının büyük bir kısmı tahıllardan sağlanmaktadır.</span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'tahoma'">Glütensiz </span></span><span style="font-size: 18px"><span style="font-family: 'tahoma'">beslenmenin sağlığa etkileri</span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'tahoma'">Glüten tüketiminin sağlık için önemli olduğu birçok araştırmayla gösterilmiştir. </span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'tahoma'"><strong>Örneğin</strong> diyabet hastalığının görülme sıklığıyla glüten tüketimi arasında bağlantı kuran bir çalışma vücudun insülini kullanma yeteneğini kaybetmesiyle görülen ve diyabetin en yaygın çeşidi olan tip 2 diyabet riskinin glüteni fazla tüketen kişilerde %13 daha az olduğunu gösterdi. </span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'tahoma'"><span style="color: rgb(235, 107, 86)"><span style="font-size: 18px">Tip 2 diyabette, kan şekerinin yükselmesiyle kan damarı duvarları, sinirler ve diğer dokular zarar görür. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="color: rgb(235, 107, 86)"><span style="font-size: 18px"><span style="font-family: 'tahoma'">Bu nedenle riskin azalması glütenin önemli bir etkisidir.</span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'tahoma'">Araştırmacılar, glütensiz gıdaların arsenik gibi ağır metallerce de zengin olabileceğini belirtiyor. Glütensiz beslenenlerin vücudundaki ağır metallerin seviyesi ölçüldüğünde tıbbi olarak endişe verecek kadar olmasa da bu kişilerin kanında beklenenden daha yüksek oranda arsenik, kurşun, cıva ve kadmiyum bulunduğu görülmüş. Ağır metallerin kanda fazla bulunması kardiyovasküler hastalıklar, kanser ve nörolojik hasar riskini artırır.</span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 18px"><strong>Neden glüten beslenmeden çıkarıldığında daha iyi hissediliyor?</strong></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'tahoma'">Araştırmalar glütenin günümüzde vurgulandığı gibi zararlı olmadığını gösteriyor. </span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'tahoma'">Ancak glütene karşı hassasiyeti olmayan sağlıklı birçok kişinin glütensiz beslenme düzenine geçtiklerinde kendilerini daha iyi hissettiklerini görüyoruz. </span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 18px"><span style="font-family: 'tahoma'">Bu durum hem plasebo etkisinden, hem de glütensiz gıdalardan uzak durulduğunda dolaylı olarak karbonhidratlardan da uzak kalınmasından kaynaklanıyor olabilir. </span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="color: rgb(235, 107, 86)"><span style="font-size: 18px"><span style="font-family: 'tahoma'">Glütensiz beslenmek karbonhidrat tüketiminin de azalmasına yol açtığı için kan şekerinin korunmasına etki gösterebiliyor.</span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'tahoma'">Popüler diyetlerde önerilen glütensiz beslenme düzeni, binlerce yıldır insanlığı doyuran tahıllardan uzak durulmasını gerektirdiği için bazı sağlık riskleri oluşturabiliyor. </span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'tahoma'">Günümüzdeki algıdan farklı olarak daha çok endişe etmemiz gereken tahıldaki glüten değil şekerdir. Bu nedenle tahıl tüketimini yine de sınırlamak ve işlenmiş gıdalardan mümkün olduğunca kaçınmak en doğru tercih olacaktır.</span></p> <p style="margin-left: 20px"></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'tahoma'">Kaynaklar:</span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'tahoma'">[URL unfurl="true"]https://www.sciencedaily.com/releases/2017/02/170213131150.htm[/URL]</span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'tahoma'">[URL unfurl="true"]https://www.livescience.com/54868-gluten-free-diets-reasons.html[/URL]</span></span></p> <p style="margin-left: 20px"></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Papatya, post: 972003, member: 91538"] [INDENT][/INDENT] [INDENT][FONT=tahoma][B]Glüten nedir?[/B][/FONT][/INDENT] [INDENT][/INDENT] [INDENT][FONT=tahoma]Tahıldaki proteinlerin %80’ini oluşturan glüten; esas olarak [B]“gliadin”[/B] ve[B] “glütenin” [/B]proteinlerinden oluşur. [/FONT][/INDENT] [INDENT][/INDENT] [INDENT][SIZE=5][FONT=tahoma]Buğday, arpa ve çavdar gibi tahılların endosperminde bulunur ve çimlenme sırasında bitki embriyolarını destekler. Ekmek gibi hamurlu gıdalarda esnekliği sağlar ve bir yapıştırıcı gibi görev yapar. [/FONT][/SIZE][/INDENT] [INDENT][SIZE=5][FONT=tahoma]Fırınlanmış gıdalarda mayalanma sırasında hamurdaki kabarmanın oluşmasına imkan verir.[/FONT][/SIZE][/INDENT] [INDENT][/INDENT] [INDENT][FONT=tahoma]Günümüzde pek çok kişi kilo vermek, sağlığı korumak ve zihnen zindelik sağlamak düşüncesiyle glüten içeren gıdalardan uzak duruyor. Ancak glütenin zararlı olduğuyla ilgili bilimsel deliller sunulmuş değil. Bu protein karışımının zararlı olabildiği bazı hastalıklar var. Ancak bu hastalar toplumun çok küçük bir yüzdesini oluşturuyor ve sağlıklı bireylerde glüten alımını azaltmak yarar yerine zarar verme potansiyeli taşıyor.[/FONT][/INDENT] [INDENT][/INDENT] [INDENT][/INDENT] [INDENT][SIZE=7][FONT=tahoma][B][COLOR=rgb(235, 107, 86)]Glüten çok küçük bir kesim için zararlı[/COLOR][/B][/FONT][/SIZE][/INDENT] [INDENT][/INDENT] [INDENT][FONT=tahoma]Bazı insanların vücudu glütene tolerans göstermez. Bu kişiler glütenli gıdalarla beslendiklerinde sindirim sırasında vücut tarafından bağışıklık yanıtı oluşturulur. Örneğin çölyak hastası biri bu gıdalarla beslendiğinde vücutta oluşan bağışıklık yanıtı bağırsaklara zarar verir ve yaşamsal besinlerin emilimi önlenmiş olur. Bu hastaların glütensiz gıdalarla beslenmesi öneriliyor. Ancak çölyak vakaları popülasyonun yalnızca %1’inde görülüyor. Huzursuz bağırsak sendromu ve çölyak dışı glüten hassasiyeti vakalarının da glütenden etkilendiği düşünülüyor fakat bu hastalıkların glüten dışında başka faktörlerden kaynaklanıyor olabileceğini gösteren çalışmalar var. Hastalıkların sebebi gerçekten glüten olsa bile teşhis konulmamış kişilerin glütensiz gıdalarla beslenmesi hem gereksiz hem de çeşitli sağlık sorunları için risk taşıyor. Ayrıca buğdaya karşı hassasiyetin modern ekmek buğdayı yerine antik buğdaylar kullanıldığında azalabileceğini gösteren çalışmalar var.[/FONT][/INDENT] [INDENT][/INDENT] [INDENT=2][ATTACH type="full" alt="70887"]70887[/ATTACH][/INDENT] [INDENT=2][/INDENT] [INDENT=2][COLOR=rgb(235, 107, 86)][SIZE=5][FONT=tahoma]Glütenin zararlı olduğu düşünüldüğü için paketlenmiş glütensiz gıdalar satın alınıyor. [/FONT][/SIZE][/COLOR][/INDENT] [INDENT=2][SIZE=5][FONT=tahoma]Ancak bu ürünler diğerlerinden daha zararlı olma potansiyeli taşıyor. Rafine gıdalar glütensiz hale getirilmek için ekstra işlemlere tabi tutulurlar. Büyük çoğunluğunda patates ya da pirinç nişastası bulunur. [/FONT][/SIZE][/INDENT] [INDENT=2][SIZE=5][FONT=tahoma]Glüten gıdalardan çıkarılıp, lezzeti sağlamak için eklenen içerikler yiyecekleri daha sağlıksız hale getirir. [/FONT][/SIZE][/INDENT] [INDENT=2][SIZE=5][FONT=tahoma]Glütensiz gıdalar glüten içerenlere göre daha fazla yağ, şeker ve tuz bulundururlar. Bu işlenmiş gıdalar; obezite, kalp rahatsızlıkları ve bazı kanser türlerine karşı koruyucu etki gösterme potansiyeli olan tam tahılların sağlık için birçok faydasından yoksundur. Ayrıca besleyici lifler, vitamin ve mineraller, demir, çinko, kalsiyum ve fosfor gibi içeriklerce fakirdirler.[/FONT][/SIZE][/INDENT] [INDENT][/INDENT] [INDENT][FONT=tahoma]Glütensiz işlenmiş gıdalarda az bulunan liflerce zengin beslenmek sindirim sağlığı için büyük önem taşır. [/FONT][/INDENT] [INDENT][/INDENT] [INDENT][FONT=tahoma][COLOR=rgb(235, 107, 86)][SIZE=6]L[/SIZE][SIZE=5]iflerin yetersiz alımı kabızlık ve diğer bağırsak problemlerine, doygunluk hissinin azalmasına ve kilo artışına sebep olabilir. Tahıllar liflerin tek kaynağı olmasa da lif alımının büyük bir kısmı tahıllardan sağlanmaktadır.[/SIZE][/COLOR][/FONT][/INDENT] [INDENT][/INDENT] [INDENT][SIZE=7][FONT=tahoma]Glütensiz [/FONT][/SIZE][SIZE=5][FONT=tahoma]beslenmenin sağlığa etkileri[/FONT][/SIZE][/INDENT] [INDENT][/INDENT] [INDENT][FONT=tahoma]Glüten tüketiminin sağlık için önemli olduğu birçok araştırmayla gösterilmiştir. [/FONT][/INDENT] [INDENT][FONT=tahoma][B]Örneğin[/B] diyabet hastalığının görülme sıklığıyla glüten tüketimi arasında bağlantı kuran bir çalışma vücudun insülini kullanma yeteneğini kaybetmesiyle görülen ve diyabetin en yaygın çeşidi olan tip 2 diyabet riskinin glüteni fazla tüketen kişilerde %13 daha az olduğunu gösterdi. [/FONT][/INDENT] [INDENT][/INDENT] [INDENT][FONT=tahoma][COLOR=rgb(235, 107, 86)][SIZE=5]Tip 2 diyabette, kan şekerinin yükselmesiyle kan damarı duvarları, sinirler ve diğer dokular zarar görür. [/SIZE][/COLOR][/FONT][/INDENT] [INDENT][COLOR=rgb(235, 107, 86)][SIZE=5][FONT=tahoma]Bu nedenle riskin azalması glütenin önemli bir etkisidir.[/FONT][/SIZE][/COLOR][/INDENT] [INDENT][/INDENT] [INDENT][FONT=tahoma]Araştırmacılar, glütensiz gıdaların arsenik gibi ağır metallerce de zengin olabileceğini belirtiyor. Glütensiz beslenenlerin vücudundaki ağır metallerin seviyesi ölçüldüğünde tıbbi olarak endişe verecek kadar olmasa da bu kişilerin kanında beklenenden daha yüksek oranda arsenik, kurşun, cıva ve kadmiyum bulunduğu görülmüş. Ağır metallerin kanda fazla bulunması kardiyovasküler hastalıklar, kanser ve nörolojik hasar riskini artırır.[/FONT][/INDENT] [INDENT][/INDENT] [INDENT][SIZE=5][B]Neden glüten beslenmeden çıkarıldığında daha iyi hissediliyor?[/B][/SIZE][/INDENT] [INDENT][/INDENT] [INDENT][FONT=tahoma]Araştırmalar glütenin günümüzde vurgulandığı gibi zararlı olmadığını gösteriyor. [/FONT][/INDENT] [INDENT][/INDENT] [INDENT][FONT=tahoma]Ancak glütene karşı hassasiyeti olmayan sağlıklı birçok kişinin glütensiz beslenme düzenine geçtiklerinde kendilerini daha iyi hissettiklerini görüyoruz. [/FONT][/INDENT] [INDENT][/INDENT] [INDENT][SIZE=5][FONT=tahoma]Bu durum hem plasebo etkisinden, hem de glütensiz gıdalardan uzak durulduğunda dolaylı olarak karbonhidratlardan da uzak kalınmasından kaynaklanıyor olabilir. [/FONT][/SIZE][/INDENT] [INDENT][/INDENT] [INDENT][COLOR=rgb(235, 107, 86)][SIZE=5][FONT=tahoma]Glütensiz beslenmek karbonhidrat tüketiminin de azalmasına yol açtığı için kan şekerinin korunmasına etki gösterebiliyor.[/FONT][/SIZE][/COLOR][/INDENT] [INDENT][/INDENT] [INDENT][FONT=tahoma]Popüler diyetlerde önerilen glütensiz beslenme düzeni, binlerce yıldır insanlığı doyuran tahıllardan uzak durulmasını gerektirdiği için bazı sağlık riskleri oluşturabiliyor. [/FONT][/INDENT] [INDENT][FONT=tahoma]Günümüzdeki algıdan farklı olarak daha çok endişe etmemiz gereken tahıldaki glüten değil şekerdir. Bu nedenle tahıl tüketimini yine de sınırlamak ve işlenmiş gıdalardan mümkün olduğunca kaçınmak en doğru tercih olacaktır.[/FONT][/INDENT] [INDENT][/INDENT] [INDENT][SIZE=3][FONT=tahoma]Kaynaklar:[/FONT][/SIZE][/INDENT] [INDENT][SIZE=3][FONT=tahoma][URL unfurl="true"]https://www.sciencedaily.com/releases/2017/02/170213131150.htm[/URL][/FONT][/SIZE][/INDENT] [INDENT][SIZE=3][FONT=tahoma][URL unfurl="true"]https://www.livescience.com/54868-gluten-free-diets-reasons.html[/URL][/FONT][/SIZE][/INDENT] [INDENT][/INDENT] [/QUOTE]
Alıntıları ekle...
İsim
Spam kontrolü
Atatürk'ün doğduğu şehir?
Cevapla
Forumlar
Sağlık
Genel Sağlık Bilgileri
Glüten Gerçekten Suçlu mu?
Top