Geyik Türküsü

BIYIKLI

V.I.P
V.I.P
Geyik Türküsü - Fethiye yöresi

Geyik Sen Ne Gezersin
Dağı Taşı Delersin
Bir Yavrunun Peşine
Niçin Böyle Gezersin

Çaldılar Çapardılar
Toz Toza Kopardılar
Ben Yüksekte Yatarken
Yavrumu Apardılar

Alemi Azandadır
Okuyup Yazandadır
Yavrumu Pişirmişler
Bir Kara Kazandadır

Anonim
 

BIYIKLI

V.I.P
V.I.P
Hikayesi

Geyik Türküsü - Fethiye yöresi

Güney Anadolu da, Akdeniz'e paralel uzanan Toros sıradağları, karlı doruklarıyle, mavi Akdeniz'in, yücelerde patlayan ak köpüklü dalgalarıdır sanki.

Toros sıradağları arasında coşkun dereler ve ince-uzun ovalar vardır. Bu yörenin insanları doğaya, dolayısıyla her türlü yaban yaratığına yakındırlar. çokluk Türkmenler, tahtacılar yaşar Toros'larda.

Yıl boyu sürü güdüp tahta biçen tahtacılar, güz geldimiydi, doğru Elmalı'mn Akçainiş köyü yakınındaki Tekke mevkiinde alırlar soluğu. Fethiye'den Antalya'ya, Kaş'tan Korkuteli'ne dek yöredeki tüm Aleviler, kurbanlarını burada keserler. çünkü Hacı Bektaş-ı Veli'nin önde gelen müritlerinden Abdal Musa tekkesi buradaydı bir zamanlar.

Hacı Bektaş-ı Veli, Abdal Musa'nın yetişip olgunlaştığım görünce O'na el vermişti. Bektaşilikte el vermek, tamam, sen piştin demek.

Abdal Musa, pir'inin elini öptükten sonra, O'nun elçisi olarak, Bektaşiliği yaymak üzere, Elmalı'ya gelip, Akçainiş köyü dolaylarına yerleşmiş. Öylesine bilgili, öylesine güçlü bir kişiymiş ki; kısa sürede çok büyük bir yandaş (taraftar) kitlesi toplamış.

Aradan yüzyıllar geçtiği halde, o yöreler halkı hala; Abdal Musa'nın kudretini hayranlıkla anlatır. O'nun gösterdiği mucize ve yaptığı işlerin çoğu halk arasında söylenceleşmiş (efsaneleşmiş) tir.Bir geyikle şakalaşmasını dile getiren söylenceyse, Fethiye-Antalya arasının en, ilginç türkülerinden birine konu olmuştur :

Abdal Musa bir gün, yenice yavrulamış bir geyikle karşılaşmış. Geyiği sınamak için, yavrusunu bir kazana saklamış. Geyik melemeye, yavrusunu aramaya başlamış. İşte o sıra Abdal Musa ile geyik arasında geçen söyleşi, kırk dörtlüklük (kıt'alık) bir şiir oluşturmuş. Bugün türküde genellikle beş dörtlük söyleniyor.

Kaynak : Anonim
 

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Teşekkürler. Halk müziğimizi unutmayanlardanım. Sözler tam anlamıyla duygu yoğunluğu ve yaşanmış bir olayı anlatıyor herzaman. Zaten onun için bugüne dek unutulmadığını düşünüyorum.
 
Top