Gerçek 'Rus' salatası

Papatya

V.I.P
V.I.P
Kiminin Rus salatası, kiminin Amerikan salatası dediği, bezelye havuç patates yoğut ve mayonezden oluşan bu lezzet bakın nasıl orataya çıkmış. Nerelerden gelmiş, kimler üretmiş, ilk yapıldığında nasıl yapılıyormuş.
Bu salatanın tarihini hiç araştırmış mıydınız...


-Rus salatası mı Amerikan salatası mı?...

Türkiye’de kimilerinin Rus, kimilerinin Amerikan salatası dediği mezenin sırrı ortaya çıktı.


Türkiye’de kimilerinin Rus, kimilerinin Amerikan salatası dediği, ama aslında 1862 yılında çarlık Rusya döneminde Moskova’da açtığı lüks “Ermitage” restoranında Fransız aşçı Lucien Olivier’in dünya mutfağına kazandırdığı ünlü Olivier salatası meselesine yeniden dönme fırsatı Rusya’da hafta sonu organize edilen bir salata gösterisiyle ortaya çıktı.

Rusya’nın Sibirya bölgesi Orgenburg şehrinde bugün 15 aşçı 50 civarında yardımcıyla birlikte şehir merkezinde yer alan “Armada” isimli AVM ortasında 1 ton 743 kilo ağırlığında dev bir Olivier salatası hazırladı. İki tona yakın salata fikri, ünlü soğuk mezenin icat edilişinin 150’nci yıldönümünü kutlama amacı taşıyor. Sibirya’nın Orenburg şehrinde sahneye çıkan dünyanın en büyük Olivier salatası ayrıca buraya rekorlar kitabından gelen özel bir heyet tarafından da kayda alınıyor.

Ruslar Olivier salatasının 150. yıldönümünü kutlamaya hazırlanırken bu vesileyle ortaya ilginç başka bir detay çıktı. Meğer bugüne kadar hepimizin değişik adlar altında tanıdığı, evinde hazırladığı salata çakmaymış. Gerçek Olivier salatası tarifi ise dün Rus arşivlerinden ortaya çıktı.


SALATANIN HİKAYESİ

Türkiye’ye 20. yüzyılın başında Bolşevik Devrimi sırasında Kızıl Ruslar’dan İstanbul’a kaçan Beyaz Ruslar tarafından getirilen salata, burada gerekli malzemenin yokluğu nedeniyle şekil değiştirmiş. Rusya’da günümüzde bile hâlâ Olivier olarak adlandırılan ilk salata ise 1862 yılı bahar aylarında daha önce adını andığımız Fransız aşçı Lucien Olivier tarafından yapılmış.

Lucien, 1860 yılında Moskova’nın “Trubnaya” meydanında Rus ortağıyla birlikte köhne bir yemekhaneyi satın alarak lüks restorana dönüştürmek istemiş. İki arkadaş ortak yatırımı gerçekleştirerek iki yıl sonra “Ermitage” adlı restoranı açmış. Moskova’da büyük üne sahip Fransız aşçı yeni restoranın reklamı olsun diye müşterilerine çok farklı bir lezzette yemek hazırlamak istemiş. Uzun uzun düşündükten sonra Fransız aşçı mönüye “Mayonezli Bıldırcın” adı altında yemeği eklemiş. Bıldırcın ve yaban ördek eti ağırlıklı yapılan bu yemek servis edilirken yanına ince kesilmiş haşlanmış dana dili, kızartılmış karides ve tabağın ortasına süs olsun diye ince doğranmış haşlanmış patatesle turşu hıyar parçalarıyla süsleniyormuş.


İlk başta Fransız aşçı Olivier büyük hayal kırıklığı yaratmış. “Mayonezli bıldırcın” yemeğini kim sipariş ettiyse tabağın ortasında süs için konan patateslere saldırmaya başlıyormuş. Hatta tabağa ne konduysa hepsini güzelce karıştırdıktan sonra yemeye başlıyorlarmış. Bu duruma çok kızan Olivier yemeği tam mönüden çekmeyi düşündüğü sırada bir gece restorana gelen herkes ilk önce bunu sipariş etmiş ve yine önüne gelen yemeği karıştırarak yemeyi tercih etmişler. Aşçı bu işte bir hüner var diyerek kendisi de denemiş. Özellikle votkanın yanında meze olarak emsalsiz bir soğuk yiyecek ortaya çıkıyormuş. 1862 yılı bu bahar gecesinden sonra tarihe Olivier salatası olarak gecen yemek aşçının kendisi tarafından da tüm malzemeler birbiriyle karıştırılarak hazırlanmaya başlanmış.

GERÇEK OLIVIER TARİFİ


Lucien Olivier’in salatası o dönemde Moskova’nın bir numaralı yemeği haline gelmiş. Rakip restoranların tarifi çalmaması için Fransız aşçı ölene kadar sırrını kimseye vermemiş. Çarlık Rusya yöneticileri sırrın Olivier ile birlikte yok olacağı için yanına bir ajanı çırak olarak işe sokmuş. Bu kişi salatayı yüzde 99 oranında nasıl yapıldığını kayda almış. Bir tek aşçıbaşının son anda nasıl baharatlar koyduğu sır kalmış.

İşte bu Rus çarlık arşivlerine göre gerçek Olivier salatası tarifi

1. İki adet güzelce kaynatılmış bıldırcın eti ince doğranacak
2. Kaynatılmış ördeğin ince doğranmış göğüs eti
3. Bir adet haşlanmış ve ince doğranmış dana dili
4. 100 gram siyah ezme havyar
5. 200 gram taze marul
6. Beş orta boy haşlanmış ve ince doğranmış patates
7. İki adet orta boy haşlanmış ve doğranmış havuç
8. 150 gram bezelye haşlanmış, yeya konserve
9. 25 adet kaynatılmış, ayıklanmış ve ince doğranmış yengeç eti
10. 300 gram küçük kornişon hıyar turşusu doğranmış
11. 100 gram soya pastası
12. İki adet orta boy taze salatalık
13. 100 gram kapari turşusu ince doğranmış
14. 5 adet katı haşlanmış yumurta doğranmış
15. Fransa’nın güneydoğusuna özgü sos (50 gram Fransız sirkesi, iki yumurta sarısı, 400 gr. süzme zeytinyağı ile çırpılarak hazırlanır.)

Tüm malzeme büyükçe bir kabın içere alınarak kırmızı etler başta olmak üzere karıştırılır. Yumurta ve yengeç nazik olduğu için son anda eklenir. Karıştırılan malzemenin üzerine önceden hazırlanmış sos ilave edilir.

Böylece orijinal Olivier salatasını isteyen artık evinde yapılabilir. Türkiye’de bulunması zor bir tek ezme siyah havyar kalıyor. O da olmayıversin.


Kaynak: Hürriyet.


Rus salatası tarifimiz için buraya tıklayınız.
Patates salatası tarifimiz için buraya tıklayınız.
Muz salatası tarifimiz için buraya tıklayınız.
 
Top