Geocache kutuları

Suskun

V.I.P
V.I.P


220px-Geocaching.jpg

Örnek Geocache kutusu Pfalz Werla Almanya.

Geleneksel geocache; geocacherin su geçirmez bir kutu içine bir kalem ile birlikte bir adet kayıt defterini koyarak, kutuyu koyacağı yerin koordinatlarını kaydederek, kutuyu üzeri açık bir yere ( GPS cihazları kapalı yerlerde düzgün çalışmamaktadır) saklanmasıdır. Kutunun koordinatı ve içindeki malzemeler www.geocaching.com sitesine kayıt edilir. Bu kayıt işlemi sırasında kutu hakkında ve saklanılan yer hakkında bilgi verilmelidir. Bu sayede daha sonra kutuyu bulmak isteyen geocacher'ler GPS cihazları ile kutuyu aramaya başlayabilirler. Bulunan kutuların bilgileri de ilgili web sitesine kayıt edilir. Böylece saklanan kutuların bilgisi web tabanlı olarak saklanmaktadır. Kural olarak bulunan kutu içinden bir eşya alınacaksa aynı değer veya daha büyük değerde başka bir şey kutunun içine konulmalıdır.

Geocaching, çok eski bir aktivite olan "Letterboxing"e benzemektedir. En büyük farkı Geocaching'de GPS kullanılmasıdır. GPS ile geocaching, Dave Ulmer (Beavercreek, Oregon) tarafından 1 Mayıs 2000'de GPS sisteminin daha fazla geliştirilmesi ve askeri çalışmalar dışında sıradan insanların kullanımına açılması ile mümkün olmuştur. Dokümantasyonu yapılan ilk kutu yerleştirmesi 3 Mayıs 2000'de gerçekleşmiştir. Lokasyon 6 Mayıs 2000'de "Usenet newsgroup sci.geo.satellite-nav"e kayıt edilmiştir. Bu kutu iki kez bulunmuş, bir kez loglanmıştır. Günümüzde, dünya çapında, 7 kıta üzerinde, 222 ülkede, Antartika dahil olmak üzere, çok çeşitli web sitelerine kayıtlı 900.000 kutu yer almaktadır.

220px-Geocoin_at_Spier%27s.JPG

Örnek Geocoin - Geomadalyası.

Tipik kutu defineleri parasal olarak değerli olmasa bile bulanlar için manevi değerlere sahip küçük eşyalardır. Bu definelere örnek olarak: CD, küçük model oyuncaklar, hediyelik eşyalar veya kitap, özel geocoin denilen geomadalya veya Travelbug'lar verilebilir.

Geocoin ve Travelbug sahipleri genellikle belli bir hedef koyarak sahip oldukları parçaları online olarak takip edebilmektedirler. Takip edilen bu araçların hedefleri bir hazine kutusundan öbür hazine kutusuna geocacher'ler tarafından taşınmaktadır. Saklanan kutunun ilk bulan kişisi en değerli hediyeye sahip olan kişidir. Buna First Time Finder FTF denir. Kutulara tehlikeli maddeler, yiyecek icecek tarzı bozulabilecek maddeler, ponografik yayınlar gibi yasa dışı maddeler konulması yasaktır. Bu oyun çocukların da rahatça oynaması ve doğayı sevdirmek için uygulandığı düşünülerek oynanmalıdır.

220px-TravelBug.jpg

Örnek bir Travel Bug- Gezici etiket

Geocache kutuları parmak büyüklüğünde "nano", film kutusu büyüklüğünden "micro" veya beslenme çantası boyutuna kadar farklı seçeneklerde olabilir. Geocoin ve Travelbug'lar özel olarak üretilmektedir. Üzerlerinde özel kod numarası olan bu küçük madalyonlar belli sayıda üretilmiştir.

Geocache oyununun en büyük problemi, muggles diye adlandırılan bu oyunu bilmeyen meraklı kişilerin kutuları bulmalarıdır. Kutuyu bulan oyun dışındaki kişiler kutuların icindeki kucuk hediyeleri çalmakta veya saklı kutulara hasar vermektedirler. Bu nedenle kutuların koordinatlarına gidip sadece kutuyu bulmak yeterli olmamaktadır. Özellikle Türkiye'de geocache çok bilinmediğinden dolayı oyunu bilmeyenler kutuları bulduğunda -oyun- sebebiyle saklandığını düşünmeyerek, kutuları yerine koymamaktadır. Bu nedenle kutuları bulurken etrafta başkaları tarafından görünmemeye çok dikkat etmek gerekir.

Eğer ki kutuların muggled olduğu anlaşılırsa, kutunun sahibine e-mail ile bilgi verilir. Bu sayede kutu sahibi yeniden kutuyu tamir eder veya kutunun kayıdını siteden silerek kutuyu iptal eder.

Saklanan kutular web sitelerine üye olunarak kayıt altına alınır ,bu sayede diğer oyunu oynayacak kişilerin kutuların koordinatlarını bulmaları sağlanır. Arama motorlarında Geocache ile ilgili çok sayıda site bulunmaktadır. Geocache resmi web sitesi "Geocaching.com" 'dur. Türkiye'de Anatolian Geocachers ve Geocaching Türkiye tarafından Türkçe olarak yaygınlaştırılmaktadır.

Geocache Çeşitleri

Geocache kutuları değişik boyutlarda olduğu gibi ,değişik zorluklarda ve alanlarda saklanmış olabilir. Kolay bulunabilen kutular olduğu gibi çok zor yerlere saklanmış , zor koşullar kat edilerek ulaşılması gereken yerlere konulmuş kutular vardır. Bu çeşitlilik geocaching'in daha zevkli ve bir çok kişiye ulaşmasını sağlamaktadır. Bulmaca çözmeyi sevenler için , koordinatların şifrelenmiş olarak saklandığı kutular da vardır.

* Geleneksel:
En basit cache türüdür. Geleneksel kutunun içinde kayıt defteri veya buna benzer bir kâğıt olması yeterlidir. İçerisinde trackableitem denilen (web sitesi üzerinden takip edilebilen) madalyonlar veya etiketler de konulabilir. Ama konulması zorunlu değildir. Geleneksel cache türünün diğer türlerden en ayırt edilebilen özelliği tek adımda belirli koordinata gidilinerek bulunmasıdır.

* Multi-cache: Bu tür cache'lerde sıra ile birden fazla nokta bulunması istenir, sonuçta kayıt defteri ve takas edilebilecek madolyanların olduğu kutuya ulaşılır.

* Offset: Offset cache türü , Multi-cache türüne benzer , tek farkı sıra ile aranan noktalarda , son kutunun olduğu koordinatı basılı tabelalara veya tarihlerden tahmin etmeye çalışılmasıdır. Ara noktalarda fiziksel olarak kutu bulunmaz.

* Gece Cache: Genellikle multi-cache olarak hazırlanmış olan bu tür , gece görünmesi sağlanacak şekilde reflektif özelliği olan şekilde tasarlanmış ve son saklanan kutuyu gece karanlıkta rahatça bulabinecek şekilde hazırlanmıştır.

* Gizem/bulmaca: Bu tür belli bilgileri kullanma veya bazı bulmacaları çözmeyi gerektirmektedir. Gizemli türlerde bazı koordinatlar bilerek yanlış verilebilinir. Kutunun saklandığı noktanın ismi veya koordinatların bazı sayılarını bulmak için bazı ipuçlarını değerlendirmek hatta kayıt defterinin saklı olduğu kutunun kilidini açmak için gereken şifre bulunması istenebilir.

* Görsel: Bu türde , geleneksel kutularda olduğu gibi kayıt defteri veya saklanmış bir kutu yoktur. Bu türde belirtilen koordinata gidildiği , fotoğrafla veya o gidilen noktadaki özel bir cismi e-mail atarak cache'in bulunduğu kanıtlanır.

* Webcam: Görsel türe benzemekle birlikte bu türde , koordinata gidildiğinde halka açık web kamerasında kutuyu bulan kişinin o anın fotografının çekilmesi istenmektedir.

* Etkinlik Cache: Bu tür , o etkinlik için katılımcılara özel hazırlanmış cachelerden oluşur.

* Mega Etkinlik: 500 kişi üzerinde katılımı olan etkinliklerdir. Dünya genelinde katılımcılara açık etkinliklerdir.
 
Top