Gençlerin Sigara İçmesi Nasıl Önlenir?

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
Tütün karşıtı küresel kampanyalara rağmen, gençlerin sigara içmesi bugün önlemekte güçlük çektiğimiz problemlerin başında geliyor. Sigara içmenin bilinen sonuçlarına rağmen, bu alışkanlık bir halk sağlığı sorunu olmaya devam ediyor. Tütün çok zararlı ve tehlikelidir. Sigara içmenin olumsuz etkileri konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan pek çok kampanya yapıldı. Ancak bütün bu çabalar insanları bu kötü alışkanlığı bırakmaya ikna etmeyi başaramadı. Hâlâ çok sayıda insan, özellikle de ergenlik çağındaki genç, sigara içmeye devam ediyor.



sigara-içen-çocuk.jpg


Sigara Içen çocuk
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünya çağında yaklaşık 150 milyon ergen sigara içiyor.


Ancak kampanyalar medya aracılığıyla devam etmekte ve yayılmakta. Kampanya ve çalışmaların amacı gençleri sigara bağımlılığının sonuçları ve sigara içmenin sağlığa zararlı etkileri hakkında daha fazla bilgi edinmeye davet etmek.


Gençler arasında tütün bağımlılığının ana nedenleri nelerdir?


Gençleri sigara içmeye iten birkaç faktör var. Bu faktörlerin belirlenmesi, erken müdahale ve gençlerin sigara içmesinin önlenmesinde önemli bir rol oynuyor.


Sosyal kabul


Bu belki de en önemli faktördür. Sigara içmeyen birçok genç, arkadaşlarına uyum konusunda eksiklik yaşayacaklarını düşünme eğilimindedir. Aynı şekilde, birçok genç meraklıdır ve yeni şeyler isterler. Sigara içmenin havalı bir şey olduğuna ve onları daha popüler hale getireceğine inanıyorlar.


Kurallara meydan okumak


Ergenlik ve ilk gençlik dönemleri her zaman isyan, itaatsizlik ve bazı durumlarda provokasyon ile karakterize edilmiştir.Gençler sigara içmenin kuralları çiğnemenin en kolay ve etkili yollarından biri olduğuna inanıyor.


Ebeveynlere, topluma, öğretmenlere vb. karşı isyan etmenin bir yolu.


Stresi azaltmak için bir bahane


Gençler, çoğu zaman sigara içmenin stres atmalarına ve endişeyi kontrol etmelerine yardımcı olacağına dair yanlış bir inanca sahiptirler. Bu da gençleri sigara içmeyi denemeye yönlendirir.



Örneğin, sınav zamanları boyunca gençler kendilerini büyük bir baskı altında hisseder. Ayrıca karmaşık duygular yaşarlar. Sigara içmek anlık yani geçici bir rahatlama hissi sağlar.


Bununla birlikte, maddenin etkisi bitince, her şey eskisi gibi olur. Hatta bazen daha da kötüleşir. Bu duyu, daha fazla sigara içme ihtiyacını ortaya çıkarır.

sigara-çocuk.jpg
Sigara çocuk

Gençlerin Sigara İçmesi: Ebeveyn etkisi


İstatistikler, ebeveynleri sigara içen çocukların büyüdüklerinde sigara kullanma riskinin daha yüksek olduğunu göstermektedir. Bu durumda, nikotin bağımlılığı riski, ebeveynleri sigara içmeyen çocuklardan daha yüksektir.


Bu durumda, ebeveynlerin, kendilerini suçlayacak başka kimsesi bulunmadığını belirtmek önemlidir. Çocuklarına olumsuz örnek olarak onların aynı bağımlılığı edinmesine katkıda bulunurlar.


Reklamlar ve medya


Şu anda, gençleri sigara kullanmaya teşvik eden reklamlar veya reklam kampanyaları hazırlamak yasalara aykırıdır. Bununla birlikte, bir TV dizisi veya filmde bir karakterin sigara yakması bile oldukça etkilidir. Aynısı basın için de geçerlidir. Medyada sigara içmekle ilgili görüntüler, dolaylı olarak gençleri etkiler ve sigaraya başlamaya teşvik eder.


Çalışmalar ayrıca reklamlar ve alkole başlama arasında güçlü bir ilişki olduğunu kanıtlamıştır. Gençler özellikle hassastır.


Bilgi eksikliği


Hâlâ sigara içmenin sözde faydaları hakkında bazı yanlış inançlar var. Sonuç olarak, sigara içmenin zararları hakkındaki gerçekler yanlış pozitif görüntülerin altında saklı kalır.


“Sigara içmenin gerçek yüzü hastalık, ölüm ve dehşettir – tütün endüstrisinin canlandırmaya çalıştığı çekici imaj değil”
–David Byrne–

Gençlerin sigara içmesi beş adımla engellenebilir


  • Denemelerini önleyin: Bir gencin sigara içme alışkanlığı kazanmasını engellemenin bir numaralı yolu, bunu denemesini dahi engellemektir. Gençler sigara içmeyi denediğinde, sonuçları anlamadan alışkanlık kazanabilirler.
  • Gerekli bilgileri sağlayın: Çocuğunuzu sigara içmenin tehlikeleri hakkında eğitmek için başkalarına güvenmeyin. Çocuğunuzla sevgi dolu bir diyalog kurarak bu alışkanlığın olumsuz etkileri konusunda onu uyarın.
  • İyi bir örnek olun: Yukarıda belirttiğimiz gibi, çocukları sigara içmeye başlatan faktörlerden biri taklit etmedir. Gençler arkadaşlarını, akrabalarını ve özellikle de ebeveynlerini taklit eder. Çocuklarımızın tütünden uzak durmalarına yardım etmek istiyorsak, onlara örnek olmamız gerekir.
  • Mantığa başvurun: Bu, çocuğumuzun sigara içmenin olumsuz yönlerini eleştirel ve objektif bir şekilde analiz etmesini sağlar.
  • Fiziksel aktiviteyi teşvik edin: Spor yapmak, çocukların genel olarak daha sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmelerine yardımcı olur. Bu kesinlikle çocuğunuzu sigaradan uzak tutmanın harika bir yoludur.
 

KaderKatibi

Dürüstlük insanın kartvizitidir, Matbaada basılmaz
Özel üye
Filimlerde oynayan artislerin çoğunlukla ellerinde sigara, faydalıymış gibi birde tv reklamları vardı. Zararından bihaber ekmek su gibi hayatın bir parçasıydı. Evlerde sigara içilir ikramı eksik olmazdı. Bu ortamda çocuklar nasıl sağlıklı yetişir ki. Böyle bilinçsiz ortamda yetişen çocuklarda hata ne kadar bulunur. Şu sigara yasakları ve halkı bilinçlendirme çabaları doğru çalışmaydı.
 
Top