Geleceğin Meslekleri: En İyi ve En Çok Kazandıran 29 Meslek

Enda

Neylersin!!!
V.I.P
Uzay turizmi, robot işçiler, sesli asistanlar, otonom araçlar ve benzeri gelişmeler, geleceğin mesleklerini değiştirirken aşağıdaki liste değişimi yansıtıyor.
gelecegin-meslekleri-en-iyi-ve-en-cok-kazandiran-30-meslek-687x400.jpg


Yaşam her yönüyle değişirken meslekler de bu inanılmaz süreçten nasibini alıyor. Mevcut gelişmeler ve hayatımızın bir parçası olan inovasyon birçok işi yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakırken bazıları da otomasyonun iş yaratacağını söylüyor.
Örneğin Oxford Economics tarafından yapılan bir araştırma robotların 2030’a kadar 20 milyon işin yerine geçeceğini öne sürdü. Bazı kurum ya da kuruluşlar ise teknolojinin yok edeceğinden daha fazla iş yaratacağını savundu.
Hal böyleyken geleceğin meslekleri konusunda bir karmaşa yaşanıyor. İşte bu nedenle sizlere netlik kazandırabilecek bir liste hazırladık. Dilerseniz, 30 meslekten oluşan listemize hemen geçelim.
13D Üretim Mühendisi
3D Üretim Mühendisi
3 boyutlu yazıcı teknolojileri, son dönemin dikkat çekici teknolojilerinden bir tanesi. Gıda, sağlık, tekstil ve daha birçok alanda önemli inovasyonlar vaat eden mesleğin, gelecekte üretimi kişiselleştirebilir hale getirebileceği düşünülüyor.
2Genetik Çeşitlilik Memuru
Genetik Çeşitlilik Memuru
Bu iş kolu ise firmanın çalışanlarının çeşitliliğinden sorumlu olacak. Personelin farklı kökenlerden ve sosyal çevrelerden gelmesinin yanı sıra genetik açıdan iyileştirilmiş ve iyileştirilmemiş kişilerin bir karışımı olmasına dikkat edecek.
3Robot Mühendisleri
Robot Mühendisleri
Endüstriyelden hizmete, ilaçtan askeriye varana kadar günümüzde pek çok alanda robotların yardımına başvuruluyor. Gelinen durum, bir yandan milyonlarca işi tehdit altına sokarken diğer yandan sayısız yeni iş imkanı yaratıyor.
Gelecekte en çok değer kazanacak ve aranacak mesleklerden bir tanesi de haliyle robot mühendisleri ya da teknisyenleri olarak ortaya çıkıyor. Robot teknolojisi alanındaki kalifiye personel eksikliği daha şimdiden hissediliyor.
RoboThespian ile ünlenen şirketin kurucusu da 2019’da yaptığı bir açıklamada insansı robot fabrikasına çalışan bulamamaktan[/URL] yakınmıştı.
4Aktüerlik
Aktüerlik
Kariyer.net aktüeri; bir olayın ihtimalini ya da mali sonuçlarını değerlendirmek için istatistiksel teknikleri ve matematiksel becerileri kullanan kişiye verilen mesleki unvan olarak tanımlıyor.
Daha basit olarak ise aktüerlerin yalnızca bugünün değil yarının finansal belirsizliklerini de değerlendirdikleri söylenebilir. Firmaların geleceğe yönelik projeksiyon ve stratejik karar konularındaki odağı artarken ihtiyacın da doğru orantıyla artacağı düşünülüyor.
5Biyoteknolog
Biyoteknolog
Milyarder yatırımcı Jim Mellon gibi uzmanlar, yükseliş konusunda biyoteknoloji alanına dikkat çekerken biyoteknologlar da daha çok aranacak meslek sahipleri arasında yer alıyor. Biyolojinin alt dallarından olan biyoteknoloji uzmanlığı, hem kamu hem de özel sektörde parlayacak alanlardan biri olarak görülüyor.
6Beyaz Şapkalı Hacker
Beyaz Şapkalı Hacker
Siber saldırılar günümüzde hem şirketler hem de devletler için büyük bir problem. Gelinen durum etik hackerlar için ihtiyacı yaratıyor.
Bu kişilerin görev tanımı güvenlik açıklarını saptamak ve önlem almak olarak tanımlanırken internette bu konuda pek çok online kurs bulunuyor. Ülkemizde de geçerli bir meslek haline geldiğiyse TBMM’nin beyaz şapkalı hackerlara kadroda yer açmasından anlaşılıyor.
7İklim Kontrolü Mühendisi
İklim Kontrolü Mühendisi
İklim krizi
bugünün en tartışmalı konular arasında ve hükümetler bu konuda bir şeyler yapmaları için giderek daha fazla çağrı alıyor.
2020 Davos Zirvesi’ne de damgasını vuran iklim değişikliği, gelinen endişe verici nokta ile yakın geleceğin temel sorunlarından biri olmaya ilerliyor. Haliyle iklim mühendisleri de sorun üzerinde çalışacak uzmanlar olarak öne çıkıyor.
8Nanoteknoloji Mühendisi
Nanoteknoloji Mühendisi
Sıklıkla duyduğumuz nanoteknoloji mühendisleri basitçe, maddenin en küçük yapı taşına kadar inip bunlar arasında çalışan bilim insanları olarak tanımlanıyor. Zaman içinde nanoteknolojinin insanlığa birçok katkı yapması bekleniyor.
9Kişisel Veri Simsarı
Kişisel Veri Simsarı
Veri gizliliği ve güvenliği; Facebook’un Cambridge Analytica skandalının ardından tüm dünyanın odak noktası haline geldi. Artan endişeler bu alanda pek çok yenilik yapılmasını sağladı.
Avrupa Birliği’nin GDPR’si bunlardan biriyken daha birçok ülkenin adım atması bekleniyor. İnsanların üreteceği kişisel verilerden para kazanmalarını sağlayacak simsarların da önümüzdeki yıllarda yükselecek mesleklerden olacağı tahmin ediliyor.
10Blockchain Uzmanları
Blockchain Uzmanları
Blockchain denildiğinde akla ilk gelen bitcoin olsa da blok zinciri çok daha geniş bir alanda kullanılıyor. Milyarder yatırımcıların yanı sıra dev ekonomiler de bu teknolojiye sıcak ve iyimser yaklaşıyor.
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping blockchain teknolojisini kucaklayan[/URL] liderlerden sadece bir tanesi! NASA ve çok sayıda şirket de kadrolarına blok zinciri teknolojileri konusunda uzman kişileri katmaya çalışıyor.
11Endüstriyel Tasarım Mühendisi
Endüstriyel Tasarım Mühendisi
Sanat ve mühendisliği birleştiren endüstriyel tasarımcılar; mücevherler, ev eşyaları, oyuncaklar, donanım gibi sayısız farklı alanda iş yapabiliyor.
Bugün artan rekabet ve bilinçlenen tüketici gibi faktörlerle daha önemli hale gelen alan sayesinde firmalar, kullanıcıya daha çok hitap edebiliyor.
12Artırılmış Gerçeklik Geliştiricisi
Artırılmış Gerçeklik Geliştiricisi
Pek çok yatırım devinin odaklandığı artırılmış gerçeklik, bugün otomobilden perakendeciliğe turizmden sinema sektörüne kadar birçok alanda kullanılıyor.
Örneğin Bentley, artırılmış gerçeklik uygulaması ile Flying Spur[/URL]’u kişiselleştirme imkanı sunarken, Instagram da alışveriş uygulamasında artırılmış gerçeklik teknolojisiyle hizmet veriyor. Yaşanan gelişmeler artırılmış gerçeklik konusunda uzman kişilere ihtiyacı artıyor.
13Veri Madenciliği
Veri Madenciliği
Büyük Veri
(Big Data) başlığının popülaritesi giderek artarken veri madenciliği (data mining) kavramı da daha sık duyulur hale geldi.
Kısaca; büyük miktarda verinin içinden kayda değer sonuçlar çıkartmak amacıyla yapılan çalışmalar olarak belirtiliyor. Her türlü ortama dayalı işte temel bir disiplin olarak gündeme geliyor.
14Enerji Sistemleri Mühendisliği
Enerji Sistemleri Mühendisliği
Büyüyen iklim krizi ve sürdürülebilir gelecek endişeleriyle değerlenecek mesleklerden biri de bu. Bugün pek çok şirketin, artan baskılar ve kontroller neticesinde enerji alanında değişikliklere yönelmesiyle işe talep artıyor.
Açılan onlarca enerji sistemleri mühendisliği bölümü de gelecek yıllarda ülkemizde daha çok talep olacağına işaret ediyor.
15Online Eğitmen
Online Eğitmen
Artan imkanlar ve yaşanan değişikliklerle birlikte bugün pek çok kişi online eğitimlerin avantajlarından faydalanıyor.
Alanın gelecekte çok daha fazla popüler olacağı da ortada. Ayrıca online eğitmenlerin gelecekte kurulacak pek çok üniversitenin etkisiyle değer kazanacağı düşünülüyor.
 

Enda

Neylersin!!!
V.I.P
16Yol Denetleyicisi
Yol Denetleyicisi
Sürücüsüz araçlar ve pek çok farklı amaçla kullanılan dronelar, trafik sistemlerini etkilemeye şimdiden başladı ki gelecekte değişimin daha büyük olması bekleniyor.

İşte bu nedenle yol denetleyicisinin işi, kara ve hava trafiğinin etkili bir şekilde düzenlenmesini sağlamak olacak.

17Uygulama Geliştirme Uzmanı
Uygulama Geliştirme Uzmanı
Mobil uygulamaların hayatımızda artan yeri ile geliştiricilerinin önemi de artıyor. Artık pek çok firma mobil uygulama üzerinden hizmet verirken rakamın ileride yükseleceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Bu işi yapmak için üniversitelerin yazılım mühendisliği, bilgisayar mühendisliği gibi bölümlerinden mezun olma şartının yanı sıra kişinin deneyimleri ve mobil uygulama alanındaki becerisi de göz önünde bulunduruluyor.

18Satış Uzmanları
Satış Uzmanları
Kulağa modası geçmiş bir meslek olarak gelse de satış uzmanlarına talep giderek artacak. Çünkü teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin firmaların gerek müşterilere gerek partnerlere gerekse potansiyel yatırımcılara satış ve sunum yapabilecek uzman satış temsilcilerine ihtiyacı azalmayacak.

19İnsansız Hava Aracı Operatörü
İnsansız Hava Aracı Operatörü
İnsansız hava araçlarının pek çok farklı alanda kullanımı, İHA pilotlarına ihtiyacı artırıyor. Pazarın büyüklüğü dünya ile birlikte ülkemizde de artarken İHA pilotlarına hem özel hem de kamu sektöründe daha çok ihtiyaç duyulması bekleniyor.

20Yazılım Kalite ve Test Uzmanı
Yazılım Kalite ve Test Uzmanı
Gelişen teknoloji ile birlikte ortaya çıkan ve geleceğin meslekleri arasında gösterilen bir diğer iş yazılım kalite uzmanları.

Farklı şekillerde tanımlanan iş için aranan genel koşul ise üniversitelerin bilgisayar mühendisliği gibi ilgili bölümlerinden mezun olmak.

21Yapay Zeka Mühendisliği
Yapay Zeka Mühendisliği
Yapay zeka mühendisliği için Türkiye’de ilk kez Hacette Üniversitesi bünyesinde bölüm açılması potansiyel hakkında fikir veriyor.

Başlatılan program hakkında konuşan Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ebru Sezer, yapay zeka mühendislerine ihtiyacın üzerini çizmiş ve şu ifadeleri kullanmıştı:

Prof. Dr. Ebru Sezer Yapay Zeka Mühendisliği İhtiyaç


22 Biyomedikal Mühendisliği
Biyomedikal Mühendisliği
Avrupa ve ABD’de geleceğin meslekleri kategorilerinde ilk sıralarda geliyor.

Biyomedikal mühendisler, tıbbi araç ve gereçlerin tasarımından, bakımına, üretimine, pazarlanmasına ve bilim dünyasına sunulmasına kadar birçok yerde görev alıyor. Ülkemizde üniversitelerde bir bölüm olarak açıldı ve ilerleyen yıllarda bu mesleğe talebin artacağı öngörülüyor.

23Gömülü Sistemler Mühendisliği
Gömülü Sistemler Mühendisliği
Ülkemizdeki firmaların son yıllarda yönelmeye başladığı mesleklerden biri de bu. Gömülü sistem mühendisi kısaca, bir cihaza akıllı olma özelliği kazandıran iç sistemin yazılım tasarımını hazırlayıp, onu sisteme entegre ederek uygulamasını yapan kişi olarak tanımlanıyor.

24Bilişim Çalışmaları Yöneticisi
Bilişim Çalışmaları Yöneticisi
Bilişim çalışmaları yöneticisinin işi, otomatik bilişim platformu oluşturmak için bir şirketin gölge bilişim ile iş yeri stratejilerini birleştirmek olacak.

25Uzay Turizmi için Rehberlik
Uzay Turizmi için Rehberlik
Richard Branson, Elon Musk ve gibi pek çok önde gelen girişimci alana yönelirken uzay turizm rehberliği şeklinde bir meslek ihtimali ortaya çıkıyor.

Bu işin yakın vadede çok fazla yayılacağı söylenemese de ilerleyen yılların getirebileceği fırsatlar arasında yer alıyor.

26Fizyoterapist
Fizyoterapist
Gelişen teknoloji ve bilim sayesinde yaşlı insan sayısı, haliyle fizik tedavi profesyonellerine duyulan ihtiyaç artıyor.

Çünkü pek çok yaşlı; ağrı yönetimi, hareketlilik yardımı, terapötik tedavi gibi fiziksel rehabilitasyonlara ihtiyaç duyuyor ve ihtiyacın yaşlı oranıyla doğru orantılı yükselmesi bekleniyor.

27Hiper Akıllı Ulaşım Mühendisi
Hiper Akıllı Ulaşım Mühendisi
İnsanların artık taşıma araçlarının işletmecisi olmayacağı bir geleceğe doğru hızla ilerliyoruz ki otonom arabalar muhtemelen başlangıçtan fazlası değil.

Daha akıllı makineler ve mevcut ileri teknolojilerin geliştirilmesi ile tam otomatik ulaşım ağları gerçeğe dönüşebilir. Bu da yeni sistem için yeni bir iş alanı yaratacaktır.

28UX Designer
UX Designer
İşin amacı kullanıcının temel duygusal ve işlevsel ihtiyaçlarına odaklanmak ve bu keşiflere dayanan eğlenceli bir dijital deneyim yaratmaya yardımcı olmak.

Tasarımcılar, kullanılabilirlik testi yapar ve hedeflerini ve niyetlerini anlamak için müşterilere danışır. Mobil ve web geliştirmenin büyümesi, bu rol için süren talebe yol açmaktadır.

29Dijital Terzi
Dijital Terzi
Yapay zeka sayesinde ortaya çıkması beklenen meslekler arasındaki dijital terzilik de değerlendirilebilir bir iş.

3D yazılım teknolojisi ile elbiselerin sanal modeller üzerinde prova edilmesi olarak tanımlanabilecek işin önümüzdeki yıllarda yükselişe geçebileceği düşünülüyor.

29İş Analisti
İş Analisti
Kaynaklardaki tanımlara göre bu kişiler; kurumların iş süreçlerini değerlendirme, gereklilikleri öngörme, iyileştirme alanlarını açığa çıkarma ve çözümler üretme faaliyetlerini yürütüyor.

İş sorunlarına teknik çözümler geliştirmek ya da şirketin satış çabalarını ilerletmek için çalışan analistler için genellikle bilgisayar, matematik, işletme, istatistik gibi lisanslardan mezun olma şartı aranıyor.
Alıntı
 

OBir

MEB
Özel üye
Bir an 3D meslek grubunu 13D diye okudum, boyut konusunda çağ mı atladık diye düşündüm madde numarası olduğunu fark ettim. :) Gelecekte bir gün gelecek ve mesleklerde köklü değişikler olacak elbette. Muhtemeldir ki yakın gelecekte okullar ortadan kalkar ve öğretmenler de evden online ders verirler.
 
Top