• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Gece Uykusu Neden Bu Kadar önemli?

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri

Uyku Neden Önemli​

Günümüzün, dolayısıyla hayatımızın üçte birini uykuda geçiriyoruz. İdeal uykunun 8-9 saat olduğunu ve 70 yıl yaşadığımızı düşünürsek hayatımızın en az 200 bin saatinde uyuyoruz. Peki uyku neden bu kadar önemli? Uykunun faydaları neler?
Öncelikle biyolojik saatinizin düzene girmesinin anahtarı uykudur. Biyolojik saat vücuttaki hormonları salgıladığı gibi metabolik işlemleri de düzenler. Araştırmalar gece dinlenmeyen ve uyku düzeni kötü olan kişilerin biyolojik saatlerinin bozulduğunu söylüyor. Biyolojik saati ve vücut ritmini ayarlayan en önemli hormon melatonindir. Melatonin hormonu bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek dışarıdan gelen tehlikeleri önler. Görevini tam olarak yapabilmesi içinse kaliteli uyku şarttır.

Gece Uykusu

Melatonin hormonu en çok karanlık ortamda ve gece 11’den sonra salgılanır. Gece 2’ye kadar da en üst seviyeye ulaşır. Bu yüzden geceleri en geç 11’de uyumak en idealidir.
Vücudun uykuya ihtiyaç duyma nedenleriyle ilgili birkaç fikir vardır. Bu fikirlerden biri uykudayken vücudun kendi kendine yenilemesidir. Gün boyunca harcanan enerji uykudayken yenilenir ve sağlıklı bir vücut için bu gereklidir. Hatta beyindeki birçok genin sadece uyku sırasında etkinleştiği söylenir.
Başka bir iddia da beyin işlevlerinin uyku sırasında artması ve belleğin pekiştirilmesidir. Eğer uykunuzu alamamışsanız ya da sağlıklı bir uyku çekememişseniz hafızanızın zayıfladığını fark edersiniz. Geceleri ideal saatlerde uyuyanlar sorunlara daha hızlı çözüm bulabilir, yaratıcılıkları artar.

Kaç Saat Uyumalıyız?

Araştırmalara göre orta yaştaki insanlar günde ortalama 6-7 saat uyuyor. Öğrencilerde bu saat 5 saate düşerken yaşlı kişilerde 5 saatin de altına düşüyor. Maalesef bu süreler yetersiz. En ideal uyku süresi 8-9 saattir.

Az Uyumanın Zararları Nelerdir?

Yorgunluk
Konsantrasyon bozukluğu
Hafıza sorunları
Kilo alımı
Bağışıklık sisteminin düşmesi
Metabolizmanın yavaşlaması
Düşünme yetisinde düşüş
Yaratıcılıkta kayıp
Stres
Sinir harabiyeti
 
Top