Gazlarda Genleşme

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Sabit basınç altında bütün gazların hacimce genleşme katsayısı birbirine eşittir. Bundan dolayı hacimce genleşme katsayısı gazlar için ayırt edici bir özellik değildir.

UYARI: Katıların genleşme katsayısı sıvılardan, sıvıların genleşme katsayısı da gazlardan küçüktür.

Gazlarda genleşme
Isıtılan gazlar genleşir.
Gaz moleküllerinin kinetik enerjileri artar. Bu da gaz moleküllerinin arasındaki uzaklığın artmasına neden olur. Çeşitli gazlarla yapılan deneylerde, normal şartlar altında bütün gazların birim hacimlerinin genleşme miktarlarının yani genleşme katsayılarının aynı olduğu görülmüştür. Gazlarda hacimce genleşme katsayısı 1/273 °C tur. Genleşme katsayılarının eşit olması genleşmenin gazlar için ayırt edici bir özellik olmadığını gösterir.

Gazın kütlesi ve basıncı sabit kalmak şartıyla mutlak sıcaklıkla hacmi doğru orantılıdır.

Hacimleri ve sıcaklıkları aynı olan iki gazın basınçları sabit kalmak şartı ile, sıcaklıkları eşit miktar yükseltilirse, ikisi de eşit miktar genleşir.

Az şişirilmiş ve ağzı bağlı bir esnek balon sıcak su üzerine konulursa balonun içindeki gazın genleştiği ve balonun şiştiği gözlenir. Yani ısıtılan gazlar genleşir.

UYARI: Gazların genleşme katsayısı sıvılarınkinden, sıvılarınki de katılarınkinden daha büyüktür. Bütün gazların genleşme katsayısı 1/273 oC-1 olduğundan, genleşme katsayısı gazlar için ayırt edici bir özellik değildir. Kapalı ve esnek olmayan kaptaki gazların sıcaklığı artırıldığında gaz genleşmez. Ancak basıncı artar.

Ya gazlar genleşmeseydi!​

Isınan havanın genleşmesiyle havanın yoğunluğu azalır ve yükselir. Yükselen havanın yerine soğuk hava geçer. Böylece atmosferde rüzgârlar meydana gelir. Isınan hava genleşip yükselmese sıcak hava hep bulunduğu konumda kalsaydı güneşli günlerde canlılarda aşırı su kaybı ve terleme olur yeryüzü yaşanmaz olurdu. Rüzgârlar oluşmayacağı için hava serinlemezdi. Yağmur bulutları oluşmazdı.
 
Top