• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Gazanya Çiçeği (Koyun Gözü)

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Gazanya bileşikgiller familyasından, papatyaya benzer büyük renk renk çiçekleri olan çok yıllık açıkhava süs bitkisidir. İstanbul’da bazı açık park alanlarında kış aylarında bile çiçekli olan gazania türlerini görmüşümdür. Genelde ilkbahardan sonbahar sonuna kadar çiçeklenebilirler. Çiçekleri solar solmaz gereksiz dal uzantılarıyla beraber keserseniz daha kısa aralıklarla tekrar tekrar çiçek açar. Tohum almak için sağlıklı bir çiçeğini tohum için ayırabilirsiniz. Rüzgârda uçan bol bol tohumlar verir.

Gazania_Hybride.jpg


Çiçekleri sabah açılır, akşam kapanır. Kuraklığa ve gıdasızlığa dayanıklıdır. Bahçelerde hızla çevreye yayılır. Bazı yerlerde “koyun gözü” ismiyle bilinir.

Çoğaltılması

1- Akdeniz iklimi olan bölgelerde, İstanbul ve Karadeniz bölgesi kıyı illeri gibi ılıman iklimli yerlerde tohumlar sonbaharda ekilir. Yıllarca yaşayabildiği için ılıman bölgelerde çelikle ve kökten ayırma ile de çoğaltılabilir.
Çelikle çoğaltılması yaz sonunda yapılır.
Kökten ayırmayla üretilmesi ilkbaharda veya sonbaharda yapılabilir.

2- Kışları sert geçen yerlerde ise kışın öleceğinden dolayı sadece tohumla çoğaltılır. Tohumları ilkbahar başlangıcında ekilir. Daha geç ekerseniz büyük bir ihtimalle sonraki yıl çiçek açacak şekilde gelişir. Soğukta donmaktan koruyabilirseniz gelecek baharda erkenden çiçek açmaya başlar.

* Tohumlarının çimlenmesi ve büyümesi çok çabuktur, hızlıdır. Bu yüzden tohumla üretmek kolaydır.

gazania.jpg


İhtiyaçları

Kumlu veya suyu tutmayan geçirgen toprak ister dense de her toprakta yetişebilir. Bol güneşi sever fakat öğleden sonra aşırı güneşten korunan, öğleden sonra yarı gölgeli olan yerler daha iyidir. Fazla sulanmasına gerek yok; toprağı kurudukça sulanmalı. İlkbahar başında ve yaz ortasına doğru olmak üzere toprağını yılda iki defa gübrelemek daha iyi sonuç verir.

gazania.jpg
 
Top