Gayrimenkul sermaye iradında istisna

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Gayrimenkul sermaye iradında istisna

GVK’nın 21’nci maddesi hükmüne göre binaların mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen hasılatın 2008 yılı itibariyle 2.400 YTL tutarındaki kısmı (Mükerrer 123’üncü maddede yer alan yetki hükmü gereği istisna tutarı yeniden değerleme oranına bağlı olarak her yıl yeniden tespit edilmektedir.) gelir vergisinden istisna edilmiştir .
İstisna sadece binaların mesken olarak kiraya verilmesi halinde uygulanmakta, diğer amaçlar için binaların kiraya verilmesi halinde veya hakların kiraya verilmesi durumunda istisna hükmü uygulanması söz konusu olmadığı gibi, beyanname verilmesi gerektiği halde verilmemesi veya beyanname verilmekle birlikte gayrimenkul sermaye iradının eksik beyan edilmesi durumunda da istisna hükmünün uygulanmayacağı madde hükmünde yer almaktadır.
Ayrıca maddenin ikinci fıkrası hükmüne göre ticari, zirai veya mesleki kazancını yıllık beyanname ile bildirecek olanlar ile geliri bunlar tarafından beyan edilecek olanlar bu istisnadan yararlanamazlar. Örneğin bir tacirin aynı zamanda, sahibi olduğu bir konuttan kira geliri elde etmiş olması durumunda söz konusu kira gelirine istisna uygulanmayacak ve tamamının beyan edilmesi gerekecektir. Kanaatimizce söz konusu hallerde istisna uygulanmayacağına ilişkin hüküm verginin eşitliği ilkesine aykırıdır. Zira istisna kişiye değil konuya, diğer deyişle konut olarak kiraya verilen gayrimenkullerin gelirlerine uygulanmaktadır. Dolayısıyla geliri kim elde etmiş olursa olsun, söz konusu istisnanın uygulanması vergi hukukunun genel ilkesini oluşturur.
 
Top