Galata Kulesi - Galata Kulesi Tarihi - Galata Kulesi Nerededir?

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Galata Kulesi - Galata Kulesi Tarihi - Galata Kulesi Nerededir?

Galata Kulesi 1384 yılında Galata denen Ceneviz kolonisinin surları arasındaki en yüksek noktaya yapıldı.

Galata Kulesi Osmanlı'nın ilk dönemlerinde Yeniçeriler tarafindan kullanılıyordu. Kule 16. yy'da Kasımpasa'daki donanmada tutsakların barındırıldığı yerdi.

II. Selim döneminde (1566-1574) Galata Kulesi asil gözlemevi Pera'da olan Türk Astronomu Takiuddin tarafindan yenilerek gözlemevi olarak kullanildi. Daha sonraki yüzyilda II. Mustafa döneminde (1695-1703) Seyhülislam Feyzullah Efendi bir Cizvit papazi ile birlikte Kulede bir gözlemevi kurmaya çalistiysa da bu çabalari 1703 yilinda öldürülmesiyle yarim kaldi.

Galata Kulesi Osmanli döneminde, çesitli sebeplerle, fakat özellikle 1794 yilindaki (III. Selim dönemi) büyük Galata yangini nedeniyle II. Mahmut tarafindan 1832 de yeniden yaptirildi.

Kulenin konik tepesi. 1875 yilinda bir firtinada uçtu ve daha sonraki restorasyon sirasinda yenilenmedi. Bundan sonra kule 1964 e kadar yangin kontrol istasyonu olarak kullanildi ve 1967 de turistik hizmete açilana kadar restorasyon için kapali kaldi. Bu restorasyon sirasinda Osmanli döneminde yapilan degisiklikler de göz önüne alinarak Cenevizliler dönemindeki yapiya daha uygun olmasi için konik tepe tekrar eklendi.

2018-07-31@14-09-49-730_shutterstock_123591169.jpg

HAZERFAN AHMET ÇELEBI
Hazerfan Ahmet Çelebi Osmanli döneminde 17. yy'da Istanbul'da yasamis ve yaptigi kanatlarla uçmayi basarmis ilk havacidir. Leonardo Da Vinci'nin kuslarin uçusuyla ilgili yaptigi çalismalardan etkilendigi sanilmaktadir. Galata kulesinden uçarak bogazi geçmistir. Hazerfan'in arkadaslarindan Lagari Hasan Çelebi'de ilk uçusunu konik tepeli içi barut dolu bir roket ile yapmistir. Ahmet Çelebi'ye çok bilgili olmasi nedeniyle "1000 bilim" anlamina gelen Hazerfan ismi verilmistir. Uçmayla ilgili ilk çalismalarinda onuncu yüzyilda yasamis Türk bilim adami Ismail Cevheri'den etkilenmistir. Çelebi Cevheri'nin buluslarini dikkatle inceleyip birçok defa denedikten sonra Galata Kulesi'ne tirmanip kendini rüzgara birakmis Bogaz'i geçerek Anadolu yakasinda Üsküdar sirtlarina konmustur.

Bu olay büyük sansasyon yaratmistir. Sultan IV. Murat önceleri bu isten çok memnun olsa da daha sonra Seyhülislam tarafindan akli çelinmistir. Hazerfan Cezayir'e sürülmüs ve orada 31 yasinda ölmüstür.

Bugün Istanbul'daki önemli havaalanlarından birine Hazerfan adı verilmistir.
 

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri

Galata Kulesi Tarihi

Bizans İmparatoru Anastasius tarafından Fener Kulesi olarak 528 yılında inşa ettirilmiştir. Kule 1204 yılındaki 4.Haçlı Seferi sırasında bir hayli zarar görmüş olup yıkılmıştır. 1348 yılında Cenevizliler surlar ile birlikte kuleyi de onarmıştır.
Galata Kulesini yığma taşlardan yeniden oluşturarak adını İsa Kulesi koymuşlardır. 1445 – 1446 yıllarında kule yükseltilmiş, Osmanlı hakimiyetine geçtikten sonra her yüzyılda bir yenilenmiştir. İlk önce fener kulesi olarak inşa edilen Galata Kulesi birçok farklı şekillerde kullanılmıştır. 16.yüzyılda Kasımpaşa tersanelerinde çalıştırılan savaş esirlerinin barınağı, Sultan III. Murat döneminde rasathane ve 1717 yılından itibaren yangın kulesi olarak kullanılmıştır.
 
Top