Futbolda topa nasıl falso verilir

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
oynanan ve takip edilen sporların başında yer almaktadır. Kendi içinde kuralları olan bir spor olan futbol yeteneğe de oldukça bağlı olarak oynanmaktadır. Futboldaki yeteneklerde bir tanesi de topa vuruş tekniğidir. Topa düz vurmak yerine yapılan falsolu vuruşlar oyun içerisinde etkili olabilmekte ve vuran kişiye avantajlar getirebilmektedir. Futbolda falsolu vuruş yapmak kolay olmamaktadır. Falsolu vuruşların yapılabilmesi için izlenmesi gereken çeşitli yöntemler vardır.

Futbolda topa nasıl falso verilir?

  • Topa falso verebilmek için topun pozisyonu ve topa vuruş tekniği oldukça önemlidir. Fizik kuralları gereği top ne kadar döndürülmek isteniyor ise topa vuruş şiddeti de o ölçüde olmalıdır. Bu yüzden topun yerle teması, topun kalitesi ya da topa vurulmak için kullanılan ayakkabıların özellikleri topun falso almasına etkili rol oynayan faktörlerdir. Ayrıca ortamdaki rüzgar şiddeti de topun falso almasına etki etmektedir.
  • Topa falso verebilmek için öncelikle topun sert bölgesine vurabilecek şekilde top yere koyulur. Bunun için de sert bölge aşağı gelecek şekilde ayarlama yapılmalıdır. Bu da hava deliği kısmı yere gelecek şekilde koyularak gerçekleştirilir.
  • Top sabitlendikten sonra en doğru şekilde falso verebilmek için topa hareketlenip destek ayağı topun yanın durdurulur. Bu esnada topra vuracak olan diğer ayak sert bir şekilde topa getirilerek topa vurulur.
  • Topa en sağlıklı şekilde falso vermek için ayak içi vuruşu denilen tekniğin uygulanması gerekmektedir. Bunun için de ayak baş parmağının alt kısmından vuruşların yapılması topun falso almasına yardımcı olmaktadır. Bu tarz vuruşlarda topa çok sert vurmaya gereke yoktur. Az şiddetteki vuruşlarda da topa istenilen falso verilmektedir.
  • Ayak içi yerine ayak üstü vuruşlar ile de topa falso vermek mümkündür. Bunun için topun sert bölgesine, şiddetli şekilde vurmak gerekmektedir. Hatta burada topa direkt vurmak yerine topu ittirerek vurmak daha iyi bir şekilde falso verilmesine yardımcı olacaktır.
 
Top