Forumda Arama Yapma Metodu

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Yollayacağınız konunun başlığı ile değil, içerisinde geçen belirleyeceğiniz 3 veya 4 kelime belirleyerek arama yapmaya çalışın.

Konunuzun içerisinden belirlediğiniz kelimeleri aralarına mutlaka (+) işareti koyarak arama yapınız. (parantezler olmadan +) + işareti kullanmadan yaptığınız aramalarda sonuca ulaşamayabilirsiniz.

Konuyu ekleyen kişi copy/paste yaparken [ i,ü,ö...] gibi harflerin noktaları olmadan yollamış olabilir. Bu nedenle belirlediğiniz kelimelerde noktasız ünlü harflerin geçtiği kelimeler belirlemeye dikkat edin.

Örnek: gazete+kalabalık..... gibi

Yine aynı [ ş,ç,ğ..] bu harflerde copy/past yaparken s,c,g olarak yollanmış olabilir bunlarıda göz önünde bulundurarak arama yapınız.

Not: Arama bölümünde 3 ve daha az harften oluşan kelimelerin aranması kısıtlanmıştır. Aramayı en az 4 harften oluşan kelimeler yazarak yapınız.
 

kelebek

-ütopik-
V.I.P
Kesinlikle bütün üyelerin bu konuda hassas olmalarını rica ediyorum, sonuçta takip etmek de güç oluyor ve biz de gözümüzden kaçırabiliyoruz
 

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Başlık aramalarının kolay çıkması için araya eklenen karakterlerle sözcükler arasında lütfen boşluk bırakalım. Özellikle sadece başlığı olup resim, flash, video dosyaları eklemlerinin sonuçlarına ulaşabilmek açısından başlıklara azami dikkati gösterilirse aynı konunun tekrar açılması önlenmiş olur.

Örnek başlık:
Yanlış: Kayahan-Ağlıyorum
Doğru: Kayahan - Ağlıyorum

Bu şekilde eklemediğimiz için aramada Kayahan-Ağlıyorum tek sözcük algılanacağı için sonuç vermez. Bundan sonraki başlıklarda bu kurala dikkat edersek aramalarda daha sağlıklı sonuç elde ederiz.

Aynı durum metin içerisindeki bir sözcüğü ararkende geçerli. Metinde aranacak sözcük seçilirken en az 4 karakter, içeriğinde Türkçe karakter ve hemen bitişiğinde nokta/virgül olmayan kelimelerde arama yaptığımızda sağlıklı sonuçlara ulaşabiliriz.

Tükçe karakter geçen kelimeler ararken bir de aynı kelimeyi Türkçe karakterleri İngilizce karakterlere çevirerek arayabiliriz. Yurtdışında yaşayanların klavyelerinde Türkçe karakter olmadığından paylaşımlarında karakterleri ı=i, İ=I, ü=u, ö=o, ğ=g, ş=s, ç=c şeklinde kullanıyorlar.

Forumda bu tür eklenmiş birçok konu başlığı bulunmakta. Zaman zaman rastladıkça düzeltiyorum ancak hepsi ile başa çıkabilmem mümkün değil.
 

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Eklediğimiz resimde kelime aralarına + işareti ekleyin gibi bir sonuç doğmuş. Ancak + eklemenize gerek yok. Arama tarafından zaten boşluklar + olarak otm. olarak algılanır.

İpucu 1: Konuların daha önce eklenip eklenmediğini denetlerken üylerimiz genellikle konu başlıklarına göre arama yapıyor. Daha sağlıklı olan yöntem konunun içinden seçeceğimiz değişik yerlerdeki sözcüklerle arama yapmaktır.

Örneğin konu içindeki; karakter telefon araba şeklinde seçtiğim 3 kelimenin geçtiği konuları arayarak daha önceden eklenip eklenmediğini gözlemleyebiliriz. Arama kelimelerini seçerken içinde Türkçe karakter geçen kelimelerle arama yapmazsak daha sağlıklı olacaktır. Nedeni ise bir arkadaşımız aynı konuda saçlarım yerine saclarim olarak ekleme yapmış olabilir.

İpucu 2: Arama yaparken kelimenin kök halini ya da bir kısmını yazıp önüne veya arkasına * işareti eklersek devam eden ve başlayan sözcükleri bulabiliriz.

Örnek:
sevgi* şeklindeki arama: sevgili, sevgilim, sevgiliye, sevgiliden vs sonuçlarını verir.
*vgi* şeklindeki arama da aynı sonucu verecektir. Hatta bu arama devgi gibi bir sonuç varsa verir :PPPPP

Burdaki * karakteri bundan önce ve sonra hangi harfler olursa olsun bul anlamına gelmektedir.

Kolay gelsin. Aradıklarınızı 12 den vurmanız dileği ile :)))))))))))))
 

wien06

V.I.P
V.I.P
teşekkürler keşke baştan baksaydım bu günkü hatamı yapmamış olurdum.saolsun mod arkadaş hemen uyardıda iyi oldu.

Rica ederim sakin yaptigini hata olarak kabul etme dedigim gibi bu olay benimde basima cok geliyor. Asil ben sana daha ilk günden foruma paylasim yapma gayesiyle emek sarfettiginden dolayi cok tesekkür ederim.
 

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Forumda arama kriterimizde küçük bir değişiklik yaptık arkadaşlar. Artık cümle tabanlı değil kelime tabanlı arama sistemi kullanıyoruz. Arama yaparken dikkat etmemiz gereken tek şey konuda, başka konularda geçme ihtimali az olan kelimeleri aratmak.

Bunun bazı teknik avantajları var forum işleyişi bakımından. Tabii arama sonuçlarında ise daha fazla konu çıkması birazcık hedefe ulaşmayı zorlaştırıyor. Forum hızı ve yedekleme konularında önemli bir avantaj sağlıyor bu özellik bize.

Şimdilik test aşamasındayız. Gerekirse eski sisteme döneriz tabii.
 

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Arama kriterlerinde aynı konudaki aynı kelimeleri veya cümleyi aratabilirsiniz artık. Kısaca eski arama sistemine döndük.
 
Top