~~ fORuM ÇaY BaHÇeMizE hOşgeLDiNiz :) ~~

aiShwaRya

Aktif
Hoş geldiniz arkadaşlar.. Burada hem tatlı yiyip hemde tatlı sohbetler yapabiliriz. :) Buyurun çaylar formumuzdan. Tavşan kanı bunlarrrr..:P Afiyetle için. Birazdan kurabiye servisimiz başlayacaktır. :)

Sohbet esnasında canınızın çektiği herhangi bir yiyecek yazarsanız forum bölümümüzle bağlantılı olarak istediğiniz yiyeceğin tarifi size sunulacaktır. Tabi sizlerde katkıda bulunursanız sevinirim :)
 

aiShwaRya

Aktif
ooo çok güzel gözüküyor nasılda yenir bu şimdiiiiii

Profiterol
Malzemeler:

Hamuru:
2 bardak su, 100 gr. margarin/tereyağı, 4 yumurta, 1.5 bardak un (200gr. su alan bir bardak)

İç kreması:
1/2lt. süt, 3 dolu yemek kaşığı un, 1 su bardağı şeker, 1 paket vanilya, 1 yumurta

Üst krema:
3 yemek kaşığı kakao, 2 dolu çorba kaşığı nişasta, 6 dolu yemek kaşığı şeker, 2 bardak su
(Hazır çikolata sosu da olabilir)

YAPILIŞI:
Hamur için bir tencerede su ve yağ kaynatılır. Kaynayınca un birden dökülür ve hızlı hızlı karıştırılarak hamur haline gelmesi sağlanır. Yaklaşık 3-4 dakika bu şekilde karıştırılır. Ve ocaktan alınıp soğumaya bırakılır.
Hamurumuz soğurken iç krema hazırlanır. Bunun için vanilya hariç tüm malzeme tencereye konur. Ve muhallebi gibi pişirilir. (Yumurta topaklanmasın diye başta bir blender ya da mikser yardımıyla karışımın homojen olmasını sağlayabilirsiniz.) Piştikten sonra içine vanilya karıştırılır. Bir kenera bırakılır soğusun diye.
Bu arada ılımış olan hamurun içine yumurtalar teker teker karıstırılarak yedirilir. Bu yumurtalar hamurun kıvamını yumuşatırlar. (yumurtalar teker teker hamura yedirmek bazen zor olabilr. O yüzden eğer robotunuz varsa hamur ucunu takıp onun yardımıyla yumurtaları yedirebilirsiniz. ya da mikserle) Sonra fırını 180-190 derece civarına ayarlayıp ısınmasını beklerken hamurdan kaşıkla minik parçalar(ceviz büyüklüğünde) alın ve yağlanmış tepsiye koyun ve pişirin.
Piştiğinde iyice kabarmış ve üstleri kurumuş olacak.(fırının önceden ıstılmış olması gerekli ve pişerken hiç açmamalıyız. piştikten sonra fırından hemen çıkarmayın yarım saat sonra çıkarın çünkü sıcak olarak çıkınca hamurlar sönebilirler)
Pişerken üst sosunu bir tencerede hazırlayın. (tüm malzeme karıştırılarak muhallebi gibi pişirilecek. Su kullanmaya özen gösterin süt yerine)
Soğuyan profiretollelerin içine ya krema torbasıyla sıkarak ya da ikiye keserek iç kremayı doldurun. Üstlerine de kakaolu sosu bolca sıvayın... Biraz hindistan cevizi ile süsleyebilirsiniz.
Afiyet olsun... :)))
 

kelebek

-ütopik-
V.I.P
Nasıl yapıldığını yazmaya gerek yoktur herhalde :) Kısa bir bilgi geçelim sadece

Güzel kokulu çiçeklerinden dolayı ve bir gölge ağacı olarak yetiştirilir. Doğramacılıkta kıymetli olan beyaz ve hafif bir odun verir. Ihlamur kabuğundaki lifler ip ve kaba dokumalarda kullanılır. çiçek durumları tıbbi olarak kullanılır. Ihlamur çiçeği yatıştırıcı, idrar verici ve balgam söktürücü olarak çay halinde kullanılır. Ihlamur çiçeği banyosunun da yatıştırıcı bir özelliği vardır.

Türkiye'de doğal olarak 3 tür bulunur.

Tilia platyphyllos - Büyük yapraklı ıhlamur
Tilia rubra - Kafkas ıhlamuru
Tilia tomentosa - Gümüşi ıhlamur


bit.gif
 
Top