• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Fenerbahçe Fenerbahçe'nin Amblemi...

Çirkin Kral

Forum Tutkunu
Günümüzde kullanilan Fenerbahçe Spor Kulübü'ne ait amblem tasarlanana kadar, çesitli asamalardan geçilmistir.

Fenerbahçe Spor Kulübü ilk kuruldugu yillarda, Fenerbahçe Burnu'ndaki ışık saçan deniz feneri amblem olarak seçilmis; ancak bu amblem, kulüp yöneticileri tarafindan dönemin sartlari da göz önünde bulundurularak degistirilmek istenmis ve çesitli öneriler üzerinde görüsler belirtilmistir.

Bu gelişmelerin sonucunda da bugün kullanilan amblemde karar kilinmiş; son olarak Fenerbahçe amblemi 1910 yilinda futbolcu Hikmet tarafindan çizilmistir.

Amblem beş renkten oluşmakla birlikte her renk bir anlam tasimaktadir. En dista bulunan "Fenerbahçe Spor Kulübü 1907" yazili beyaz yuvarlak çerçeve kisim temizlik ve açik yürekliligi, arka plandaki kirmizi renk Fenerbahçeliler arasindaki sevgi ve bagliligi ve Türk bayragini, ortadaki sari serit Fenerbahçe'ye duyulan gipta ve kiskançligi, kalp seklindeki lacivert renk ise asaleti temsil eder.

Sari lacivert renker içinde yer alan palamut dali ise Fenerbahçelilik güç ve kudretini simgelemekte, yesil rengi de yükselen bu kudret için basarinin mukadder oldugunu açiklamaktadir.
Amblem projesi üyelerce kabul edildikten sonra o tarihlerde Manchester’da bulunan Tevfik Tasçi beye yollanmis ve Fenerbahçe Spor Kulübü'nün bugünkü rozeti ilk kez 1910 yilinda Ingiltere’de yapilmistir
 

Mc_ÖRGE

Kaptan
Özel üye
Fenerbahçe 100.yıl Kurumsal Logosu Amblem, 1910 yılında resimde yeteneği olan futbolcu Topuz Hikmet tarafından tasarlamıştır ve bu amblem günümüze kadar ulaşmıştır.

Sarı lacivert ağırlıklı toplam 5 renkten oluşan amblemde Fenerbahçe Spor Kulübü *1907* yazan yuvarlak dış kısım temizlik ve açık yüreklilik anlamını taşımaktadır. Kırmızı arka zemin rengi ise Fenerbahçe'liler arasındaki sevgi ve bağlılığı anlatırken aynı zamanda Türk bayrağını temsil etmektedir. Ortadaki sarı renk ise Fenerbahçe'yi gıpta edenleri ve kıskananları, lacivert renk Asaleti temsil etmektedir. Bu iki renk arasından yükselen meşe dalı ise Güç ve Kudreti temsil ederken bunun yeşil olmasının sebebi ise Yükselen bu kudret için başarının gerekliliğidir. Bu logo İngiltere'nin Manchester şehrine gönderilerek 1910 yılında ilk kez rozet haline getirilmiştir. 1929 yılından itibaren eski Türkçe harfler yeni Türkçeye çevrilmiştir. Logonun üzerinde küçük çaplı değişiklikler, düzenlemeler yapılmış ve aslı korunarak günümüze kadar gelmiştir.

Topuz Hikmet'in anlatımıyla Fenerbahçe ambleminin öyküsü:

Kulübümüzün rengi sarı-beyazdan, sarı-laciverte çevrildikten sonra bu yeni renklerle bir amblem yaptırılması gündeme geldi. Arkadaşlarım bu amblemin çizilmesini benden rica ettiler. İlk önce bayrağımızın renkleri kırmızı ile beyazı bir araya getirdim. Sonra kırmızı üzerine bir kalp şekli çizerek bunu sarı-laciverte boyadım ve üzerine de metanet, kuvvet ve sağlamlığın ifadesi olan meşe dalını resmettim. Beyaz kısma da kulübümüzün ismini ve kuruluş tarihini yazdım. Rozetimizi çizerken, ona şu manayı vermeye çalıştım; Kalpten gelen bir bağımlılıkla bu kulübe hizmet etmek. Çizdiğim şekil arkadaşlarım tarafından beğenildi ve yeni amblem o tarihlerde Almanya'da bulunan Tevfik Haccar'ın aracılığıyla orada yaptırıldı. Yeni harflerin kabulünden sonra aynı şekilde muhafaza edildi. Sadece Fenerbahçe Spor Kulübü 1907 yazısı yeni harflerle değiştirildi.
 
Top