Felsefeye Göre Varlık Nedir ?Bilime Göre Varlık Nedir ?

Suskun

V.I.P
V.I.P
Felsefeye Göre Varlık nedir?

Varlık felsefesinin konusu var olan her şeydir. İnsan, kendisini saran çevre içinde her şeyle ilgi kurmuş ya da kurma uğraşı vermektedir. Var olanlarla hem felsefe hem de bilimler ilgilenmiştir. Bu nedenle Varlık Problemi felsefe ve bilimleri hep birbirine yakın tutmuştur.

"Varlık nedir ?" sorusu bizi gündelik bilgi ilgilerinin dışına çıkarır ve bir başka bilgi alanına götürür. Bu bilgi alanı, varlığın ne olduğunu soran ve bu soruya cevap vermeye çalışan varlık felsefesidir.

Bilime Göre Varlık nedir ?
Bilimler varlıkları kendi alanlarına göre ayırarak ele alıp değerlendirmeye çalışır. Örneğin, fizik maddi varlığı, biyoloji canlı varlığı, matematik ve mantık ideal varlığı araştırır. Bilim ile felsefenin varlıkla ilgileri farklıdır.

Bilimler varlığı bir gerçeklik olarak ele alır.

Varlık alanında her durumu nedensellik ilişkisi içinde değerlendirir. Varlıkla ilgili açıklayıcı ilkeleri, bilimsel kuram ve yasaları bulmaya çalışır.

Bilim bu tavrıyla doğaya, varlığa egemen olmaya , onu kontrolü altında tutmaya çalışır.

Felsefe Açısından Varlık
Felsefe varlığı yalnız gerçekliği ile değil, bunun ötesinde varlığı temellendiren şeyin ne olduğu düşüncesiyle ele alır. Felsefe, metafizik ya da ontoloji olarak varlığı temellendiren şeyleri, yani özleri araştıran temel bir bilgidir.

Buna göre, metafiziğin konusu, empirik ve bireysel varlığın üzerinde bulunan, duyularla kavranamayan, zaman ve mekan dışı olan, hiçbir zaman değişmeyen ve daima kendi kendisi ile aynı kalan özler ya da ideal varlıklardır.

Görünen varlığın gerisinde, üstünde olan ve varlığı temellendiren bu öz, temel ilke filozoflara göre farklı biçimlerde ele alınmıştır. Örneğin, bu temel ilke Platon için idea, Aristoteles için madde ve form, Hegel için geist , Husserl için saf ben dir.

Felsefe varlığı kısımlara, alanlarına göre ayırarak değil, bütünüyle değerlendirmeye çalışır.
 
Top