Fatih Akın'a Tam Not

cırcırböcee

V.I.P
V.I.P
Cannes Film Festivalinde yönetmen Fatih Akın'ın Altın Palmiye için yarışan "Yaşamın Kıyısında" filmi, bugün ilk kez gösterildiği festival sarayında basından tam not aldı.

Çok sayıda gazetecinin festival sarayında izlediği film, seyredenlerden yoğun alkış aldı. Akın, daha sonra düzenlediği basın toplantısında, "Filmde yer alan 6 karakter, benim bir bir parçam, bu film beni anlatıyor" dedi.

Daha önceki "Duvara Karşı" filminde aşk, bu filmde ölüm konularına ağırlık verdiğini kaydeden yönetmen, bir sonraki filminde de şeytanı ön plana çıkaracağını söyledi. Film oyuncularından Tuncel Kurtiz, "sanatın dilinin ortak olduğunu" belirtti ve "sinemanın bütün dünyayı birleştirdiğini" kaydetti.

Filmin diğer başrol oyuncularından Nurgül Yeşilçay, Cannes'da yarışan filmde rol almaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, yönetmen Fatih Akın'a teşekkür etti. Nursel Köse ise açıklamasında, "Türkçe, Almanca ve İngilizceyi bir araya getiren film aslında bütün dünyayı bir araya getiriyor" dedi.

Bu arada yönetmen Fatih Akın'ın, Dünya Film Vakfının üyeliğine davet edildiği öğrenildi. Akın'ın seçeceği 10 eski Türk filminin restorasyonu bu vakıf tarafından yapılacak. Akın'ın seçtiği filmler çerçevesinde ilk olarak Metin Erksan'ın "Susuz Yaz" filmi vakıf tarafından restore edilecek.

"Yaşamın Kıyısında", Festival sarayında yerel saatle 19.00'da (TSİ 20.00), yönetmeni ve bazı oyuncularının katılımıyla bu kez davetlilere gösterilecek.

24.05.2007
 

cırcırböcee

V.I.P
V.I.P
Ünlü yönetmen Fatih Akın, "Yaşamın Kıyısından" filmiyle 60. Cannes Film Festivali'nde kazandığı En İyi Senaryo ödülünü Türk Sineması'na adadı.

Son dönemde çektiği her filmle uluslararası festivallerde büyük övgüler alan ünlü yönetmen Fatih Akın, 2004 yılında "Duvara Karşı" ile Berlin Film Festivali'nde kazandığı "Altın Ayı" ödülünün bir tesadüf olmadığını Cannes'da iki ödül (En İyi Senaryo ve Ekümenik Jüri Ödülü) birden alarak kanıtladı. Ünlü yönetmen ilk olarak Hristiyan dini kuruluşları tarafından, 1974'ten beri verilen, Ekümenik Jüri Ödülü'yle onurlandırıldı. Farklı kültürlerden gelen Hıristiyanlardan oluşan altı kişilik Ekümenik jüri heyeti, Akın'ın "Yaşamın Kıyısında" filminde Almanya ve Türkiye'de, farklı kültürlerden gelen kişilerin ilişkilerinin etkileyici bir dille anlattığı için bu ödüle layık görüldüğünü açıkladı.

Başarılı yönetmen daha sonra En İyi Senaryo ödülü için bir kez daha sahneye davet edildi. Akın, dün yaptığı basın açıklamasında ödülünü Türk Sineması'na adadığını şu sözlerle ifade etti: "60. Cannes Film Festivali'nde Türk Sineması adına bu ödülü aldım. Bu kadar önemli bir festivalde En İyi Senaryo ödülünü almak bir yönetmen ve senarist olarak çok gurur verici, yeni filmlerim için ise çok motive edici. Tüm ekibim ve oyuncularıma teşekkür ederim. Onlarsız olmazdı. Ödülüm Türk Sineması'nındır..." Fatih Akın ödülünü, beyazperdenin en zarif kadınları arasında gösterilen ünlü İngiliz oyuncu Charlotte Rampling'in elinden aldı.

27.05.2007
 
Top