• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Falcılık nedir? Falcıya inanmak caiz midir?

Suskun

V.I.P
V.I.P
Falcılık nedir?
Falcıya inanmak caiz midir?


İnsanın güzel bir olayla veya sözle karşılaştığında iyimserliğe; kötü bir hal ile karşılaştığında ise kötümserliğe kapılması, yaratılıştan gelen fıtrî bir hadisedir. Ancak, iyimserlik ve kötümserliğe kapılarak bu gibi hallerin tesiri altında kalmak kişiyi evhama sevk edeceğinden kötü sonuçlar doğurabilir.

Arapçadaki "F-E-L" kökünden olan fal sözcüğü iyimserlik ve iyiye yorma manasına gelmektedir. Hayırlı ve hayra teşvik edici sözler de bu kabil-dendir. Bu manadaki fal için peygamberimiz:

"İslam'da uğursuzluk yoktur. Ancak fal'ı (iyi sözü) beğenmekteyim"
buyurmuştur. Görüldüğü üzere bir şeyi uğursuz saymak onun etkisinde kalmak yersiz ve dayanaksızdır. Bilakis ümitvar olmak Allah'a güvenip O'ndan güç alarak hayatımızı değerlendirmek her Müslümanın görevidir.

Günümüzde halk arasında fai diye ifade edilen ve kahve fincanı veya bir takım şeylere bakarak kişinin geleceği ile ilgili hususlarda hükümler çıkarmak yanlıştır, dinimizde yeri yoktur.

Günümüzdeki manası ile fal, cahiliyet döneminde müşriklerin uyguladıkları oklarla nasibini tespit etmek ve gelecekle ilgili bilgiler aktarmaktır ki, bunu yapmak ve ona inanmak dinen caiz değildir.

Konuyla alakalı birkaç hadis-i şeriften bahsetmekte fayda var . Zira bu konular günümüzde insanların önemsediği mevzulardandır.

Rasulullah Efendimiz Buyuruyor ki;
Büyü yapan Allaha şirk koşmuş olur. (Nesâî)
Falcıya, büyücüye, kâhine giderek, onların söylediklerine inanan Kur'ân-ı kerîme inanmamış olur. (Taberânî)
Falcıya fal baktıran, onun sözüne inanmasa bile, 40 gün namazı kabûl olmaz. (Müslîm)
Fala bakmak, yazı ve çizgi ile gelecekten haber vermek puta tapmak gibidir. (Ebû Dâvûd)
Kâhinlik yaparak alınan para haramdır. (Buhârî)


Peygamberimiz (sav) Hazretleri fala bakanlara, yıldıznameye bakanlara,'lanet olsun' buyurmuştur. Bu tür işlerle uğraşanlar Tayfa-i cinden istifade ederler.

Rasulullah (sav) Efendimiz'den önce tayfai cinler görünürdü. Hatta Rasulullah Efendimizin Mekke'den Medine'ye hicretinde dahi tayfa-i cin görünürdü. Şeytan da görünürdü. O dönemde büyücülük çok ileride idi. Yıldızlara bakarak bazı şeyleri keşfederlerdi. Bunun sebebi de tayfa-i cinlerdir. Çünkü Tayfa-i Cinlerin ömürleri çok uzundur. 900 sene yaşayanları da vardır.
Tayfa-i Cin, bazı hadiseler hakkında biribirleriyle konuşurlar. Şu şöyle oldu, bu böyle oldu, derler. Aralarında geçen hadiseleri bir takım inançsız insanlara bildirir ve onlara sihir yapmasını ilaç yapmasını öğretirlerdi.

Günümüzde insanlar bu tür kişilere gidip medet umuyorlar. Halbuki bu kişilerden medet ummak, insanların itikadını bozar.
İnsanlar başlarına gelen bir sıkıntı yüzünden böyle sapık kişilere gidiyorlar. O kişi de;

Kitaba bakıyım, yıldıza bakıyım, falına bakıyım sana büyü yapılmış, deyip birkaç yalan ifade ile 'uzun boylu mu desem, kısa boylu mu desem, falında sana sihir yapmışlar, yatağına hınzır tüyü dökmüşler' gibi sözler söyleyip insanları kandırıyorlar.

Bu saçmalıkları dinleyen kişi de;

Evet, doğru canım, kısa boylu,

Ha! bu benim kardeşimin karısı kesin bu yaptı, diyor ve kardeş kardeşiyle, akraba akrabalarıyla düşman oluyor.
Bu işlerle uğraşanların sonu da iyi olmuyor. En sonunda onlar da tayfa-i cin tarafından boğuluyor, kimi deliriyor, kimisi cinnet geçirip helak oluyor.

Rabbım cümlemizi bu gibi durumlara düşmekten korusun inşaallah.
 

Top