• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Evlilik sözleşmesi nedir ?

Suskun

V.I.P
V.I.P
Türkiyenin henüz yabancı olduğu ve yavaş yavaş medya ve tv lerden gördüğümüz kadarı ile bildiğimiz, sanat camiasının içerisinde yer alan, normal hayatta birbirine güvenmeyip, birbirlerie şartlar sunan çiftler bu şartları sözleşme haline getirmektedir.

Peki Nedir Evlilik Sözleşmesi ?

Sözleşme maddeleri yine taraflar tarafından belirlenecek olup, sözleşmenin maddelerine uyulması boşanma sebebi sayılacaktır.

Şimdi hemen aşşağıya örnek bir evlilik sözleşmesi resmi koyuyorum. Tarafların birbirine ettiği bağlılık yemini, erkeğin kadınının her türlü ihtiyacını karşılaması, hastalıkta sağlıkta bir arada olma olayını artık kağıt üzerinde sözleşmeye bağlıyorlar malesef. İş tamamen duygusal arkadaşlarım ( para )
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
Evlilik sözleşmesi

Sizlerden gelen soruların büyük çoğunluğu eşler arasında mal paylaşımı... Henüz toplumumuzda yeterince bilinmeyen evlilik sözleşmelerine ilişkin merak edilenleri Avukat Semra Yener yazdı.

EVLENİRSEM MAL VARLIĞIM TEHLİKEDE Mİ, KENDİMİ NASIL GARANTİYE ALIRIM, EVLİLİK SÖZLEŞMESİ (MAL REJİMİ SÖZLEŞMELERİ) NEDİR ?

Eşlerin evlenme öncesinde yada evlendikten sonra sahip oldukları veya olacakları malların mülkiyet ve yönetiminin karı kocadan hangisine ait olacağı, bu malları kimin kullanacağı, sözkonusu mallardan ve bu malların gelirlerinden karı kocadan hangisinin, hangi oranda yararlanacağı, mallardan kaynaklanan sorunların hangi oranda kime ait olacağı ve evliliğin sona erdiği durumlarda malların nasıl paylaşılacağı gibi hususlar Yeni Medeni Kanunumuzda "mal rejimi sözleşmeleri" diğer adı ile "evlilik sözleşmeleri" ile çözüme kavuşmaktadır. Taraflar yasal sınırlar içinde bu sözleşmelerle endişelerini giderecek çözümler yaratabilme imkanına sahiptir.

1) Medeni kanunumuzda mal rejimi- Evlilik sözleşmesi çeşitleri;

• Edinilmiş Mallara Katılma (yasal rejim)

• Mal Ayrılığı

• Paylaşmalı Mal Ayrılığı

• Mal Ortaklığı’ dır.

2) Mal rejimi sözleşmesi

Evlilik sözleşmesi evlenmeden önce veya sonra yapılabilir.

Taraflar istedikleri mal rejimini kanunda yazılı sınırlar içinde seçebilir, kaldırabilir, değiştirebilirler.

Evlilik sözleşmesi karı kocanın rızasına dayanan, kanunda düzenlenmiş bir çeşit Aile Hukuku Sözleşmesi’dir.

3) Mal rejimi sözleşmesi- Evlilik sözleşmesi ayırt etme gücüne (temyiz kudretine) sahip olanlar tarafından yapılabilir.

Küçükler ve mahcurlar (kısıtlılar) bakımından velinin, vasinin (yasal temsilcinin) izni alınması gerekir.

4) Mal rejimi sözleşmesi- Evlilik sözleşmesi geçerli olması için resmi şekilde (noterde) yapılmalıdır.

Sözleşme noter tarafından resen düzenleme şeklinde yapılır. Sözleşmenin yapılması gibi, değiştirilmesi ,ortadan kaldırılmasıda aynı şekle tabi olur.

5) Eşler evlilik sözleşmesi yapmak zorunda değillerdir. Ancak, bu takdirde, eşler arasında yasal rejim olan "edinilmiş mallara katılma rejimi" geçerli olacaktır.

Edinilmiş mallara katılma rejimi, edinilmiş mallar ile eşlerden her birinin kişisel mallarını kapsar. Eşlerin aşağıda yer alan nitelikteki "edinilmiş mallar"ı eşler arasında yarı yarıya eşit olarak paylaştırılacak demektir.

• Çalışmaları karşılığı maaş, ücret vs.

• Sosyal güvenlik kuruluşları ödemeleri,

• Çalışma gücü kaybı nedeniyle ödenen tazminatlar

• Kişisel malların gelirleri (örneğin kira, faiz gelirleri vb.) Eşler, mal rejimi sözleşmesiyle kişisel malların gelirlerinin edinilmiş mallara dahil olmayacağını da kararlaştırabilirler.

• Edinilmiş malların yerine geçen değerler.
 

Paradoks

... Elif ...
Özel üye
Evlilik sözleşmesindeki maddeler
Evlilik sözleşmesine hangi maddeler konulur

Evlilik hazırlığı yapanlar, modaya uyup evlilik sözleşmesi yapmak isteyenler bu yazıyı okumadan imza atmasınlar.

Evlilik sözleşmesi evlenmeden önce veya evlendikten sonra noter huzurunda yapılan anlaşmadır. Bu anlaşma ile eşler arasında özellikle mal paylaşımı ve edinilmiş malların hakları ile ilgili tarafların istekleri veya edinilmiş mallarda hangi tarafın hukuki açıdan sorumlu olacağı belirtilmektedir.

Medeni kanununda bulunan maddeler ile mal paylaşımı belirli bir şekilde düzenlenmektedir fakat bu paylaşımda tarafların mağduriyet yaşaması durumu ortaya çıkabildiğinden evlilik sözleşmesi yapılması oldukça mantıklı ve her iki taraf için de avantajlı görülüyor.

Evlilik sözleşmesine eklenecek maddeler eşlerin birlikte ortak karar alabileceği maddelerdir. Evlilik sözleşmelerinin her iki tarafında lehine olabilmesi için bir avukata başvurularak gerekli bilgiler alındıktan sonra avukat aracılığı ile hazırlanması en doğrusudur.

Medeni kanunda yer alan yeni yasal değişiklikler ile birlikte mal paylaşımı ve edinilmiş mallar üzerindeki hakların maddeler halinde belirtilmesinin dışında eşler sözleşmeye çeşitli maddeler ekletebilirler.

Örnek vermek gerekirse erkeğin kadını aldatması durumunda veya kadının erkeği aldatması durumunda aldatan tarafın aldatılan tarafa tazminat vermesi talep edilebilir, eşlerden birinin yaşayacağı mağduriyet sonrası mal paylaşımında mağdur olan tarafın lehine olacak şekilde düzenlenebilir, çiftlerin birbirlerinden beklentileri maddeler halinde sıralanabilir ve uyulmadığı taktirde evlilik birliğinin bitmesi ile birlikte oluşacak mal paylaşımının nasıl yapılacağı bu sözleşme ile birlikte kesin sonuca bağlanabilir.
 

Paradoks

... Elif ...
Özel üye


Her çift evliliğe ilk adımlarını atarken ömürlerinin sonuna kadar beraber olmayı dileyerek evlenirler. Hayat uzun olmasına karsın doğru insanı, esi bulmak zordur. Çiftler doğru kisiyi bulduklarını düsünerek beraberce bir hayata baslarlar. Ama beklenmeyen anlasmazlıklar sonunda evliliklerine nokta koymak isterler. Aslında evlilik gibi ciddi bir karar alınırken alınması gereken bir karar daha vardır. Bu onların geleceği ile ilgili bir karar oloacaktır. Eslerin evliliklerinden hemen önce yada evliliklerinin ilk dönemlerinde verecekleri ortak kararlarla evlilik sözlesmesi yapabilirler. Bu karar aynı zamanda özverinin de kalıcı olmasını sağlayacaktır. Evlilik sözlesmesinde hangi konuların yer alacağını çiftler birlikte belirleyerek noterde
onaylatabilirler.
Zaten evlilik sözlesmesi ile birlikte yeni medeni kanunda yer alan mal varlığı paylasımınında hangisini seçeceklerinide belirtirler. Asağıdaki dört seçenekten kendileri için uygun olanı belirtirler.
Mal ayrılığı
Mal ortaklığı
Paylasmalı mal ayrılığı
Edinilmis mallara katılım
 

Top