Etkili iletişim ve Dinlemenin Önemi

Tuba

Özel üye
Sohbeti dinlenir insan olmak için bilgi ve görgü ne kadar önemliyse onu aktarabilme ve karşıdakileri etkileyebilme özelliği de o kadar önemli. Bugün birçok işletme personel seçerken sınav tekniğinden ne kadar yararlansa da, mülâkatlar en etkin seçme yöntemi. Birkaç saniyede insanlar bizim hakkımızdaki ilk izlenimlerini oluşturuyor ve geçen dakikalar içinde de hakkımızdaki kararlarını veriyorlar. Üniversitelerin de özellikle lisansüstü programlarına öğrenci seçerken bilgi sınavlarının yanı sıra mülâkat tekniğinden de bolca yararlandığını göz önüne alırsak konunun önemi daha iyi ortaya çıkıyor. Kısacası iyi bir arkadaş, eş olmanın da, işinde, okulunda ilerlemenin ve başarılı olmanın da yolu konuşmaktan değil konuşabilmekten, duygu ve düşüncelerini kurallarına uygun bir şekilde aktarabilmekten geçiyor.

İletişimde başarının ilk önce kendimizi karşı tarafa iyi aktarmakta yattığını ifade ediyorlar. Bunun için de öncelikle iyi bir dinleyici olmak gerektiğini sözlerine etkiliyorlar. Çoğumuz kulaktan kulağa oyununu biliriz; İlk önce birisi bir diğerinin kulağına bir şeyler fısıldar. Daha sonra bu kişi üçüncü bir kişiye aynı mesajı iletir. O da dördüncü bir kişiye derken, oyun bu şekilde devam eder. En son kişi ne duyduğunu yüksek sesle söyler. Sonuçlar genellikle gülünç olur, çünkü mesajın aktarılması sırasında bazı kelimeler atlanır, bazıları da yanlış söylenir; bu şekilde cümleler bazen tanınmayacak hale gelir.

Dinleme faaliyeti esnasında aktif rol üstlenmek, dinlemeye çaba göstermek demektir. Bu, işitmenin biraz ötesinde bir eylem olan pasif dinlemeden çok farklıdır. Pasif dinleme, sesleri işitme ve bunların zihnimizde düşünceler oluşturmasını kapsar. Dinleme faaliyeti esnasında aktif rol üstlenmekse, seslere tepki vermekten daha fazlasını yapmaktır. Bu, dinlemeye bağlı amaçlar olan anlama ve hatırlamayı gerçekleştirebilmek için bilinçli olarak çaba göstermek demektir.

alıntı
 
Top