Etek Baskısı Nasıl Yapılır?

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Etek Baskısı Nasıl Yapılır?

Etekler, sürfile yapıldıktan sonra içeri katlanan baskı payı ile etek arasında, iğne ardı ile dikilerek bastırılır. Baskının eteğin yüzüne çıkmaması için, kumaşın yüzüne gelecek kısmından 1-2 tel kıvrılan baskı payından biraz daha fazla alınmak suretiyle dikilir. Kalın mantoların astar içinde kalan etekleri, tayyörlerin aynı şekilde bitirilen kolları, seyrek hıristo teyeli (çapraz teyel) ile bastırılır. Sık hıristo teyeli ile yapılan baskılar yüzden belli -olur. Bunda da ipliği germemek şarttır. Etek, bastırmak için kıvrılırken, dikiş yerleri birbiri üstüne getirilip iğnelenir. Dikişler arasında, kıvrılan parçada bolluk varsa, eşit şekilde dağıtılır.

Poplin, ipekli, sentetik kumaşlar için en uygun baskı, etek kıvrıldıktan sonra yeniden 1/2 santim içeri kıvrılıp, gizli dikişle dikilerek yapılan baskıdır. Normal etek baskılarının genişliği 5-7 sm. arasındadır. Kaim kumaşlarda, parçalı biçilerek etek ucu hafif verevlenerek genişlemiş eteklerde baskı genişliği 5 sm.i geçmemelidir. Parçalı eteklerin (hele yünlülerde) yuvarlak olan etek uçlarındaki bolluk, teyel yapılarak hafifçe toplanır.

Etek işaret yerinden katlanarak teyellenir, ya buhar ütüsü ile, ya da nemli bir bez üzerinden ütülenerek, bolluk kumaşa yedirilir. Sonra etek sürfile yapılır, içten, gizli olarak iğne ardı dikilerek bastırılır. Düz iplikten biçilen ince kumaşlarda baskı genişliği 10 sm, kadar olabilir. Bu, elbisenin eteğine hafif dolgunluk, ağırlık vererek, eteğin düz durmasını da sağlar. Amerika’da bütün konfeksiyon mağazalarındaki hazır elbiselerin etekleri, makina ile eteğe ince ipek bir şerit dikilerek temizlendikten sonra ya elle, ya da makinada bastırılır.

Baskı ister içeri kıvrılan kısım yeniden kıvrıldıktan sonra ince ince dikilerek yapılmış olsun, ister başka şekillerde tamamlansın, esas olan şey, baskının içte temiz, düzgün olduğu kadar, kumaşın yüzünden de belli olmamasıdır. Bunun için de, ipliğin dikerken gerilmemesi, kumaşın yüz kısmından elden geldiği kadar az tel alınarak tutturulması, baskı şeklinin kumaşın kalınlığına göre ayarlanması şarttır. Bunda, baskı için kullanılan ipliğin de büyük bir payı vardır., İpliğin ince, yumuşak olmasına dikkat etmelidir.
 
Top