• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Erken Menopoz

cemree

=)=)
V.I.P
Kadınlarda adet kanamasının 35 – 40 yaşlarından önce kesilmesi erken menopoz olarak tanımlanır. Bu durum oldukça nadir görülen bir sorundur. Yumurtalıklar işlevlerini tam olarak yerine getiremez ve adet kanaması kesilir. Erken menopoz vakalarında erken teşhis oldukça önemli bir yer tutar. Çünkü erken menopoz vakalarında kemik erimesi problemi çok sıklıkla karşılaşılan bir sağlık sorunudur. 35 – 40 yaşlarında adet kanamalarının kesilmesi birçok nedenden dolayı gerçekleşebilir. Bu nedenler:


Aşırı ve ani kilo kayıpları
Ağır ve aşırı egzersiz
Kürtaj
Stres
Cerrahi operasyonlar sonucu meydana gelen yapışıklıklar olarak sıralanabilir.
Erken yaşlarda adet kesilmesine bağlı olarak östrojen hormonu azalır ve bu durum ile ilişkili kemik kayıpları meydana gelebilir. Bu nedenle bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Erken menopoza nedenleri nelerdir?
Yaşam tarzı ve enfeksiyonlar:

Sigara tüketen kadınlarda erken menopoz riski oldukça yüksektir. Yine aynı zamanda alkol tüketimi de erken menopoza neden olabilir. bazı enfeksiyon türleri yumurtalıklarda etki göstererek erken menopoz sorununa yol açabilir.

Stres:
Stres daha birçok hastalığı tetikleyen bir etkendir. Bazı hastalıklarda etkili olduğu gibierken menopozda da oldukça etkili bir faktördür. Ancak stres tek başına erken menopoznedeni değildir. Stres diğer etkenler ile bir araya gelerek tetikleyici bir özelliğe sahiptir.

İrsi etkenler:
Ailesinde erken menopoz öyküsü olan bir kadının erken menopoza girme riski oldukça yüksektir. Menopoz yaşı anne ya da kız kardeşin menopoza girme yaşı ile yakından alakalıdır

Kanser tedavisi:
Kanser tedavisi nedeni ile kemoterapi ve radyoterapi alan kişilerde yumurtalıklar oldukça etkilenir. Ve erken menopoza yol açabilir. Kanser türü, yumurtalıkların ne derece etkilendiği, tedavinin süreci, tedavi nedeniyle kullanılan ilaçların türü ve dozu menopozu tetikleyebilir.

Yumurtalıklara ve üreme sistemine ait organların konumlandığı pelvik alana uygulanan tedavi türü yumurtalıkları hem kalıcı hem de olumsuz bir şekilde etkiler. Kullanılan ilaçların düşük dozda olması ve tedavinin kısa sürmesi geçici menopoza yol açabilir. Işın tedavisi gören bir hastada yumurtalıkları koruma altına almak için gayret edilmelidir. Meme kanseri nedeni ile tedavi gören kadınlarda erken menopoz riski daha yüksektir.


Otoimmum bozukluklar:Yapılan araştırmalara ve çalışmalara göre otoimmum bozuklukların erken menopozvakalarına neden olduğu düşünülmektedir. Otoimmum bozuklukların neden olduğu erken menopoz vakalarında ayrıca şeker hastalığı, tiroit bezi ile alakalı bozukluklar, romatizmal hastalıklar ve daha birçok otoimmum hastalıklar da görülmektedir.

Cerrahi menopoz:
Cerrahi operasyonlar nedeni ile her iki yumurtalığı birden alınan kadınlarda cerrahi menopoz görülür. Bu vakalarda cerrahi operasyonun ardından progesteron ve östrojen hormonlarında düşüş yaşanır ve menopoz ile alakalı şikâyetler başlar. Rahmin alınması halinde yumurtalıklar ile alakalı olan damarlar hasar görürse yumurtalıklar işlevlerini yitirebilir ve erken menopoz olasılığı ortaya çıkabilir. Şayet erken menopoz bu nedenle başlar ise ciddi boyutlarda yakınmalara neden olabilir.
 

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
Menopoz nedir?
Menopoz, yumurtalıkların üreme işlevini bırakması ve adet döngülerinin tamamen kesilmesi sonucu ortaya çıkan durumdur. Bir yıl boyunca adet görmeyen ve üreme döngüleri tamamen durmuş olan kadınlar menopoza girmiş olarak kabul edilebilir. Dünya genelinde menopoza girme yaşının ortalama 51,3 olduğu hesaplanmıştır. Ancak çok çeşitli etkenler dolayısıyla bazı kadınlar, 50’li yaşlardan önce de menopoza girebilmektedir.

Erken menopoz nedir?
Araştırmacılar 45 yaş öncesinde gerçekleşen menopozu ‘erken menopoz’ olarak tanımlarlar. Yakın zamanda ortaya çıkan ‘prematüre menopoz’ ise 40 yaş altında yaşanan menopoz durumları için kullanılan bir kavram olmuştur.

Erken menopoz neden olur?
Erken menopozun olası sebepleri şunlardır:
  • Bağışıklık sistemine bağlı hastalıklar
  • Adrenal yetersizlik
  • Enfeksiyonlar (Özellikle kabakulak ve pelvik tüberküloz hastalığının etkili olduğu görülmüştür.)
  • Sigara kullanımı. (Düzenli olarak sigara içen kadınların, içmeyenlere oranla %40 daha fazla erken menopoz riski altında olduğu araştırmalarla ortaya çıkarılmıştır.)
  • Sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı
  • Erken adet görmüş olmak. (Özellikle 11 yaşından önce adet gören kadınlarda erken menopoz riskinin arttığı bilinmektedir...)
  • Genetik özellikler
  • Radyasyon tedavisi ve kemoterapi
  • Kronik stres

Erken menopoz belirtileri nelerdir?
Erken menopozun belirtileri, sıradan menopoz belirtileri ile aynıdır ancak daha yoğun bir şekilde ortaya çıkabilirler:
  • Menstrual döngüdeki değişimler, düzensiz adet görme ya da adetin tamamen kesilmesi
  • Vajinal kuruluk
  • Sık idrara çıkma ihtiyacı
  • Gece terlemeleri
  • Ani gelen sıcak basmaları
  • Cinsel isteksizlik veya işlev bozukluğu
  • Uyku bozuklukları
  • Eklem ağrıları
  • Konsantrasyon bozukluğu

Erken menopozu önlemek için neler yapılabilir?
Bir şekilde erken menopoz riski altında olduğunuzu düşünüyorsanız, öncelikle tiroit ve östrojen, progesteron gibi kadınlık hormonları seviyelerinizi kontrol ettirmek isteyebilirsiniz. Yolunda gitmeyen bir şeyler varsa hekiminiz sizi uyaracak ve gerekli tedaviyi önerecektir. Ancak acil müdahale gerektirmeyen durumlarda hormon replasman tedavileri uygulamak yerine doğal yöntemlerle de hormonlarınızı dengeleyebileceğinizi unutmayın:

Beslenme düzeninize dikkat edin: Sizin için en sağlıklı olacak beslenme programını oluşturun, gerekirse bir beslenme uzmanından yardım alın. Östrojen hormonunu tetikleyen gıdaları (keten tohumu, hindistacevizi, somon, kuru erik gibi) tüketmeye özen göterin.

Bol su tüketin: Susuz kalmak yalnızca erken menopozu değil, birçok hastalığı tetikleyebiliyor. Gün içerisinde 2-3 litre su içmeyi alışkanlık haline getirin.

Egzersiz yapın: Sadece günde yarım saat yürüyüş yapmak bile çok şeyi değiştirir. Kendinize günlük yaşamınızda rahatlıkla uygulayabileceğiniz bir egzersiz programı belirleyin.

Stresten uzak durun: Stresli anlarda salgıladığımız kortizol hormonu, vücuttaki diğer bütün hormonların işleyişini etkileyebilyor. Erken menopoz riski altındaysanız özellikle stresle baş etmeniz gerekiyor. Gerekirse bir uzmandan yardım almaya çekinmeyin.

Sigara, alkol ve kafeinden uzak durun: Sigara içen kadınların erken menopoza daha meyilli olduğu biliniyor. Alkol ve kafein de metabolizmanın işleyişini olumsuz etkileyerek menopoz belirtilerinin daha yoğun bir şekilde yaşanmasını sağlayabiliyor.

Beyninizi aktif tutun: Menopozun belirgin belirtilerinden biri de konsantrasyon ve dikkat eksikliği. Bu süreçte iyi uyuyarak ve beyninizi aktif tutacak etkinlikler yaparak bu belirtilerden kurtulmanız mümkün. Yeni bir dil öğrenin, düzenli olarak bulmaca çözün... Seçenekler size kalmış!
 
Top