Erkeklerin de kadınlar gibi bakımlı ve güzel görünümlü olmaları esastır. Peygamberimiz erkeklerin güzel kokular sürmesini de tavsiye ediyor. Bıyıkların kısaltılması, sakalın düzgün tutulması o günün şartları arasında.
Peygamber döneminde kozmetik yerine gülyağı, misk kullanılmış. Kozmetik ürünlerini o günkü kokulardan ayrı düşünmek mümkün değil. Kozmetik ürünlerinde alkol var. Ancak kullanılması bir sakınca doğurmaz. Çünkü alkolün içilmesinde sakınca var.
Saç ektirmeyi toplum normal karşılıyor ve değerlerini zedelemiyorsa mahzur yoktur. Kişinin kendisini rahatlatacak, yakışıklı olacağım diye yaptırıyorsa bu psikolojiktir, din izin veriyor.
Sakalla ilgili iki hadisten birinde beyaz sakalla dolaşmayın boyatın diyor Peygamberimiz. Saçını da aynı şekilde boyatabilir. Dinen hiçbir sakınca yoktur.
Peygamber Efendimizin saçları zaman zaman omuzlarına kadar indiğine dair hadisler vardır. Ancak herkes sünnet diye saç uzatmak zorunda değil. Çünkü Peygamberimiz toplumun gereği olduğu için bunu yapmıştır. Dini bir gereklilik yoktur.
Erkeğin küpe takması da saç uzatma ile aynı kategoride düşünülmeli. Ancak Peygamberimizin erkeğin erkek, kadının da kadın gibi giyinmesi yönünde tavsiyeleri var. Buna dikkat etmek gerekir. Yani küpe takmak cinsel tercihi ortaya koymak olarak algılanmıyorsa erkeğin küpe takmasında bir mahzur yoktur.
Prof. Dr.Yusuf Şevki Yavuz / Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi
Erkekler küpe takabilir
Müslüman bir erkeğin estetik ameliyat yaptırmasını engelleyen dini bir hüküm Kuran’da ve hadislerde yoktur. Bir insan kendisini güzelleştirmeye yönelik bir operasyon gerçekleştirebilir. Estetik operasyonları engelleyen bir şey yok.
Erkekler saç da ektirebilir. Bu konuda bilim, tıp ne söylüyorsa, onu uygulamak lazım. Eğer saç ektirmek zararlı değilse, sağlığa aykırı değilse, insan pekala saç ektirebilir. Zaten saçın dökülmesi yaradılışa da çok uygun değildir çünkü Allah insanı saçlı olarak yaratmış.
Saçlar sonradan dökülüyor. Saç dökülmesi tıbbi birtakım bozukluklardan kaynaklanıyor. Saç köklerindeki hormonlar sağlıklı bir şekilde işlemiş olsa, herhalde saç dökülmez.
Erkekler saçlarını boyayabilir. Buna engel bir şey yok. Peygamberimiz de saçını boyarmış. Hadis literatüründe onun saçlarını boyadığına ilişkin rivayetler var. Kına yakmak, hem beyaz saçların rengini değiştiriyor biliyorsunuz, hem de besleyip güzelleştiriyor. Bu, insanın kendisini geliştirmesine yönelik kozmetik malzemeleri kullanabileceğine dair bir işaret de sayılabilir.
Dinimizin küpe, dövme gibi konularda açık bir hükmü yok. Küpe bir süstür. İnsanın özel ilgisi varsa küpe takabilir, bunu engelleyen bir durum yok. Küpe tamamen kültürel bir şeydir. Yavuz Sultan Selim de takıyordu mesela. Diğer Osmanlı padişahları takmıyordu. Kişinin tercihiyle ilgili bir durum.