• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu yarışma düzenlendi. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada katilmanizi bekliyoruz...

Ergenliği yıkım değil gelişim olarak algılayın

  • Konuyu açan Konuyu açan Defne
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

Defne

Usta
12-21 yaşlarındaki genç arkadaşlar, kendinizi eskiden olmadığı kadar asi ve hırçın, alıngan ve karamsar, bazen de dalgın ve durgun, bir o kadar da başına buyruk ve sorumsuz hissediyor, olur olmaz şeylere ağlıyor ya da gülüyor musunuz? Peki bunların ergenlikten kaynaklanabileceğini hiç düşündünüz mü?

A. Freud’un deyimiyle “Ergenlik, normalin anormalliğidir” ve siz kanınızın deli olduğu bu dönemin içindesiniz. Kendinizi aradığınız bu dönemde, herkes size bol iniş çıkışlı duygu ve davranışlarınızın nedenini soruyor. Oysaki siz, bu sorunun cevabını bulmaya çalıştığınız için bu davranışları sergiliyor ve dolayısıyla kimsenin, özellikle anne babanızın sizi hiç anlamadığını düşünüyorsunuz. Başkalarıyla kıyaslanmaktan, eleştirilmekten, ebeveynlerinizden “Sana değil çevreye güvenmiyoruz” sözünü duymaktan, ardı arkası gelmeyen nasihatları dinlemek zorunda kalmaktan, “özgür birey” olarak değil de hâlâ “çocuk” olarak görülmekten, hiç olmadığı kadar rahatsız oluyorsunuz. Aileniz kendileriyle değil de arkadaşlarınızla daha çok vakit geçirmenizden şikayet ederken, siz onlara tek amacınızın “müdahaleden uzaklaşmak” olduğunu anlatamıyorsunuz. Peki bu dönemin getirdiği olumsuzlukları en aza indirmek için neler yapabilirsiniz?

Önce ergenlik nedir ve ne değildir, bu konuda bilgi edinin. Bilgi kaynağınız arkadaşlarınızdan çok, konuyla ilgili doğru ve yeterli bilgi sahibi kişiler olsun.

Ergenliğin getirdiği değişimleri yıkım değil, gelişim olarak algılayın.

Kendinize model aldığınız kişilerin artı ve eksilerini gözden geçirmelisiniz.

İçinde bulunduğunuz gruba uyum sağlama ihtiyacını hissediyorsunuz. Fakat hangi tip arkadaş grubuna katılacağınızı belirleyebilme lüksüne sahipsiniz.

Birçok toplumsal kural ve değer yargıları size saçma ve anlamsız gelebilir. Fakat size anlamsız gelen bu kural ve değerlerin başkası için neden anlamlı olduğunu düşünmeniz kurallara tahammülünüzü artıracaktır.

Nedenli nedensiz, zamanlı zamansız öfke patlamaları ve asi tavırlarınız olabilir. Her şeyde olduğu gibi duygular da deneyip yanılarak öğrenilir. Ani ve asi duygularınızı engellemek mümkün olmasa da dönüp arkanıza baktığınızda telafisi mümkün olanları telafi etmek sizi inanılmaz rahatlatacaktır.

Mesleki eğilimlerinizde model aldığınız kişilerin meslekleri ve yönlendirmeleri sizin için ön planda olacaktır. Fakat ilgi ve yetenek testleriyle kendinizi ve yeteneklerinizi keşfetmeye çalışırsanız geleceğiniz adına daha gerçekçi kararlar alırsınız.

Bu dönemi başarıyla atlattığınızda neler kazanacağınızı düşünmek, ergenliği daha kolay geçirmenizi sağlayacaktır. Bu sınavı başarıyla geçtiğinizde; “Ben kimim?” sorusuna cevap verebilmenin mutluluğunu yaşayacaksınız. Böylece özgüveniniz artacak. Kendi kural, standart ve yaşam tarzınız olacak. Yetişkin ve özgür bir birey olarak kabul göreceksiniz.


Psikolojik Danışman Fatma Yaşar
 
Geri
Top