• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

EPDK’yı ikiye bölme süreci resmen başladı!

BeReNN

Alyam?
Özel üye
Enerji Bakanı Taner Yıldız, EPDK'nın ‘Petrol-LPG' ile ‘Elektrik-Gaz' piyasalarına hâkim olacak şekilde ikiye bölünme sürecinin resmi olarak başladığını söyledi

640188_detay.jpg


Bakan Yıldız yeni oluşumun enerji piyasasındaki oyuncularla iletişimi kuvvetlendireceğini kaydetti. E nerji Bakanı Taner Yıldız, enerji sektöründe çok fazla piyasa oyuncusunun oluştuğunu belirterek, bunlarla daha rahat muhatap olmak için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nu (EPDK) ikiye bölme sürecini başlattıklarını söyledi. Bu yıl 17'ncisi düzenlenen Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı'nın (ICCI) açılışına katılan Yıldız, Bloomberg HT'ye verdiği demeçte “Daha sıhhatli bir düzenleme ve denetleme açısından EPDK'nın ikiye bölünmesi sürecini başlatıyoruz” diye konuştu. EPDK'nın ikiye bölünme sürecinin enerji piyasasında oluşan oyuncularla iletişimi kuvvetlendireceğini belirten Yıldız, “Bu piyasa oyuncularının her biriyle daha rahat muhatap olma açısından bunun doğru olacağını düşünüyoruz. Hem kanuni düzenlemeler, hem mevzuatları hem de yönetmelikle ilgili düzenlemeler ikinci bir ekip tarafından yapılacak” dedi.

NÜKLEER SANTRALDA GERİ DÖNÜŞ YOK!

Yıldız, ICCI'nın açılışında yaptığı konuşmada nükleer santral kurma konusundaki kararlılıklarının devam ettiğini vurguladı. Türkiye'nin ciddi bir değişim, dönüşüm ve gelişim gösterdiğini dile getiren Yıldız, son 12 ayda yüzde 10.9'luk elektrik tüketim talebi artışına dikkat çekti. Her ülkenin şartlarının farklı olduğunu, bu rakama 8 yılda ulaşan gelişmiş ülkelerin bulunduğunu anlatan Yıldız, ''Onların enerji kaynaklarına bakış açısı ile Türkiye'nin bakış açısı mutlaka farklılık arz etmek zorunda” diye konuştu. Dünyadaki 30 ülkenin, 2'si haricinde nükleer güç santrallarıyla ilgili bakış açılarını değiştirmediğini anımsatan Yıldız, bu iki ülkenin de söylemlerini 3 yılda 3 kez değiştirdiğini kaydetti.

PETROL VE DOĞALGAZ YERLİ OLACAK

Dünyada, Türkiye'nin büyüme hızına ulaşabilen üç ülke bulunduğunun altını çizen Yıldız, ''O yüzden Türkiye, büyüme hızlarını karşılayabilecek, enerjideki arz güvenliğini, bütün enerji kaynaklarıyla birlikte çevreye duyarlı olarak ve çevre hassasiyetini kaybetmeden korumak ve kollamak durumundadır'' diye konuştu. Elektrik dağıtım ve üretim hizmetlerindeki özelleştirmelerle ilgili politikalarının devam edeceğini belirten Yıldız, aynı şekilde ithal edilen petrol ve doğalgazın gelişen teknoloji ile birlikte yerli kaynaklar haline gelmesiyle ilgili çalışmaların da süreceğinin altını çizdi. Yıldız, “Bu nedenle 8.5 yıldır bu faaliyetler için artırdığımız bütçeler 11-12 katına ulaşmıştır” dedi.

RÜZGÂR ENERJİSİ REKLAMINDA OYNARIZ!

Vestas'ın öncülük ettiği rüzgâr enerjisi kullanan şirketleri ve rüzgâr enerjisi ile üretilmiş ürünleri ayırt etmek üzere geliştirilen ilk global tüketici etiketi 'WindMade'in tanıtımına katılan Taner Yıldız, “Ürünlerin üzerinde böyle bir marka oluşması ilk anlarda yadırganabilir. Ancak bu değişimin yönetilebilmesi doğru bir iş” dedi. Bu markanın ilk anda çok az mamul üzerinde yer alabileceğini fakat kesinlikle yılmamak gerektiğini anlatan Bakan Yıldız, “Bu hedefe doğru, kamu sektör temsilcileri olarak nerede bulunmamız gerekiyorsa orada bulunmaya hazır olduğumuzu, hatta bir reklam filminde dahi oynayabileceğimizi söyleyebilirim'' diye konuştu.

"DOĞALGAZ FİYATLARI ARTABİLİR"

ICCI Konferansı'nda konuşan Türkiye Kojenerasyon Derneği Başkanı Özkan Ağış, dünyanın birçok ülkesinde nükleer santral faaliyetlerinin yeniden gözden geçirilmesinin önümüzdeki dönemde doğalgaz fiyatlarına etki edebileceğini ifade etti. Japonya'da meydana gelen tsunaminin ardından Fukuşima nükleer santralından radyasyon sızıntısı oluşmasının birçok ülkeye nükleer santral faaliyetlerini 'yeniden düşünme' fırsatı yarattığını belirten Ağış şöyle konuştu: “Santral faciasından sonra dünya ülkelerinin nükleer santral projelerini yeniden düşünmeleri rüzgâr ve doğalgaz santrallarına ilgiyi artıracaktır.”
HT EKONOMİ
 
Top