En Yaygın 4 Deprosyon Türü

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Depresyonun birçok farklı türü vardır ve sizin belki de bu türlerden haberiniz yoktur. Bu hastalığın yaygın türleri hakkında bilgi sahibi olmak, kendinize veya depresyonda olan ve çok sevdiğiniz birine yardım etmenin en iyi yoludur.İşte en yaygın deprosyon türleri:


1. Bir kayıptan sonra oluşan depresyon

En yaygın görülen depresyon türüdür. Birini kaybettiğinizde ya da çok sevdiğiniz bir insan ile ilişkinizi bitirdiğinizde, dipsiz bir çaresizlik çukuruna dönüşen derin bir üzüntü ve kedere kapılabilirsiniz.

Depresyonun bu türü sıklıkla yüksek seviyede içe dönük, güvensiz veya hassas insanları etkiler. Bu durumdan kurtulmak çok zordur ve çoğu vaka profesyonel bir yardım gerektirir.

2. Bipolar depresyon


Belki, son derece mutlu olunan bir dönemin ardından gelen derin hüzün şeklinde beliren bipolar rahatsızlık hakkında bilginiz vardır. Bu durum, ”bipolar” olarak bilinen bir depresyon türüne neden olabilir.

Bu depresyon türünden mağdur olan insanlar, pek çok kez artık yaşamak istemedikleri hissine kapılabilirler; ancak aynı miktarda da son derece mutlu ve memnun oldukları zamanlar vardır. Bu durum etraflarındaki insanların kafalarını karıştırabilir; çünkü hangi hissin gerçek olduğu, hangisinin olmadığı belli değildir.

Bipolar rahatsızlık, depresyona sebebiyet verebilir. Bu depresyona yakalanan insanlar ne zaman mutlu ya da üzgün hissedeceklerini bilemezler – bu görecelidir. Böyle tehlikeli bir dengesizlik içinde olmak çok şiddetli bir depresyona yol açabilir.

3. Yorgunluktan kaynaklanan depresyon

Gençlik yıllarınızdayken kendinizi hiç çok yıpranmış hissettiğinizi hatırlıyor musunuz? Çalışmak için, spor yapmak için ya da sınıfın en iyisi olmak için gücünüzün kalmadığı zamanlar oldu mu? Bu depresyon türü, rekabetçi yapıdaki ve baskı altında olan insanları etkilemektedir.

Aynı şey iş yerinizde de olabilir. İş yerinde çok fazla baskı ortamının oluşması; kişiyi, psikolojik ve fiziksel bitkinliğe, en sonunda da çok şiddetli bir depresyonun içine itebilir.

Sizi kontrol altına alan bu anlamsız yarışa bir mola vermeniz gerekmektedir. En iyisi olmak, her zaman sizin için en sağlıklı şey değildir.

4. Yaşlanmanın getirdiği depresyon

Bazen depresyon, belirli bir yaşa ulaşıldığında kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Aniden, zamanın göz açıp kapayıncaya kadar geçtiğinin farkına varırsınız.

Bu depresyon türü, genellikle 50′ li yaşlarda olan insanlarda görülmektedir, pek çok insan için bir dönüm noktasıdır. Kaçırmış olduğunuz fırsatları fark edersiniz ve elinizdeki zamanı iyi değerlendirememiş olduğunuz için suçluluk duygusu hissedersiniz ya da geçmişte yaptığınız hatalardan dolayı pişmanlık yaşarsınız.
Kendinizi yaşlanmış olarak görmeye başladığınızda, bu depresyon dönemi başlar.
Bu depresyon türünü önlemek için, geçmişte yaptığınız hata ve yanlışları kabullenmeniz gerekir. Hayatınızın her anından keyif almaya çalışın ve yapmak istediğiniz şeyleri ertelemeyin.
 
Top