En Pahalı Savaş Uçağı- F35 Uçağı

aslann

Ülken İçin Yaşa Aşkın İçin Öl!
Özel üye
dRvhneA.jpg


Bugüne kadar geliştirilmesi ve üretimi ile tarihin en pahalı savaş uçağı olarak gösterilen Lockheed Martin'nin F-35 Joint Strike Fighter serisinden üç uçak İngiltere’de görücüye çıktı.
ABD onlar için 1.5 trilyon dolar ödeyecek!
Haftasonu gerçekleştirilen Farnborough Uçak Fuarı’nda tanıtılan uçaklar, ABD savuma sanayisinin mihenk taşı olarak gösteriliyor.
Pentagon bu uçaklardan daha önceki açıklamalarında 1,5 trilyon dolar ödeyerek 2 bin 400 adet alacağını açıklamıştı. Bu maliyetin içinde uçakların bakım masrafları da yer alıyor.
Uçakların ana tasarımcısı ünlü savunma sanayi şirketi Lockheed Martin olsa da bu uçaklarda BAE Systems ve Rolls Royce’un da katkısı büyük.
Projeye katılan ülkelerden biri de Türkiye. Katılımcı diğer ülkeler ise İngiltere, İtalya, Avustralya, Kanada, Norveç, Danimarka ve Hollanda yer alıyor.
Uçakların tanesinin geliştirilme ve üretim maliyetinin 400 milyar doların üzerinde olduğu ifade edildi.
Bu maliyetle uçak bugüne kadar geliştirilen en pahalı savunma sistemi olarak kayıtlara geçti. İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon, uçaklarla ilgili olarak “The F-35B’ler şu anda en gelişmiş jetler” dedi.


HT













 

aslann

Ülken İçin Yaşa Aşkın İçin Öl!
Özel üye
dRvhneA.jpg

Türkiye JSF(Joint Strike Fighter) Projesine 12 Temmuz 2002'de yedinci uluslararası partner olarak katılmıştır. Ayrıca Türkiye yapacağı F-35 üretimi ile ilgili olarak karşılıklı anlayış muhtırası imzalamıştır. Türkiye 116+18 adet F-35A "CTOL/Hava Kuvvetleri(Geleneksel kalkma ve inme)versiyonu" siparişinde bulunmuş ve bu uçaklar için 11 milyar $ (Amerikan Doları) ödeyeceği bildirilmişitir. Türkiye'deki uluslararası üretime katkıyı Tusaş Havacılık ve Uzay Sanayi tarafından lisanslı olarak yapılması planlanmaktadır. Ayrıca üretilen bütün uçakların motor bölümü ve diğer kısımlardan bazılarının parçaları Türkiye'de üretilecektir.İlk motor teslimatı yakın zaman önce gerçekleşmiştir.Ayrıca uçağın elektronik kablo tesisatını üreten Hollanda'lı firma dördüncü fabrikasını Türkiye'de açmıştır. Pentagon uçaklara ait yazılım ve şifreleri vermemektedir. Milli savunma bakanı İsmet Yılmaz, 100 adet F-35 alınacağını, bunların ikisinin 2017'de teslim edileceğini ve uçaklar için 25 milyar dolar ödeme yapılacağını açıkladı.
 
Top