Empati yeteneğini sonradan kazanabilmenin yolları

yilmaz27

Ne Mutlu Türküm Diyene
Site Yetkilisi
Süper Moderatör
Açık uçlu sorular sormak...

Yöneltilen sorunun yanıtı, açıklama gerektiriyorsa, bu tür sorulara açık uçlu sorular denir. Örneğin "nasıl?" sözcüğünün bulunduğu cümleler, karşımızdaki kişiye karşılaştırma yapma ve zıtlıkları ortaya çıkarma olanağı verir, "niçin" sözcüğünün bulunduğu cümlelerse; olgu, olay ve nesnelerin nedenlerini bulmaya yardıma olur. Konuştuğumuz kişiye bu tarz sorular yönlendirerek, onların daha açıklayıcı konuşmalarını sağlayabilir ve bize açıklama yaparlarken göremedikleri noktaların farkında olmalarını sağlayabiliriz. Dolayısıyla daha kolay empati kurup karşımızdakini anlamamız kolaylaşır.

Yavaş hareket etmek ve yorumda bulunmak

Karışımızdakini anlamanın en iyi yolu öncelikle sabırlı olmak ve onu anlamada yavaş hareket etmek, aceleci davranmamaktır. Ayrıca karşımızdaki kişinin anlattıkları doğrultusunda yorum yapmamız da onu dinlediğimizi gösterir. Onun duygularını ve düşüncelerini tam olarak anlasak bile eğer anladığımızı ifade etmezsek ve küçük yorumlarla bunu desteklemezsek, empati kurma sürecini tamamlamış sayılmayız.


Onun bakış açısını çözmek...

Hızlı yargılara varmayalım!


Karşımızdaki kişiyle ilgili ön yargılara varmadan önce dinlemeyi deneyelim. Aksi takdirde, onunla doğru ve sağlıklı bir iletişim kuramayız. Ön yargılı yaklaşmamız onu etkili bir şekilde dinleyebilmemizi engeller. Unutmayın ki en önemli şey karşımızdakinin anlaşıldığını hissetmesi; bu da ona, onu dinlediğimizi göstermekten geçiyor.

Kendi davranış ve düşüncelerimizi de anlamalıyız.

Karşımızdakini anlamaya başlamadan önce kendimizi tanımalıyız. Biz kendi düşünce ve davranışlarımızdan emin olamazsak, karşımızdakiyle de etkin iletişim kuramayız. Davranışlarımızın nasıl olduğunun farkında olursak, her zaman kontrolü elimizde tutuyor olacak ve duruma göre davranabileceğiz.

Onun bakış açısıyla bakmayı denemek

Elbette her bireyin kendine özgü bir bakış açısı vardır. Ancak bazen karşımızdakini anlamak istiyorsak, biraz da onun bakış açısını çözmeye ve anlamaya çalışmalıyız. Öncelikle onun dünyaya bakış tarzını keşfederek işe başlayalım. Onun rolüne girmeyi deneyelim. Bir an için olaylara onun gözlüklerinden bakmak çözümü bulmamızı kolaylaştırır. Etkili bir şekilde empati kurmayı başarabilmek içinse bir süre onun rolünde kalmalı, ardından kendi rolümüze dönmeliyiz. Aksi halde empati kurmuş olmayız.
 
Top