• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Emniyet'ten Şok İnternet Talebi

Defne

Usta
Emniyet, servis sağlayıcı 30 şirketten tüm abonelerinin bağlantı bilgilerini istedi. Şirketler şokta.. İşte o istek ve o 30 şirket..
Artan bilişim suçları ve suç örgütlerinin sanal alemi daha fazla kullanması nedeniyle harekete geçen emniyet, tartışma doğuracak bir karara imza attı. Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi, Türkiye genelinde servis sağlayıcı olarak çalışan 30 şirkete, 03 Ekim 2006 tarihinde 'Gizli' ibareli bir yazı göndererek tüm kullanıcıların bilgilerini istedi. Ayhan Falakalı imzalı yazıda, hızla gelişen teknolojinin suçluların takibinde teknik desteğin zorunlu hale geldiği belirtildi. Emniyet ayrıca teknik takibin yapılabilmesi için şirketlerden program desteği de istedi.

‘MÜMKÜN DEĞİL’

Emniyet bu talebini 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 250. maddesinde belirtilen suçların önlenmesi amacıyla "Hakim kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Emniyet Genel Müdürü veya İstihbarat Dairesi Başkanı'nın yazılı emriyle telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişim tespit edilebilir, dinlenebilir, sinyal bilgileri değerlendirilebilir, kayda alınabilir" hükmüne dayandırdı. İnternet Servis Sağlayıcıları Derneği eski Başkanı Burak Cedetaş, "Bu talebin servis sağlayıcılar tarafından karşılanması mümkün değil. Şirketler ancak savcılığın talebiyle ancak suça bulaşmış kişilerin bilgilerini verebilir. Ayrıca binlerce abonenin hangi yazışmasını takip edeceksiniz?" diyerek tepkisini dile getirdi. Daha öncede benzeri taleplerin olduğunu fakat savcılık dışında hiç bir kuruma bu bilgileri vermediklerini belirten İhlas Net Genel Müdürü Ömer Demir de, "Bu tip talepler savcılıktan geldiği sürece dikkate alınır. Konuyu şirket avukatlarıyla değerlendireceğiz" dedi. Bir başka şirket yöneticisi ise şöyle konuştu: "Savcılık isterse verilir. Ancak bana tüm abonelerin bilgilerini verin derseniz bu olmaz.”

NELER İSTENİYOR ?

Servis sağlayıcı şirketlerden abonelerinin bağlantı bilgileri (abone bilgileri, abonelerin bağlandıkları IP'ler, IP'ye bağlanan kullanıcı bilgileri, kullanıcıların canlı olarak bağlı oldukları IP'ler, IP'lerin canlı bağlantı bilgisi) istendi. Buna göre emniyet birimleri, servis sağlayıcı şirketler tarafından sağlanan, internet üzerinden doğrudan erişim yetkisi çerçevesinde istediği bilgilere ulaşıp sorgulama yapabilecek. Çalışmaların seri halde gerçekleştirilmesi için de şirketler tarafından hazırlanacak arayüz programını kullanabilecek.

BİLGİ İSTENEN ŞİRKETLER

Adanet, Atlas On-Line, Anet, AT&T Global İletişim, Borusan, Datafon İletişim, D Dizayn, Deksar Multimedya, Doğan İletişim, Doruk İletişim, Equant İstanbul, Eser Telekomünikasyon, Grid Telekomünikasyon, HSBC İnternet, İnfonet, İhlas net, İş Net, Kros Het, Koç Net, Meteksan Net, Mynet, Sabancı Telekomünikasyon, Satko, Simko, Süper Online, Ttnet, Teklan Net, Teknotel, Telnet, Ortadoğu Yazılım

Kaynak:JurnalTurk
 

Top