• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Ellerde Damar Belirginleşmesi Neden Olur?

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Hemen hemen her kişinin ellerinin üzerindeki damarlar bakıldığında görülmektedir. Ancak bazı kişilerde bu damarlar çeşitli etmenlerden dolayı çok daha net bir şekilde gözlenebilmekte hatta bazı olgularda ellerden önce damarlar göze çarpmaktadır.

Bu durum birçok etmenden kaynaklı meydana gelmektedir. Ancak meydana gelme nedenlerinin birçoğu kronik hastalıklardır. Bu yüzden erken evrelerde bu durumun tespit edilmesi, uzman hekime gerekli bilgilendirmenin yapılması kişinin erken şekilde tanısının konularak gerekli tedaviyi almasını sağlayacaktır.

Aşağıda ellerde damarların belirginleşmesine sebep olabilecek etkenler ayrıntılı bir şekilde anlatılmaktadır. Damar belirginleşmesi kimi zaman ciddi sağlık sorunlarından olabileceğinden muhakkak uzman doktora danışılması önerilir.

Ellerde Damar Belirginleşmesi Neden Olur?
1-)Takayasu Arteriti
Takayasu arteriti büyük damarlarda gözlenen bir tıkanıklıktır. Bu durum damar duvarlarında meydana gelen enflamasyonlardan kaynaklı oluşmaktadır. Nedeni tam olarak bilinmeyen bu hastalığın oluşumunda genetik faktörün ve çevresel etmenlerin yer aldığı bilinmektedir.

Takayasu arteriti gözlenen kişilerin kollarından nabız almakta zorluk yaşanmaktadır. Her iki koldan farklı şekillerde nabız alınabilir. Kişinin özellikle el üzerinde damarları olmak üzere vücudunun hemen hemen her yerindeki damarlarda inflamasyona(iltihap) bağlı olarak belirginleşme meydana gelmektedir. Bu tarz hastalığa sahip kişilerde damarlar uzaktan rahatlıkla belli olabilmektedir.



2-)Damar Tıkanıklıkları
Ani bir şekilde gelişen damar tıkanıklıkları sonucunda ellerdeki damarlarda göllenmeye yani kan birikimine bağlı olarak belirginleşme meydana gelebilir. Bu durum ileri evrelerde pıhtı atımına sebep olabileceği için ciddi bir durumdur ve derhal tedavi edilmesi gerekir aksi takdirde kişiler felç geçirebilir, beyin ölümü gerçekleşebilir ya da hayatını kaybedebilir.

3-)Çevresel Etmenler
Çevresel etmenlerden kaynaklı olarak ellerdeki damarların belirginleşmesi mümkündür. Özellikle ani ve şiddetli sıcaklık değişimlerinde bu durum kolaylıkla algılanabilmektedir. Kişinin uzun süre soğuk ile teması sonrasında sıcak ile temas etmesi sıcaklığın etkisi ile damarların genişlemesine ve kan akımının hızlanmasına sebep olmaktadır. Bu durum sonucunda damarların belirginleşmesi gözle görülmektedir.

4-)Varis Kaynaklı
Varis toplar damarlarda meydana gelen deformasyonlar sonucunda damarlarda gözlenen genişlemelerdir. Genellikle bacaklardaki damarlarda meydana gelen bu durum orta yaşlı kadınlarda ellerde de meydana gelmektedir. Ağrı ve acı oluşumunun dışında ellerde varis genelikle meydana gelen görüntü değişikliği ile kendini göstermektedir.

Varis kaynaklı olmayıp yaşlılığa bağlı ellerde meydana gelen deformasyon sonucunda da ellerdeki damarların çok daha net bir şekilde gözlenmesi, daha da belirginleşmesi mümkün olabilmektedir
 
Top