• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Elektronik sigaralar 'sigarayı bıraktırıyor' BBC

Elektronik sigaralar 'sigarayı bıraktırıyor'

Araştırmalar, elektronik sigaraların sigarayı bırakmada en az nikotin bantlar kadar etkili olduğunu ortaya koydu.

Kullanımı giderek yaygınlaşan elektronik sigaralar karışımında nikotin bulunan bir buhar üretiyor.


Avrupa Solunumla ilgili araştırmalar topluluğuna göre, elektronik sigara ile sigara bırakanların sayısı nikotin bantlarıyla bırakanlarla hemen hemen aynı.

Yeni Zelanda’daki Auckland Üniversitesi’nden bir araştırma 657 kişi üzerinde hem elektronik sigara hem de nikotin bandı testi yaptı.

Lancet adlı dergide yayımlanan sonuçlara göre kullananların yüzde 7,3’ü, nikotin bandı kullananların ise yüzde 5,8’i sigarayı bıraktı.

Fakat araştırmacılar, hangi yöntemin daha iyi olduğunun belirlenebilmesi için yeterli sayıda kişide test yapılmadığını belirtiyor.

Altı ay sonra, elektronik sigara kullananların yüzde 57’sinin, nikotin bantları kullananların ise yüzde 41’inin günlük tükettikleri paket sayısını azalttıkları görüldü.
'Normalleştiriyor'

Auckland Üniversitesi’nden Prof. Chris Bullen, “Araştırma sonuçlarımız, sigara bırakma konusunda elektronik sigara kullananlar ile bant kullananlar arasındaki farkları net bir şekilde ortaya koymasa da içicilerinin sigarayı bırakmada daha başarılı olduklarını gösteriyor” dedi.

Bullen, “Ayrıca, araştırmamıza katılanların nikotin bantları yerine elektronik sigaralara daha hevesli olmaları da ilginçti” yorumunu yaptı.

Elektronik sigaralar hakkında da derin fikir ayrılıkları var.

Kimileri bu cihazların sigara içmeyi ‘normalleştirdiğini’ savunurken, kimileri ise sigarayı bırakmaya yardımcı olduğu görüşünde.

Londra’daki Queen Mary Üniversitesi’nin Bağımsız Tütün Araştırma Birimi Müdürü Prof. Peter Hajek ‘öncü bir araştırma’ olarak tanımladığı son çalışma için, “Burada verilen asıl mesaj, elektronik sigaraların en az nikotin bantları kadar etkin olduğudur” dedi.

Fakat Hajek, elektronik sigara kullanımının uzun vadede etkilerinin ne olabileceği konusunda daha fazla araştırma yapılması gerektiğini dile getirdi.

 
Elektronik sigara yararlı mı zararlı mı?
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi, sigarayı bırakmak isteyenler arasında son zamanlarda kullanımı yaygınlaşan elektronik sigara konusunda araştırma başlattı.

Elektronik sigaranın yararlarını ve zararlarını ortaya koymak için bir araya gelen Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Köseoğlu ve Biyofizik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Bilgen ile Anestezi ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Uğur klinik ve deneysel araştırmalara başladı.

Doç. Dr. Fatih Uğur, yaptığı açıklamada, elektronik sigarada tütünün yanmasıyla oluşan, kanın oksijen taşıma kapasitesini bozan karbonmonoksit ve kanserojen olan tarın bulunmadığını söyledi.

Bugüne kadar yapılan anket çalışmalarında elektronik sigaranın yüzde 30 ile yüzde 80 arasında normal sigarayı bırakmaya, yüzde 70 ile yüzde 90 arasında da sigarayı azatmaya yardımcı olduğunun bildirildiğini ifade eden Uğur, elektronik sigaraya bağımlılığın ise normal sigaraya göre yüzde 25 ile 60 arasında olduğunu kaydetti.

Uğur, elektronik sigara kullanırken en sık boğazda rahatsızlık ve ağızda kuruluk gibi şikayetler ortaya çıktığını belirterek, bunları kullanıcıların en fazla dörtte birinin söylediğini, ayrıca her kullanımda oluşmadığının ve şiddetli düzeyde olmadığının ifade edildiğini anlattı.

Prof. Dr. Emel Köseoğlu ise 2003 yılında patent almış yeni bir ürün olan elektronik sigara üzerinde yapılmış bilimsel araştırma sayısının az olduğunu belirtti.

Mevcut çalışmaların da az sayıda kişi üzerinde gerçekleştirildiğine dikkati çeken Köseeoğlu, şöyle devam etti:
"Çalışmalarda içimde görülen rahatsızlıkların zaman içerisinde azaldığı belirlenmiştir. Ayrıca elektronik sigara içimiyle vücuda alınan nikotinin normal sigaradakine göre oldukça az miktarda olduğu bulunmuştur. Sigara içmemekle oluşan endişe, depresyon, açlık, düşük konsantrasyon gibi yoksunluk belirtilerini normal sigara kadar olmasa da giderdiği belirlenmiştir. Bu şekilde normal sigara içme isteğini azalttığı ortaya konmuştur."

"Toksik madde daha az"

Köseoğlu, normal sigarada 4 binin üzerinde kimyasal bulunduğuna dikkati çekerek, bunların 43’ünün kanserojen ve 400’ünün ise toksik olduğunu anlattı:

Elektronik sigaranın kartuş sıvısında ise toksik madde olmadığını ya da eser miktarda bulunduğunu belirten Köseoğlu, şöyle konuştu:

"Fakat kartuş sıvısının ısınması ile oluşan buharda eser veya az miktarda toksik madde varlığı saptanmıştır. Bu toksik maddeler normal sigaraya göre 9 ile 450 kez daha az olarak bulunmuştur. Yine elektronik sigara buharında çok ince partiküller saptanmıştır. Bunların sağlık üzerine etkileri net değildir. Ayrıca ısıtıcı ünite ile kartuşun birlikte imal edildiği kartomizer denilen bir bölüm içeren elektronik sigaraların, sıvısında ve oluşan buharında az oranda, çok küçük partiküller şeklinde metal parçacıkları gözlenmiştir. Bu metal parçacıklarının solunum sistemi hastalıklarına yol açma riski vardır.

Yapılan çalışmalarda ek olarak, kullanılan elektronik sigaranın tipi ve markası ile birlikte toksik ajanların miktarında değişiklik olabileceği gözlenmiştir. Ayrıca, elektronik sigara içilmesi ile normal sigara içiminde olduğu gibi kısa dönemde solunum yolu direncinde artma olduğu saptanmıştır. Pasif içicilik yönünden yapılan çalışmalarda ise normal sigara içiciliğinde ciddi oranda pasif içicilik varken e- sigara ile bunun eser oranda olduğu saptanmıştır. Ayrıca e-sigara içilmesi ile vücuda alınan nikotin miktarı normal sigaraya göre çok azdır. Bununla bağlantılı olarak e-sigarada görülen bağımlılık normal sigaradakinden daha azdır."

"Deneysel çalışma yapılmamış"

Konu yeni olmasından dolayı bilgi eksikliği olduğunu ve bu nedenle de objektif olarak irdelenmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Köseoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Elektronik sigara ile ilgili literatürde yapılan çalışmalar kısa dönemde etkileri değerlendiren çalışmalar. Ayrıca az sayıda kişi üzerinde gerçekleştirilmişler. Uzun süreli çalışmalarla uzun dönemdeki etkiler değerlendirilebilir. Yine daha fazla kişi ile çalışmalar yapılabilir. Solunum sistemi, kalp ve damarlar ile kan hücreleri üzerine etkileri daha ayrıntılı incelenebilir. Bu konularda deneysel çalışmalar gerçekleştirilebilir. İçilen buhardaki partiküller ve sağlık üzerine etkileri konusunda çalışılabilir. Pasif içicilikle ilgili çalışmalar yapılabilir. Kişilerin hafıza ve dikkat gibi beyin aktiviteleri üzerine ve psikiyatrik durumları üzerine yaptığı etkiler incelenebilir. Bağımlılık ile ilgili çalışmalar yapılabilir. Diğer normal sigarayı bırakma yöntemleri ile karşılaştırılabilir. E-sigaranın normal sigaraya olan bağımlılığı azaltmak için kullanabileceği yollar, teknikler belirlenip geliştirilebilir. Daha sağlıklı ve normal sigarayı bırakmada daha etkili olabilmesi için değerlendirmeler ve çalışmalar yapılabilir."

Prof. Dr. Mehmet Bilgen de elektronik sigara hakkında deneysel çalışma yapılmadığına dikkati çekerek, "Erciyes Üniversitesinde elektronik sigara üzerinde birtakım klinik ve deneysel çalışmalar başlattık. Bu konuda bilgi almak isteyenler, ilgili araştırmacılar ve çalışmalarımıza iştirak etmek isteyen kişilerle temasa geçmekten memnuniyet duyarız" diye konuştu.

Ovale Turkey
 

KaderKatibi

Dürüstlük insanın kartvizitidir, Matbaada basılmaz
Özel üye
Kendimizi kandırmanın bir anlamı yok.Bile bile zehirlenmek yerine iradeye sahip çıkılarak sigara illetinden kurtulunur. Unutulmaya sigara içenler ikinci sınıf insan olmuş :) evde,otobüste,iş yerinde vs. yerlerde hele bi sigara içmeye çalış kapı dışarı olursun :)
 
Kendimizi kandırmanın bir anlamı yok.Bile bile zehirlenmek yerine iradeye sahip çıkılarak sigara illetinden kurtulunur. Unutulmaya sigara içenler ikinci sınıf insan olmuş :) evde,otobüste,iş yerinde vs. yerlerde hele bi sigara içmeye çalış kapı dışarı olursun :)
İrademize sahip çıkabileseydik ki -bu hepimiz için geçerli değil başaranlar kesinlikle mevcut- sigara bu kadar can alıyor olmazdı... :(Bir çok kişi sigara nedeni ile hasta olsa dahi malesef sigaradan kopamıyor ki bunun altında psikolojik ve fiziksel bağımlılıklarımız yatmakta....Bazılarımızın dışarıdan desteğe ihtiyacı oluyor (nikotin bantı, esigara, ilaç..vs )ben onlardan biriyim ve benim için en etkili yöntemin elektronik sigara olduğunu söyleyebilirim ve karşılaştığım bir çok insanda da başarı sağladığını akademik araştırmalar dışında belirtebilirim.

Ayrıca sizinde dediğiniz gibi ikinci sınıf insan gibi muamele görmek, kötü kokmak, vücudunuzun deforme olması pek hoş şeyler değil..Sigara içilmesinde ister irade ile ister başka bir yöntemle kurtulunması yeterli diye düşünüyorum.
 
Elektronik Sigaraların Kroner Dolaşıma Etkileri

Amsterdam'daki Avrupa Kardiyoloji Derneğinin yıllık kongresinde sunulan yeni bir araştırmaya göre elektronik sigara kullanımı kalp kroner dolaşımı ve oksijen kaynağı üzerinde doğrudan bir olumsuz etkiye sebep olmaz.

Onassis Kalp Cerrahi Merkezi'nde araştırmacılar, baş araştırmacı Dr Konstantinos Farsalinos önderliğinde, elektronik sigara kullanımının kroner arterlerin kalbe maksimum kan ve oksijen besleme yeteneğine etkilerini değerlendirdi.

30'u sigara ve 30'u elektronik sigara içen olmak üzere 60 katılımcıdaki kroner kan akımının maksimum performansı sigara içilmeden önce ve 2 adet sigara içildikten sonra ve, ayrı bir günde, 15 dakika süre ile 18mg/ml nikotin konsantrasyonu içeren elektronik sigara kullandıktan sonra ölçüldü. elektronik sigara kullanıcılarında, kroner dolaşım, benzer elektronik sigara cihazı kullanılarak, elektronik sigara kullanmadan ve 15 dakika boyunca kullandıktan sonra değerlendirildi.

Baş araştırmacı Dr Konstantinos Farsalinos " Bu araştırma elektronik sigaranın kroner dolaşım üzerinde etkilerinin incelendiği ilk çalışmadır" dedi ve ekledi "Kalbe kan sağlayan kroner arterlerin yeteneğinin düşmesinin sigara içenlerdeki erken(anında) olumsuz etkilerinden biri olduğunu biliyoruz. Bizim amacımız elektronik sigara kullanımının benzer etkilerinin olup olmadığını test etmekti."

2 dal sigara içtikten sonra araştırmacılar maksimal kroner kan akımında %16 azalma ve akış direncinde %19 yükselme gözlemledi. Ancak, elektronik sigara kullanımından sonra maksimal kroner kan akımında ve akış direncinde referans(başlangıç) ölçümüne göre bir fark olmadığı gözlendi. Doktor Farsalinos "Sonuçlar etkileyici, tütünün aksine elektronik sigara kullanımının kalp oksijenasyonu üzerinde etkisi yoktur." dedi. "Ancak dikkatli olmalıyız, açıkça belirtilmelidir ki bu uzun süreli kullanımda hiç bir etkisi olmadığı anlamına gelmez. Uzun süreli kullanım etkilerini değerlendirmek şu anda imkansızdır fakat şu andaki kanıtlar güçlü bir şekilde elektronik sigaraların tütün sigaraları ile karşılaştırdığında çok daha az zararlı alternatifleri olduğunu göstermektedir."
 
Top