Elektronik Devreler

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Elektronik Devreler

Chip terimi hemen hemen herkes özellikle bilgisayar bileşenlerinden duymuştur. Chip 1 santimetre kare civarında ince bir silisyum parçadır. Chip tek bir transistörden meydana gelebileceği gibi birbirine bağlı birçok transistörün birleşimden oluşan entegre devre halinde de olabilir. Chipler plastik veya seramik bir muhafaza tarafından hava geçimez bir şekilde sarılmışlardır.

Entegre devrelerin monolitik ve hibrid olmak üzere iki temel çeşidi vardır. Monolitik entegre devreler tüm devreyi tek bir silisyum chip üzerinde taşır. Milyonlarca transistör içerecek kadar karmaşık devreler olabilir.Hibrid entegre devreler ise birden fazla çipin tek bir paket halinde birleştirilmiş halidir. Hibrid entegre devreler transistör direnç kondansatör ve monolitik entegre devrelerin birleşiminden oluşabilir.

Printed circuit board veya yaygın olarak bilinen adıyla PCD elektronik devreleri birarada tutar. Üzerine elektronik komponentlerin takılı olduğu PCB’ ye PCBA yani printed circuit board assembly denir. Çok katmanlı PCB’ ler üstüste 10 PCB’ den oluşabilir.

Elektronik devrelerdeki en önemli eleman transistörlerdir. Diyotlar küçük silisyum çipleridir. Elektrik akımının sadece bir yöne akmasını sağlayan vana görevini görürler. Diğer elektronik komponentler direnç ve kondansatörler gibi pasif elemanlardır. Dirençler değerlerine göre üzerlerinden geçen akıma direnç uygularlar. Kondansatörler ise elektrik şarjı depolarlar. Üçün temel pasif devre elemanı ise indüktördür. İndüktör manyetik alandaki enerjiyi depolar. Elektronik devreler nadiren indüktör kullanırlar ancak indüktörler büyük güçlü devrelerde sıkça kullanılır.

Birçok devre bilgisayar temelli tasarım programları – CAD kullanılarak dizayn edilir. Dijital devrelerde kullanılan birçok devre oldukça karmaşıktır ve milyonlarca transistörden oluşabilir. Bu yüzden CAD programları elektronik devre dizaynı için tek pratik yoldur.
 
Top