• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

EKİM AYI'NIN HİKAYESİ

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
Ülkemizde Ekim ayının adı, Atatürk devrimine değin Sümer-Babil-İbrani-Süryani-Arami kökenli bir sözcük olan Tişrî den gelme Teşrîn-i Evvel'di. Cumhuriyet'ten sonra İlk Teşrîn veya Birinci Teşrîn olarak kullanıldı. Son Teşrîn, daha önceki adıyla Teşrîn-i Sâni ise Kasım'dı. 10 Ocak 1945'te kabul edilen ve 15 Ocak 1945'te yürürlüğe giren dört ayın adlarını değiştiren yasa ile Teşrîn, Ekim'e dönüştürüldü. Türkçe olan "ekme" eyleminden türemiş olan bu ad, tarlaların sürülüp ekildiği ay anlamına geliyordu. Anadolu'da yaprak anlamına gelen "Gazel ayı" olarak da biliniyor. Ekim adının İngilizce karşılığı olan 'October', Latince 8 anlamına gelen 'octo'dan gelir.

Ekim’in ilk günüyle birlikte sıcakların da sonu geliyor. 3 Ekim’de turnalar göç etmeye başlıyor. 5 Ekim’de koç katımı, 8-9 Ekim’de yaprak dökümü, 10-13 Ekim’de de Meryem Ana fırtınaları oluyor. 14 Ekim’de kaplumbağalar kış uykusuna yatarken, 15-16 Ekim’de yağmurlar başlıyor. 17 Ekim’de Kırlangıç fırtınası olacak. 19 Ekim ağaç dikim, 21 Ekim de bağ bozumu zamanı. 26 Ekim’de sular soğumaya başlıyor, bir gün sonra da balık fırtınası yaşanıyor. Ekim’in son günü de ağaçların budanma zamanı.
 

Top