Ehliyette Yeni Dönem!

cemree

=)=)
V.I.P
Ehliyette yeni dönem! Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği'nde yapılan değişikliklerle birlikte ehliyetlerde de bugünden itibaren (01 Ocak 2016) yeni dönem başladı. Yeni tip sürücü belgeleri, uluslararası niteliğe sahip olacak ve diğer ülkelerde de geçerli olacak.

l5lQXgZ.jpg


AB standartlarına kavuşturularak 180 ülkede kullanılabilecek olan ehliyetlere yeni sınıflar da eklendi. Bu arada Karayolları Trafik Yönetmeliği'ndeki düzenleme ile Emniyet Genel Müdürlüğü, eski tip sürücü belgelerini bugünden itibaren yeni tip sürücü belgeleriyle değiştirmeye başladı. Stajyer sürücülük ve ehliyet sistemi de bugün uygulama konuldu.

Sürücü Kurslar Birliği eski Başkanı Süleyman Sert, 17 Nisan 2015 tarihinde Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan değişiklik sonrasında sürücü kurslarında artış olduğunu kaydetti. Cihan Haber Ajansı'na açıklamalarda bulunan Sert, "9, 10, 11. aylarda kursların kapasite oranları yüzde 100 doldu. Bu süreçte başarılı olan kursiyerler bu yasadan etkilenmeden sürücü belgesine sahip oldu. Tahmini olarak eylül, ekim ve kasım gruplarında yüzde 100 doluluk oranıyla çalıştıkları için 400 bine yakın sürücü kurslarına kayıt yapıldığı kanaatindeyim" dedi.

Motorlu taşıtlar sürücü kurslarıyla ilgili ilk adımın 29 Mayıs 2013 yılında atıldığına işaret eden Süleyman Sert, o tarihten şu ana kadar geçen sürede Avrupa Birliği'ne uyum yasaları çerçevesinde Avrupa ülkelerinde standartları bire bir yakalayacak uygulamaya bugün itibariyle (1 Ocak 2016) bire bir uyulacağını vurguladı.

Sert, yeni kurallar geldiğine dikkat çekerek şöyle devam etti: "Sürücü belgeleri sınıflarında artış söz konusu. Örneklemek gerekirse şu anda B sürücü belgesi ile otomobil, kamyonet türü araçlar kullanılırken, bunlara römork takılması halindeki alınacak sürücü belgeleri sınıflarında değişiklik oluyor B-1, B-1-E şeklinde. En göze çarpan hususlardan bir tanesi sürücü eğitimlerinin teorik eğitimlerinde trafik adabı denen bir ders ilave ediliyor, 4 saatlik bir eğitim. Sürücülerin eğitiminde ihmal edilen davranış, ahlak bozukluğuna yönelik birtakım hususların altı çiziliyor. Adaylar için ön sınav sistemi zorunluluğu getiriliyor. Ön sınavda sürücü adayının hocası ve kurumun müdürü bir ön değerlendirme yapacak. Bu uygulamalar sonucunda sınavda geçebilecek konumda olup olmadığı kontrol ediliyor, sonrasında asıl sınava intikal ettiriliyor."

"STAJYER SÜRÜCÜLER 2 YIL İÇİNDE 75 CEZA PUANINI DOLDURMAMASI GEREKİYOR"

Sürücü Kurslar Birliği eski Başkanı Süleyman Sert, 1 Ocak'ta stajyer sürücülüğün geleceğini de hatırlatarak, stajyer sürücü belgesinin normal şartlarda başarılı alındıktan sonra emniyette teşhir aşamasından sonra başladığını anlattı. Sert, 75 ceza puanı almaması halinde 2 yılın sonunda sürücülerin asıl belgeye geçebileceklerini, ehliyet almak için bazı temel trafik kurallarına uyulması gerektiğinin altını çizdi.

Sert, "Kırmızı ışıkta geçmek, 2. yaya okul geçitlerine yaklaşırken kurallara uymama, alkollü araç kullanma, 75 ceza puanını doldurmaması şartı var. Doldurması halinde geçen süre iptal ediliyor, yeniden sürücü kursuna yazılarak eğitim alınması gerekiyor" dedi, Sert, 1 Ocak itibaren ehliyet alım şartlarının biraz daha zorlaşacağına dikkat çekerek, sözlerine şöyle devam etti: "Bu yasanın yayınlandığı tarih 17 Nisan 2015 yılında Karayolları Trafik Yönetmeliğinde değişiklikler yayınlandı. Yayınlandıktan sonra vatandaşlar ihtiyacı olanlar, sürücü kurslarına yönlendirilerek, sürücü belgesi alma ile ilgilini düşüncelerini öne çektiler. Türkiye genelinde 9-10-11 aylarında kursların kapasite oranları yüzde 100 doldu. Bu süreçte başarılı olan kursiyerler bu yasadan etkilenmeden sürücü belgesine sahip oldu. Tahmini olarak eylül, ekim ve kasım gruplarında yüzde 100 doluluk oranıyla çalıştıkları için 400 bine yakın sürücü kurslarına kayıt yapıldığı kanaatindeyim."

"KURSİYERLER EN ÇOK PARK ETME KONUSUNDA ZORLUK ÇEKİYOR"

Süleyman Sert, Türkiye'de sürücü belgeleri yaklaşım tarzında sınavlardaki uygulamalarda büyük bir ciddiyet kazandığını belirtti. Önceden yazılı sınavların daha zor uygulamalı olan sınavların kolay olduğunu, teorik sınavların kolaylaştırıldığını, uygulamalı olan sınavlarda ciddiyetin arttırıldığını açıklayan Sert, adayların bu konuda zorlandığının altını çizdi.

Sert şunları dile getirdi: "Direksiyon sınavlarında en çok park etme konusuna dikkat ediliyor. Geri geri parkta kullandığı aracın bir buçuk katı genişliğinde bir mesafeye üç hamlede adayın park etmesi şeklinde bir uygulama yapılıyor.

Kursiyerlerin en çok zorlandığı hususlardan bir tanesi bu. İki duba arasına park ederken büyük sorun yaşıyorlar. Arabayı stop ettiriyorlar veya kaldırıma çarpıyorlar. 25 metre mesafede düz bir şekilde yolun bir şeridinde geri geri gitmeleri isteniyor, burada da kursiyerlerimiz sıkıntıya düşüyor. Araçların stop etmeden kaldırması yönünde uygulama yaptırıyoruz. Uygulamalarda değişiklik oldu. Bu süreçte bugün bir cep telefonu alırken gösterilen hassasiyet kadar sürücü belgesini alırken hassasiyet gösterilmesine doğru az bir kerte kaldı." Getirilen kurallardaki amaçların Türkiye'de yaşanan trafik kazalarını azaltmak olduğunu ve bunun yeterli olmadığını ifade eden Sert, trafik kurallarına hassasiyet verilmesi gerektiğini belirtti. Sert "Bu yeterli mi? bunun yeterli olabilmesi için mevcut sürücülerin de bir şekilde güncel uygulamalardan bir seminer veya hizmet içi eğitim şeklinde belirli hususlarda hassasiyet kazandırılması gerekiyor. Sürücü kurslarının açıldığı yıldan şuan itibariyle sürücü hataları yönüyle bir değerlendirilme yapıldığında sürücü kursları açılmadan önce insan faktörünü yüzde 94-96da iken, şuanda bu oran biraz daha azaldı. Birkaç puanda olsa aşağı düştüğü kanaatindeyim. Bun uygulamalar elbette sürücülerin kazalar karışmasını engelleyici beceriyi kazandıracağı ümidindeyim." şeklinde konuştu.

Motorlu Taşıt Sürücü Belgesi'ne getirilen kuralların Türkiye için faydalı olacağına inandığı söyleyen Sert, "Ülkemizdeki trafik kazalarının azaltılması yönünde sürücülere duyarlılık kazandıracağı konusunda iyi. İnşallah bu noktada beklentilerimiz uygulamayla birlikte tezahür eder. Ülkemiz adına iyi gelişmeler olur ümidindeyim. 2016 yılının ve ondan sonraki yılların ülkemiz adına kazasız belasız trafik kazalarından kimsenin ıstırap duymadığı acı çekmediği herkesin kara yolunda güvenle seyredeceği bir dönemin yaşanmasını arzu ediyorum." temennisiyle sözlerini tamamladı.
 

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Ehliyetini almamış olanlara kötü haber. Artık 2 yıl boyunca stajyer sürücü olacaklar... Ve bu süre zarfında verilen 75 puanı tüketmeleri gerekiyor.

Ayrıca eski ehliyetler de yeni tip ehliyetlerle 15 TL karşılığında değişecek.

Hatta nüfus cüzdanları da bu yıl içinde değişecek sanırım.
 

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Bugün yeni ehliyet alma sistemi ile ilgili bir toplantıdaydım arkadaşlar. Yeni ehliyet alacakların işleri hiç kolay değil. :)

Değerlendirme kriterleri baştan aşağı değişmiş. :)
 
Top