Dünyaya Bir de İğne Deliğinden Bakın

MeRciMeK

V.I.P
V.I.P
“dünyaya bir de iğne deliğinden bakın”

İğne deliği (pinhole) fotoğraf tekniğinin, dünyadaki en önemli temsilcilerinden Ahmet Selim Sabuncu, bu alandaki 20 yıllık fotoğrafçılık serüvenini bir kitapta topladı.

Türkiye’de pek tanınmayan iğne deliği fotoğraf tekniğinin yaygınlaşmasında önemli rol üstlenen Sabuncu, kitabında yaklaşık 100 fotoğrafla bu ilginç tekniğin en önemli ve etkileyici örneklerini sunuyor. Çoğunluğunu kendi geliştirdiği değişik kutularla yaptığı çalışmaların yer aldığı kitapta, aynı zamanda iğne deliği fotoğraf tekniği hakkında bilgiler de yer veriliyor.

İğne deliği fotoğraf tekniği nedir?

Karanlık oda/kutu fotoğrafı, objektifsiz fotoğraftır. Bilinen fotoğraf makinelerindeki objektiflerin yerini 0.25-1 mm çapındaki bir iğne deliği alır. Işık bu delikten geçer ve karanlık ortam sağlayan kutunun içinde bulunan ışığa duyarlı yüzey ( film ya da kart ) üzerinde bir görüntü oluşturur. Bu teknik için kullanılan kameralar küçük ya da büyük olabilir. Deniz kabuklarından, şekerleme, cola hatta kibrit kutularından ya da eski buzdolabı, karavan gibi iri hacimli nesnelerden ya da ışık geçirmezliği sağlanmış bir odadan kamera olarak yararlanmak mümkündür. Basit bir ilke olarak, ışık geçirmeyen her kapalı ortam, bir iğne deliğinden sızan ışıkla camera obscura’ ya dönüşebilir.

Yapılan her tür camera obscura gerçek dünya ile düş dünyamız arasındaki sınırları zorlar ve normal fotoğrafik görüntülerin ötesinde ürünler sunar.

 

MeRciMeK

V.I.P
V.I.P
6908.jpg
 
Top