• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Dünyanın en sağlıklı içeceğini biliyormusunuz?

yaren*

Herşey olması gerektiği gibi ;)
Özel üye
Her dilde aynı şekilde kullanılan ayran dünyaya Türklerin hediye ettiği bir içecek. Sıcak yaz günlerinde serinleten, yorgunluğu gideren, kısaca insanı kendine getiren ayranın yararları saymakla bitmiyor...

Ayran


Ayranı kim buldu?​

M.S. 552-745 yılları arasında hüküm süren Göktürkler ekşiyen yoğurdun ekşiliğini azaltmak için üzerine su ekledi. Böylece tesadüfen ayran ortaya çıktı. Ayran Türkiye’nin yanı sıra Balkan ve Asya ülkelerinde de içiliyor.

Ayranın yararları nedir?​

Ayran yoğurt bazlı olduğu için içinde bakteri üremez, ayrandan zehirlenme olmaz. İçinde katkı maddesi yoktur. Antibakteriyel, bakterilerin içeride üremesine engel olur, mide ve bağırsaktaki zararlı bakterilerin üremesini engeller ve bakterileri temizler. Bu nedenle antioksidan etkisi vardır. Zehirlenmelerde ayran kullanılır. Besleyicidir, kalsiyum ve magnezyumdan zengindir.

Tansiyon düştüğünde neden tuzlu ayran içilir?​

Tuz tansiyonu yükseltir, ayran dışında hiçbir sıvıya tuz konulup içilemez. Ama ayran ve tuz iyi birer bileşimdir. O nedenle tansiyon düştüğünde tuzlu ayran içilir.

Ayran uyku getirir mi?​

Ayranın rahatlatıcı etkisi olup bu etkisinin neye bağlı olduğunun bilinmiyor. Bazılarında uyku haline neden olur. Ama buna ayranın neden olduğu ispatlanmış bir şey değil.

Yayık ayranı nedir?​

Yayık, tereyağı çıkarmak için sütün, yoğurdun içinde çalkalandığı kap veya makineye verilen isim. Saatlerce süren çalkalamadan sonra tereyağı oluşur, yayıkta kalan içecek ise yayık ayranıdır. Balıkesir’in Susurluk ilçesinden adını alan Susurluk ayranı şöyle yapılıyor: Ayran, küçük bir elektrikli motorlu kazan içine ek dar bir boru aracılığıyla yukarıdan hızlı bir şekilde boşaltılıyor. Böylece ayran bol köpüklü oluyor.

Ayranın iyi olup olmadığı nasıl anlaşılır?​

Ayranın iyi olup olmadığını köpüğünden ve kıvamından anlaşılabiliyor.

Ayranı nasıl yapalım?​

Piyasada kutu içinde ayran satılıyor. Ama evde kendiniz yapmak isterseniz ayran en kıvamlı yoğurtla yapmalı, çok iyi çırpmak gerekiyor. Eklenen su ise mutlaka soğuk olmalı.

Ayran en çok hangi yemeğin yanına yakışır?​

Lahmacun, döner dürüm, kebap.

Ayran sadece su ve yoğurtla mı yapılır?​

Tabii ki farklı çeşitleri var. İçine salatalık doğranır, salatalığın suyu sıkılır. Ayrıca nane ve dereotu eklenebilir. Bunlardan başka bir şey konulursa ayran ayranlıktan çıkar.

Yoğurt mu, ayran mı?​

Özellikle sıcak havalarda ayranın çok faydalıdır. İnsan sıcak havada sıvı ve mineral kaybeder. Mineral kaybı halsizliğe neden olur. Su içmek bu durumu engellemez. Ama içinde yoğurt, su ve tuz bulunan ayran bunu yerine koyar.
 
Top