• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Dünya Sokak Lezzetleri: Farklı Ülkelerde Severek Tüketilen Yiyecekler

Enda

Neylersin!!!
V.I.P

Her ülkenin kendine has bir sokak lezzeti vardır. Ülkelerin coğrafi koşullarına ve kültürlerine göre dünya sokak lezzetleri değişiklik gösterebilir. Kimi zaman yiyeceği hazırlama aşamasında mantık aynıdır fakat aynı mantıkla hazırlanan o yiyecek, başka bir ülkede apayrı bir lezzete bürünebilir. İşte bu yazımızda Uzak Doğu, Güney Amerika, Avrupa gibi birbirinden farklı ülkelerde ufak bir lezzet turuna çıkacağız. Hazırsanız dünya sokak lezzetleri listemizi keşfetmeye başlayalım?

1. Gaufres de Lieges | Belçika​

dünya sokak lezzetleri listelist Gaufres de Lieges

Belçika, waffle’ı, birası, kızartma türü atıştırmalık yiyecekleriyle sevilen bir sokak lezzeti kültürüne sahip. Gaufres de Lieges ise aslında bir waffle çeşidi. Ancak Belçika usülü?. Yaz kış demeden herkesin severek tükettiği bu yiyecek, mayalanmış hamura şeker kırıntıları eklenmesiyle yapılır. Bu yüzden Gaufres de Lieges, diğer waffle türlerinden farklıdır. Bu tatlıyı tercihe göre pudra şekeri, dondurma veya meyve ile yiyebilirsiniz.

2. Takoyaki | Japonya​

dünya sokak lezzetleri listelist takoyaki

Dünya sokak lezzetleri deyince akla sıra dışı deneyimler sunan Japonya geliyor?. Takoyaki ise Japonya’nın en iyi sokak lezzetlerinden biri. Deniz ürünlerinin yaygın tüketildiği ülkede sokak lezzetleri de deniz mahsulleri ile yapılıyor. Özellikle suşi sevmeyenlerin bu kızarmış ahtapotlara bir şans verebileceğini söyleyebiliriz.
Ara öğün olarak tüketebileceğiniz takoyakiler, hamurun içine ahtapot, taze soğan, zencefil turşusu ve tempura artıkları konulduktan sonra kızartılmasıyla elde ediliyor.

3. Burek | Bosna Hersek​

dünya sokak lezzetleri listelist burek

Balkanlar’da burek çok meşhur bir sokak lezzeti. Türkiye’de biz bu yiyeceğe “börek” diyoruz ancak Boşnak böreği başlı başına bir lezzet?! Kıymalı veya patatesli gibi farklı seçenekleri var. Hamur işi yemeyi seviyorsanız bu lezzet ile aranızda asla kopmayacak bir bağ olacağını şimdiden garanti edebiliriz?

4. Krep | Fransa​

krep fransa

Dünya sokak lezzetleri deyince tatlılarıyla ünlü olan Fransa’dan söz etmesek olmazdı. Fransa’da özellikle krep yemenin popüler olduğunu söyleyebiliriz. Krep hamurunda yumurta, süt, yağ ve nişasta bulunur. Bu sıvı haldeki hamur, tavada kızartılınca ortaya leziz ince krepler çıkar. Üzerine pudra şekeri, meyve, bal veya meyve sosları dökerek tüketebilirsiniz.

5. Poutine | Kanada​

poutine

Kanada’nın vazgeçilmesi zor sokak lezzetleri arasında poutine’i gösterebiliriz. Bu yiyecek, aslında bir tür patates kızartması. Ancak üzerinde lor peyniri, tavuk, et ve özel kahverengi bir sos var. Poutine, her türlü damak tadına hitap ediyor.

6. Jalebi | Hindistan​

dünya sokak lezzetleri listelist jalebi hindistan

Jalebiye jilapi, zulbia, zalabia ve mushabak da denilebiliyor. Hint kıtasında buğdaydan yapılan meşhur “maida unu” ile bir hamur yapılıyor. Bu hamur daire veya çubuk şeklinde kızartılıyor. Ardından şeker şurubuna batırılıyor. Vee jalebiniz yemeye hazır?.
Ayrıca içeriğinde ghee (özel bir tereyağı) ve safran da olduğunu ekleyelim.

7. Elote | Meksika​

dünya sokak lezzetleri listelist elote meksika

Dünya sokak lezzetleri deyince meşhur acılı sosların adresi Meksika’yı es geçemeyiz?. Elote için bizim sokaklarımızdaki haşlanmış mısırın üzerine tuz yerine peynir atılan hali diyebiliriz. Ayrıca üzerinde biber tozu karışımı, baharatlı mayonez ve krema da var.

8. Hot dog | ABD​

Biz bu yiyeceğe Türkiye’de “sosisli” diyoruz fakat ABD’de “hot dog” diyorlar. Temel mantığı içinde sosis olan bir sandviç hazırlamak fakat hardal, ketçap, mayonez, turşu da ekleyebilirsiniz. Hot dog, özellikle New York’ta yaygın ancak ABD’nin hemen her yerinde insanların severek yediği bir yiyecek.

9. Pho | Vietnam​

pho vietnam

Uzak Doğu kültürüne ait yemeklere alışmak, ilk etapta zor olabilir. Çoğu kişi Uzak Doğu yemeklerine ön yargılı yaklaşır. Ancak Pho isimli bu çorba, en azından bir şansı hak ediyor. Vietnam halkının çok sevdiği, evlerinde de yaptığı bu çorbada et, et suyu, çeşitli otlar ve pirinç eriştesi var. Meseleye bu açıdan bakınca aslında o kadar da ön yargı gerektirmiyormuş, değil mi?

10. Tteokbokki | Güney Kore​

Tteokbokki  dünya sokak lezzetleri listelist

Hazır Uzak Doğu’ya gitmişken biraz da yönümüzü Güney Kore’ye çevirelim. Ülkede en yaygın sokak lezzeti olan tteokbokkinin malzemeleri ise pirinç, balık keki, yeşil soğan, ganjang sosu, haşlanmış yumurtadır. Ancak kimi zaman farklı malzemelerle de yapılır. Ama temel olarak tteokbokki, kızartılan pirinç köfteleri ile balığın özel sosla harmanlanmış halidir.

11. Panzerotti | İtalya​

dunya-sokak-lezzetleri-listelist-panzerotti-italya-900x675.jpg

İtalyan mutfağı, sadece pizza ve makarnayla bile tüm dünyayı kendisine hayran bırakıyor. Panzerotti ise özellikle pizza tutkunlarının seveceği türden bir sokak lezzeti. Panzerotti için pizzanın küçük boyutta ve poğaça gibi kapalı hali diyebiliriz. İtalyanlar panzerottinin içine genelde domates ve mozarella koyuyor ancak kimi zaman hamsi ve soğan da ekleyebiliyorlar. Bazı yerlerde ise ismi panzarotto veya panzerotto diye geçiyor.

12. Ghoulal | Fas​

Ghoulal fas dünya sokak lezzetleri listelist

Ghoulalı temelde salyangoz çorbası olarak açıklayabiliriz. Ancak içerisinde tat vermesi için zencefil, kimyon, rezene tohumu ve tarhun da var. Bu çorba, Fas sokaklarının en popüler lezzetlerinden biri. Fakat en az Fas halkı kadar turistler de bu çorbayı çok seviyor?

13. Empanada | Arjantin​

empanada dünya sokak lezzetleri listelist

Empanada, sadece Arjantin’de değil diğer Güney Amerika ülkelerinde de yaygın bir sokak lezzeti. Bu yiyecek, aslında bir börek çeşidi. İçinde et, jambon, ton balığı, soğan, ıspanak gibi malzemeler var. Hamurun içindeki malzemeler bölgeden bölgeye değişebilir. Ayrıca empanadayı isteğe bağlı olarak acılı ve acısız yiyebilirsiniz.

14. Kızarmış akrep | Tayland​

kızarmış akrep tayland

Özellikle Tayland ve Çin’de kızarmış akrep yaygın bir sokak lezzeti. Kızarmış akrep aslında kuraklık sebebiyle ortaya çıkan bir yiyecek. Kuraklık sebebiyle pirinç yetiştirmek zorlaşınca halk kızarmış akrebe yönelmiş.

15. Jiaozi | Çin​

dünya sokak lezzetleri jiaozi çin mantısı listelist

Bir tür Çin mantısı olan jiaozi, ülkenin yaygın sokak lezzetlerinden biri. İçerisinde kıyma veya sebze dolgusu bulunuyor. Pırasalı, karidesli seçenekleri de var. Kızartma veya haşlama yoluyla yapılıyor.

16. Bougatsa | Yunanistan​

bougatsa dünya sokak lezzetleri listelist yunanistan

Bougatsa, daha çok kahvaltıda yenir. Tatlı veya tuzlu olabilir. Hamurun içine irmik, muhallebi, peynir veya kıyma koyularak yapılır. Servis ederken üzerine pudra şekeri dökülebilir.

17. Laboo | İran​

laboo dünya sokak lezzetleri listelist iran

Laboo, özellikle Tahran sokaklarında baş tacı edilen bir yiyecektir?. Özellikle kış aylarının vazgeçilmezidir. Laboo, pancarın suda kaynatılmasıyla yapılır. Genelde satıcılar kaynattıkları büyük pancarları çubuklara takarak satar. Müşterinin istediği boyutta dilimlerler. Ayrıca yoğurtla servis edilebildiğini de ekleyelim.

18. Sambal Sotong | Malezya​

Sambal Sotong

Dünya sokak lezzetleri arasında sıra dışı yemekleriyle öne çıkanlardan biri ise Malezya. Örneğin sambal sotong isimli bu yiyecek, muz yaprağı üzerinde servis ediliyor. Üzerinde ise kalamar, petai adındaki fasulyeler ve kızarmış çili biberleri bulunuyor.

19. Tereré | Paraguay​

terere paraguay dünya sokak lezzetleri listelist

Paraguay’ın kavurucu sıcağında serinlemek için tereréyi tercih edebilirsiniz. Tereré, Paraguay çayı adıyla bildiğimiz “yerba mate”nin meyve suyuyla yapılan versiyonudur. Ve yerba mateden farklı olarak soğuk, buzlu suyla hazırlanır.

Alıntı
 

KaderKatibi

Dürüstlük insanın kartvizitidir, Matbaada basılmaz
Özel üye
Türk yemeklerinin yerini hiç biri tutmaz.
Hamburkta yunan lokantasında karnı yarığa benzer bir yemek yemiştim tadı güzel olsada bizim kiler kadar lezzetli bulmadım. Birazda damak tadıyla alakalı.
 

Top