• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Dünya da En Çok Konuşulan 10 Dil

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
MANDARİN> 1 milyar 51 milyon kişi :

(Çin, Malezya, Tayvan) Çin'de yaşayanların konuştuğu dillerin tümüne verilen addır. Çin-Tibet dil ailesine dahil iki koldan birini oluşturmaktadır. Bunlar Sinitik diller olarak da adlandırılır.


İNGİLİZCE > 510 milyon kişi:

Batı Cermen dillerine ait, İngiltere kökenli bir dildir. Amerika Birleşik Devletleri, Anglofon Karayipler, Avustralya, Birleşik Krallık (İngiltere) , İrlanda, Kanada ve Yeni Zelanda'da yaşayanların çoğunun anadilidir.



HİNTÇE > 490 milyon kişi :


(Kuzey ve Orta Hindistan) Genellikle Hindistan'ın kuzey, merkez ve batısında konuşulan bu dil, Hint-Avrupa dil ailesine ait bir dildir. İngilizce'nin ve 22 diğer yerel dilin yanısıra, Hindistan'ın ana dilidir. Pakistan'ın resmi dili Urducaya çok benzemektedir.


İSPANYOLCA > 425 milyon kişi:


(Latin Amerika, İspanya) Amerika Birleşik Devletleri'nin anayasası bir resmi dil tanımlamamakla birlikte, ülkenin genelinde konuşulan İngilizce'den sonra en çok konuşulan ikinci dil İspanyolca'dır. Ülke içinde anadili İspanyolca olan 42 milyon kişi vardır. Özellikle güney bölgelerinde sadece İspanyolca konuşarak yaşanabilir.


ARAPÇA > 255 milyon kişi :

(Orta doğu, Arabistan, Kuzey Afrika) Aslen Arap yarımadasına özgün bir dil olmakla beraber 7. yüzyıldan itibaren Arap istilası ile çok geniş bir coğrafyaya yayılmış, İslâm dininin kültürel baskınlığı ile birlikte zaman içinde Irak, Suriye, Önasya, Mısır ve Kuzey Afrika’nın yerel dillerini asimile etmiş ve bu bölgelerin de dili haline gelmiştir.


RUSÇA > 254 milyon :

(Rusya, Orta Asya): Slav Dilleri'nden, Avrasya'da yaygın olarak konuşulan bir dil.Rusça, Beyaz Rusça ve Ukraynaca ile birlikte Hint-Avrupa dil ailesi'nin Slav Dilleri grubunun Doğu Slav Dilleri alt grubuna girer. 20. yüzyılda politik açıdan önemli bir dil olan Rusça, Birleşmiş Milletler'in resmi dillerinden biridir


PORTEKİZCE > 218 milyon kişi:


(Brezilya, Portekiz) Latin Amerika'da 186 milyon (nüfusun %51 i) konuşan kişi sayısı ile en yaygın dildir. Hint-Avrupa dil ailesinin İtalo-Keltik altgrubunun Roman Dilleri koluna bağldır. İspanyolcaya çok yakındır


BENGAL dili > 215 milyon kişi:


Bangladeş, Doğu Hindistan bölgelerinde konuşulur.


MALAY dili > 175 milyon kişi:

(Endonezya, Malezya) Malezya, Brunei ve Singapur'un resmî dilidir. Tayland, Filipinler ,Endonezya gibi ülkelerde yaşayan Malezyalılar tarafından da konuşulmaktadır. Doğu Timor'da geçerli bir dildir.


FRANSIZCA > 130 milyon :

(Fransa, Kanada, Batı Afrika, Orta Afrika) Hint-Avrupa dillerinden, Fransa ve Fransız uygarlığını benimsemiş ve Fransız sömürgesi ülkelerde kullanılan dildir.


*******************


Yeryüzünde 6 bin 912 dil var!




TÜRKÇE

220 milyon Türkler, dillerini adım attıkları her bölgeye taşımış. Dünya nüfusunun yüzde 3'ü dilimizi konuşuyor.
Türkçe dünya dilleri arasında 5. sırada yer alıyor diyoruz.
Yani dünyada 220 milyon kişi Türkçe konuşuyor. Bu da dünya nüfusunun ortalama yüzde 3’üne denk geliyor. Türkçe toplam 6 gruba ayrılıyor ve bu 6 grup içinde 39 dil bulunuyor.
Türkiye Türkçesi 12 milyon kilometrekarelik bir alanda çeşitli kollarıyla, lehçeleriyle, şiveleriyle kullanılmakta olan Türk Dili ailesinin en büyük kolu olduğunu belirtiyor.
Türkçe sadece Türkiye sınırları içinde kullanılmıyor. Örneğin Rusya’da Tofa Türkçe’sini sadece 30 kişi konuşuyor. Ve dillerini korumaya çalışıyorlar.



Kaynak: Wardom
 

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
Dünyada binlerce farklı dil bulunmaktadır ancak bazı diller diğer dillere oranla çok daha fazla konuşulmaktadır. Bunun bir sebebi ticaret ve uluslararası ilişkiler olurken bir diğer sebebi ise belli bir dili konuşan lokal insan sayısının fazlalığıdır. Dünyada en çok konuşulan on dil sıralaması ise şöyledir:


  • Mandarin
  • İngilizce
  • Hintçe
  • İspanyolca
  • Rusça
  • Arapça
  • Bengal Dili
  • Portekizce
  • Malayca
  • Fransızca
 
Top